Home » Bjorn Berge – Heavy Gauge

Bjorn Berge – Heavy Gauge

door Edwin Knip
166 views 2 minuten leestijd

Negen aangename blues nummers van de Noorse Bjorn Berge op zijn nieuwe album Heavy Gauge.
Berge is een gitaarvirtuoos met een stem, zoals in de bio staat te lezen, ‘like gravel and broken glass’. Toch valt dat wel heel erg mee, eigenlijk is het een stem die je bij blues muziek verwacht en ook graag wil horen. Op het nieuwe album wordt hij bijgestaan door bassist Kjettil Ulland en drummer Kim Christer Holland. De nummers schreef hij, op één uitzondering na, samen met Ellis Del Sol. Het nummer Bound To Ramble schreef hij alleen.
Bound To Rumble is een lome bluestrack met een minimum aan muzikale begeleiding. Een groot verschil met bijvoorbeeld Rip Off waar snel gitaarspel gecombineerd wordt met vliegensvlug percussie werk. De zang in het nummer laat zich niet sturen door het snelle tempo en blijft rustig. Alone Again is een ritmisch uptempo nummer, bijna vrolijk  Lekkere relaxte bluesrock horen we terug in A Matter Of Time.
Berge weet in de negen aangeboden nummers flink te variëren waardoor het geheel een aangenaam maar ook interessant album wordt om te luisteren. Ook bij een tweede of derde keer beluisteren vallen er weer nieuwe dingen op. Voor verveling is geen tijd, Berge heeft met Heavy Gauge een goed album afgeleverd. Vanaf de eerste release in 1998 gaat zijn carrière opwaarts dus dat belooft nog wat.
Live weet hij meerdere muziekgenres moeiteloos aaneen te rijgen, blues, jazz, blues en folk. En alhoewel hij hoofdzakelijk eigen materiaal speelt wil er nog wel eens een geheel eigen interpretatie voorbij komen van een nummer van bijvoorbeeld de Red Hot Chili Peppers, Joni Mitchell of Motorhead.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00