Home » Burning Witches – The Witch of the North

Burning Witches – The Witch of the North

door Wendy Steenmans
347 views 6 minuten leestijd

Wie aan pure hekserij en 80’s heavy metal van de bovenste plank denkt, komt gelijk uit bij Burning Witches. De Zwitserse band met Eindhovense leadzangeres Laura Guldemond weet deze twee als geen ander te combineren. Burnings Witches released op 28 mei 2021 hun nieuwste pareltje The Witch of the North. Deze wordt gereleased via Nuclear Blast. Ik volg de band al een tijdje en weet dat met deze release de band niet zal gaan teleurstellen. Deze vijf dames werken bikkelhard aan nieuw materiaal. Met elke release wordt de lat steeds wat hoger gelegd. Zo ook nu weer met The Witch of the North. Amper twaalf manen (zoals in hun bio te lezen is) na de release van hun derde album Dance With The Devil komen de dames op de proppen met een nieuw album. Duikend in de discografie van Burning Witches merk ik op dat de dames sinds 2018 elk jaar een album hebben gereleaset. Chapeau! Genoeg geklets, tijd voor een review.
Het album steekt van wal met Winter’s Wrath. Een akoestische intro waar je zou kunnen bedenken dat alle sisters gezamenlijk rond een kampvuur in het bos zitten met gitaar en druïde trommels. Gezamenlijk hun spells op de wereld los te laten. Het koor werkt hier heel erg mooi. We staan pas echt in de startblokken met de titel track The Witch of the North. Als een goed geoliede machine blaast deze track door mijn hoofdtelefoon. Dit is echt een typische track die je op volle power door je speakers wil laten knallen en je daarmee je buren mateloos irriteert. Tenzij ook zij van heavy metal houden natuurlijk, dan kan je altijd nog samen een potje headbangen. De power stem van Laura werkt meer dan prima. Het is ook duidelijk dat zij een prima aanwinst is voor de band. Van de track verscheen kortgeleden nog een videoclip. Ook deze is prima verzorgd.

We gaan verder met Tainted Ritual. We gaan in tempo een tandje sneller en houden de vaart er dus ook hier in. Een pakkende track met een jankende gitaarsolo om het af te toppen. Ook hier weer volop witchcraft als thema. Ik kan dit prima pruimen! Dat de dames graag tijd met elkaar spenderen is geen geheim. De dames zijn buiten een band ook echt goed bevriend met elkaar. Ze delen allen de passie voor 80’s heavy metal. Bij elke track is dat meer dan duidelijk. Ook deze track klinkt nostalgisch en toch nieuw tegelijk. “Heavy metal is our way! We stand as one!” Flight Of The Valkyries lijkt de ballad van het album te worden. Echter is niets minder waar. Na anderhalve minuut volgt de built up en barst de bom. Vol gas jakkeren we vooruit en doen we ons haar met een gitaar. Prachtig hoe Larissa, die sinds 2020 bij de band is gevoegd, en Romana samen shinen op hun gitaren. Dat Larissa gave solo’s uit haar mouw schud is duidelijk in deze track. Prima gitaarwerk! Ook van deze track verscheen al een video.

Op naar nog meer witch craft met The Circle of Five. Een track die gelijk in your face aanwezig is. Geen tijd te verspillen om er doekjes om te winden. Onheil voorspellend gaan we van start. In deze track krijgt Laura volop ruimte om op een venijnige manier met heer stem te shinen. Waar is de honing en fischerman’s friend om de stem te smeren! Het moge duidelijk zijn dat met de komst van Larissa de cirkel is rond. De coven is compleet. The circle is complete, we are the circle of five! Bedenk dat schreeuwend op de heavy metal manier. Heerlijk! We pakken het iets rustiger aan met Lady of The Woods. Een pakkende ballad waar Laura hier en daar wat aanvulling krijgt van een mannelijke klassieke stem. Prachtig! Kippenvel verschijnt over mijn hele lichaam. Tijd om weer op temperatuur te komen met Thrall. Tussen alle heksen door krijgen we heel even te maken met de Vikingen in deze track. De slavernij uit de Viking tijd is hier goed te voelen. Het gevecht voor vrijheid is pakkend. Dit doordat we weer wat gas op de krukas bij zetten. Met mijn voeten stampend op de grond, mijn haren in de klit door het veelvuldig headbangen en lucht gitaar spelend belanden we bij de intermezzo Omen. Geen kwelende zang, wervelwind drums of jankende gitaren in deze track. Een mooi bruggetje wordt er geslagen naar Nine Worlds. Ik vraag mij serieus of Laura na het opnemen van dit album überhaupt nog een stem over heeft. Damn! Zover ademt het album alleen maar heavy metal van de bovenste plank. In deze track zelfs met grunts erbij door Laura. Meer please! Meer krijgen we met For Eternity. Met zijn zes minuten is dit ook de langste track op het album. Een track die als een denderde trein recht op zijn doel af raast. Waar zijn de metal horns en de zwiepende haren als je ze nodig hebt? Juist, in deze track komen ze veelvuldig naar boven. We gassen nog even door met Dragon’s Dream. Een bad ass track met ballen. De dames winden er op alle vlakken geen doekjes om in deze track. Strak gitaarwerk, wervelende drums en beukende basslijnen. Top dit af met de venijnige stem van Laura en dan heb je een track die naar meer smaakt. We naderen het eind van het album. Met nog twee tracks te gaan ben ik benieuwd of we nog voor verassingen komen te staan. Met Eternal Frost wordt er een pakkend opstapje gezet naar Hall Of The Mountain King. Yes, je leest het goed! De dames hebben een cover gemaakt van de Savatage track. De track bevat zelfs gast solo’s van Chris Caffery himself. Een meer dan prima cover en hekkensluiter van een vet album.
Het album om kort te gaan:
Ook Burning Witches bokst het voor elkaar om midden in een pandemie een album te schijven, op te nemen en releasen. Het scheelt dat de dames meer dan prima met elkaar op kunnen schieten en ervan houden om samen met elkaar op te trekken. Door de pandemie mocht er niet getoerd worden en ging de hele wereld in lockdown. De dames wisten deze tijd slim te gebruiken om muziek met elkaar te gaan maken en dit om te zetten in een gaaf album. Een album wat de band eer aan doet. Een album wat bol staat van de nostalgisch toch verfrissende heavy metal. De dames blijven zichzelf trouw en houden zich staande in een toch wel mannen gedomineerde wereld. Misschien dat hun magie ze een beetje helpt. Het album is tot in de puntjes af. Alle tracks zijn mooi in balans en voelen old school aan maar dan toch net met een twist. Een album wat zeker niet mag ontbreken op de plank.
Line up:
Romana – Guitar
Jay – Bass
Laura – Vocals
Lala – Drums
Larissa – Guitar
Tracklist:
01. Winter’s Wrath
02. The Witch Of The North
03. Tainted Ritual
04. We Stand As One
05. Flight Of The Valkyries
06. The Circle Of Five
07. Lady Of The Woods
08. Thrall
09. Omen
10. Nine Worlds
11. For Eternity
12. Dragon’s Dream
13. Eternal Frost
14. Hall Of The Mountain King (Bonus)

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00