Home » Crack The Sky keert na 43 jaar terug naar het heden

Crack The Sky keert na 43 jaar terug naar het heden

door hansravensbergen@rockportaal.nl
192 views 9 minuten leestijd

Crack The Sky is een rockband met progressieve invloeden uit West Virginia, Verenigde Staten. De groep is in 1970 als een akoestisch duo opgericht door John Palumbo en Jack Witkowski en noemde zich aanvankelijk ArcAngel. Toen de groep tekende bij het label Lifesong Records werd de naam gewijzigd in Crack The Sky. Ondanks tal van wisselingen in de bezetting bestond de vaste kern uit John Palumbo (zang, toetsen en gitaar), Rick Witkowski (gitaar), Joe Macre (basgitaar), Glenn Workman (toetsen), Joey D’Amico (drums), Bobby Hird (gitaar). De laatste twee zijn vanaf 1980 onafgebroken lid van de groep. Na het album Machine In 2010 nam Dave DeMarco de basgitaar over van Joe Macre.
Het eerste titelloze album werd uitgebracht in 1975 en was gelijk een succes. Het album bereikte plaats 161 in de Billboardlijst en werd door het blad Rolling Stone uitgeroepen tot debuutalbum van het jaar. Op het album staan de cult hits Ice, Hold On/Surf City en She’s A Dancer. Nummers die nog steeds live worden gespeeld.
Anno 2018 bestaat de band 43 jaar en is springlevend als nooit tevoren. Op 24 augustus 2018 werden maar liefst twee albums uitgebracht: het 17e studio-album Living In Reverse en het compilatie-album Crackology. Ondanks dat de band voorheen nooit stond te trappelen om interviews te geven vonden wij bandleider John Palumbo bereid een aantal vragen te beantwoorden.
John, heb ik het goed wanneer ik zeg dat jullie anno 2018 springlevend zijn als nooit tevoren?
We hebben het gevoel dat onze muziek de tand des tijds heeft doorstaan en we zijn erg enthousiast over het uitbrengen van ons nieuwe album. We zijn sinds het begin voortdurend blijven optreden en dat geeft ons nog steeds een geweldig gevoel, vooral wanneer nieuwe fans aan boord komen.
Hoe kijk jij nu terug op de beginperiode van de band? De voor de fans populairste nummers komen immers uit de beginperiode?
Ik zie ons toen (1975, HR) als uniek. We probeerden niet te klinken als iemand of een band die er toen was.
Jullie bestaan nu 43 jaar. Je hebt alles meegemaakt. Hoe kijk jij anno 2018 aan tegen de veranderingen in de muziekbusiness?
De muziekindustrie is totaal niet meer te vergelijken met wat het was. Met streaming en digitale downloads wordt het moeilijker om geld met muziek te verdienen. In plaats daarvan concentreer ik me op de kunst en laat ik de zakelijke kant over aan ons platenlabel die de veranderingen beslist beter begrijpt dan ik…
De titels van jullie albums en veel songtitels getuigen van humor. Hoe komen deze tot stand?
Nummers ontstaan gewoon. Ik schrijf elke dag, en soms put ik humor in de meest bizarre en tragische gebeurtenissen in ons leven. De mensen doen elkaar de meest vreselijke dingen aan. Ik probeer deze te veranderen in teksten die de luisteraar niet in een diepe depressie gooien!
Kan je wat meer vertellen over Living In Reverse? Is er een diepere betekenis achter de humoristische titel? Zo ja, wat is deze?
Living In Reverse is een manier om terug te keren naar het heden. Door terug te gaan en te leren van onze fouten en gemiste kansen, kunnen we doorgaan naar het huidige moment waar vrede heerst.
Met Living In Reverse gaan jullie naar mijn mening terug (!) naar de beginperiode in de jaren zeventig. Ik vind het album ook ouderwets goed. Wat bracht jullie tot dit niveau?
Nou, ik denk niet dat het een terugkeer is naar iets uit de jaren zeventig, maar een frisse kijk op de band. Hoewel we ‘loops’ hebben opgenomen en een aantal authentieke apparaten hebben gebruikt, zijn we er – in combinatie met het sterke gitaarwerk van Rick Witkowski en Bobby Hird – volgens mij in geslaagd om het Crack The Sky-geluid te behouden. Misschien ben je in de war geraakt door die apparaten, hahahha.
Jullie vinden Crack The Sky een progressieve rockband. Wat maakt jullie progressief in jouw ogen?
Ik denk dat we een rock-‘n-roll-band zijn met wat progressieve elementen. Zeggen dat we pure prog zijn, klopt niet als ik naar bands als King Crimson luister die volgens mij absoluut progressief zijn.
Hoe moet ik het album Crackology beschouwen? Het lijkt mij een album waarop nummers staan die jullie het beste vinden?
We hebben een bewuste keuze gemaakt om de nummers te doen die het beste klinken als we ze live spelen. We wilden ze ook weer opfrissen. Verder vond ons platenlabel dat door een verzameling van verschillend klinkende nummers het een uitlaatklep wordt van nummers die misschien niet door nieuwe luisteraars worden beluisterd.
Waarom de keuze voor de nummers Lighten Up McGraw en Long Nights? Het zijn immers nummers waarop jij niet zingt. Sterker nog, je zat toen tijdelijk niet in de band.
Ik componeerde Long Nights wel. Lighten Up McGraw is een goed voorbeeld van de rock and roll waar Crack The Sky zo populair door is. Nogmaals, het gitaargeluid klinkt als Crack The Sky.
2019 lijkt mij een mooi jaar voor een nieuwe dvd. Jullie zijn populairder dan ooit en All Access is dan 10 jaar geleden….
Op dit moment zijn we bezig een film te maken die meer een kijkje achter de schermen is over hoe de band een album maakt. Het is en wordt dus heel anders dan de All Access live dvd.
Staan jullie over pakweg 5 of 10 jaar nog op het podium?
Ik denk dat Crack The Sky doorspeelt totdat een van ons omvalt!
Wist je dat Crack The Sky veel fans in Nederland heeft? Je krijgt nu de kans iets tegen ze te zeggen….
Aan al onze fans in Nederland: HARTELIJK DANK! Ik hoop dat je de band blijft volgen. Je steun voor de Crack The Sky-familie wordt enorm op prijs gesteld. Hopelijk komen we ooit naar Nederland voor een paar liveshows.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Naschrift
Albums van Crack The Sky zijn niet of zeer lastig verkrijgbaar in Europa. Uiteraard zijn ze wel te bestellen in de Verenigde Staten. De verzendkosten zijn helaas torenhoog. Het platenlabel onderzoekt de mogelijkheden voor distributie in Nederland en Europa.
Discografie (d.d. 24-8-2018)
Living In Reverse (2018)
Crackology (2018)
The Beauty Of Nothing (2015)
Ostrich (2012)
Machine (2010)
All Access dvd (2008)
The Sale (2007)
Alive And Kickin’ Ass (2006)
Dogs From Japan (2004)
Ghost (2001)
Live Recher Theatre (2000)
The Best Of The Rest (And Then Some) (2000)
Cut (1998)
Rare! (1994)
Dog City (1990)
From The Greenhouse (1989)
Raw (1986)
The End (1984)
World In Motion I (1983)
Photoflamingo (1981)
White Music (1980)
Classic Crack (1980)
Live Sky (1978)
Safety By Numbers (1978)
Live On WBAB (1976)
Animal Notes (1976)
Crack The Sky (1975)

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00