Home » Brother Firetribe – Sunbound

Brother Firetribe – Sunbound

door Maurice van der Zalm
119 views 3 minuten leestijd

Eerlijk is eerlijk. Wanneer je de vorige drie albums van Brother Firetribe hebt gehoord, zul je niet verrast worden bij het beluisteren van het nieuwe album Sunbound. Op Sunbound gaan de heren namelijk vrolijk en ongedwongen verder op de ingeslagen weg. De bezetting is nagenoeg hetzelfde gebleven op Hannes Pirilä na die tegenwoordig de drumpartijen voor zijn rekening neemt. Ongetwijfeld zijn er mensen die de voorspelbaarheid van Brother Firetribe verwerpen. Zijn er die de muziek té glad vinden of zijn er die het succes van de band (vooral in eigen land) toeschrijven aan de aanwezigheid van Nightwishgitarist Emppu Vuorinen. Ik zou zeggen dat ze al die sh*t overboord moeten gooien en moeten genieten van de dertien nieuwe composities die Sunbound telt.
Nog altijd maakt Brother Firetribe AOR muziek die ongekend is voor Europese begrippen en weet de band aanstekelijke songs te schrijven die zich al snel nestelen in je hoofd. Natuurlijk is de band afhankelijk van het tourschema van Nightwish maar begin 2016 begon er al iets te gonzen dat uiteindelijk resulteerde in de release van Taste Of A Champion eind 2016. Een compositie die meteen een hit werd in Finland, mede door de toegankelijkheid ervan. Emppu Vuorinen zorgt daarbij met een korte doeltreffende gitaarsolo voor een fraai accent. Het tempo ligt niet hoog in de compositie en het refrein pakt je meteen bij je lurven. Een kwaliteit die de band tot in de finesse beheerst.
Niet alleen het gitaarwerk is doeltreffend geplaatst. Ook het keyboardgeluid van Tomi Nikulainen zet regelmatig de toon. Luister hiervoor maar naar nummers als Help Is On The Way of Last Forever. Het keyboardgeluid in Last Forever wordt overgenomen door de gitaar en niet te vergeten het vertrouwde stemgeluid van Pekka Ansio Heino. Een stemgeluid dat mijn hart sneller doet kloppen en in deze compositie een zomerse energie doet ontwaken.
In Give Me Tonight wordt het tempo wat opgevoerd en gaat Brother Firetribe in Restless Heart terug naar de jaren tachtig om via het emotievolle Shock en Phantasmagoria uit te komen bij de bonustracks Don’t Cry For Yesterday en akoestische For Better Or For Worse.
Een ander nummer dat zeker tot de verbeelding moet spreken bij veel luisteraars is het krachtige Indelible Heroes dat een ode lijkt te zijn aan de muzikale helden die ons in 2016 zijn ontvallen en waarvan het sterke refrein qua melodie zeker aanspreekt.
Sunbound is een mooi vervolg op het vorige album Diamond In The Firepit en laat een energieke en goed ingespeelde band horen die er duidelijk plezier in schept om sterk opgebouwde en prettige composities te schrijven. Gewoon zonder poespas, maar met liefde voor de muziek. Helaas werd kort geleden de Europese tour aangekondigd zonder daarin poppodium in Nederland. Dat is jammer, want Brother Firetribe is een feestje waard.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00