Home » Blitzkrieg – Inferno (The Complete Recordings Volume 1)

Blitzkrieg – Inferno (The Complete Recordings Volume 1)

door Xander Pas
586 views 5 minuten leestijd

Satan is al jaren mijn favoriete metalband. Dit komt deels door de fantastische vocalen van Brian Ross. Naast zijn werk als zanger van Satan heeft hij in meerdere bands gezeten waaronder Blitzkrieg. Tot voor kort waren een deel van de albums die Blitzkrieg tot begin 2000 opnam onmogelijk te vinden. Cherry Red records heeft daarom een mooie box set uitgebracht waar ik enorm naar uit heb gekeken. Deze set bevat 4 studio albums en een bootleg. Alle albums uit de jaren 80 en 90 zijn geremastered met bonus tracks.

A Time of Changes

In 1985 kwam het eerste album van Blitzkrieg uit. Een magnefiek metal album wat jaren later opnieuw is opgenomen door de band. Hier speelt onder andere Sean Taylor van Satan op. Het iconische nummer “Blitzkrieg” staat hierop, met een riff die me altijd aan Hocus Pocus van Focus heeft doen denken. Dit nummer komt overigens vaker voor in andere versies in deze box set. Zo ook als demo op de bonus tracks van disc 1. De remaster klinkt overigens niet verkeerd. Qua dynamisch bereik zit hij sowieso goed, ik kon het volume op hard zetten zonder doof te worden. De vocalen van Ross klinken goed in de mix evenals de instrumenten. De bonus tracks klinken wat minder en zijn ietwat karig. Ze bieden weinig nieuws, al zijn ze wel goed en een leuke bijkomstigheid.

 Blitzed Alive!

De meest interessante disc is de tweede disc: Blitzed Alive! Een energieke live show met opnames waarvan ik het bestaan niet eens wist. Deze disc is alleen al het geld waard. Zo heb je een cover van Deep Purple’s Highway Star die Brian’s vocalen mooi weergeven. Qua geluidskwaliteit niet super, maar dat maakt de show zelf meer dan goed.

Unholy Trinity

Dit is het tweede album van de band en tevens het enige studio album in deze set waar ik nooit eerder naar had geluisterd. Een aangenaam album en minstens zo goed als het debuut. Zowel Blitzkrieg als Satan zijn met de jaren beter geworden. Dit is een heel fijn heavy metal album met een aantal van de beste Blitzkrieg nummers. Zo is “Struck by Lightning” een van de hoogtepunten en klinkt de band energiek over het gehele album. Dit album bevat geen bonus tracks.

Ten

Wederom een album waar ik iets minder bekend mee was. Wel ooit eens van begin tot eind gehoord, al was het nooit een van mijn favoriete Blitzkrieg albums. Dit album was overigens erg moeilijk te vinden tot de reissue in 2019. Met deze box set een mooie kans om het album in huis te halen. Deze nieuwe remaster klinkt fris, energiek en vult de kamer rijkelijk met een mooie stereo instalatie. De nummers zijn goed geschreven en de band speelt ijzersterk. Een hoogtepunt van deze set. Nummers als “Buried Alive” en “Court in the Act” zijn fantastisch evenals de nieuwe opname van het herkenbare “Blitzkrieg”. “Court in the Act” was tevens ook de titel van het eerste Satan album.

The Mists of Avalon

Het beste hoor je voor het laatst te bewaren en dat is hier geen uitzondering. Dit album heeft jaren op mijn wantlist gestaan en kreeg in 2019 eindelijk een reissue. Die heb ik toen helaas gemist. Met deze box set heb ik het album eindelijk fysiek in de collectie. Ook hier ben ik erg over de mix te spreken, al klonk het origineel vergelijkbaar als ik het me goed herinner. Helaas geen bonus tracks van deze sessie, al denk ik niet dat er veel bonus tracks van de albums uit de jaren 90 te vinden zijn. Blitzkrieg heeft een aantal mooie instrumentalen nummers gemaakt, zo ook “The Mighty A” wat op dit album te vinden is. “The Legend” is een sterke opener. Al is “Vicious Rumors” voor mij het hoogtepunt.

 

Dit is een box set die dringend nodig was. Veel van deze albums waren niet makkelijk te vinden en dit is een band die meer aandacht verdient. Satan fans (en NWOBHM fans) zullen smullen van deze vier klassieke albums en bonus live album. Compleet in een mooie clamshell box met een interessant boekje erbij. De CDs klinken goed, al had ik op iets meer bonus tracks gehoopt. Ik ben benieuwd wat ze met de volgende box set gaan doen. Krijgen we een reissue van de 30th anniversary edition van A Times of Changes? Krijgt “Absolute Power” een waardige CD reissue? Tot die tijd is dit een prima box set om deze albums weer eens te herbeleven. Cherry Red records heeft mooi werk geleverd met Inferno (The Complete Recordings Volume 1: 1980 – 1998).

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00