Home » Crossfaith – Species (EP)

Crossfaith – Species (EP)

door Maurice van der Zalm
138 views 3 minuten leestijd

Ex Machina van het Japanse Crossfaith was het bewijs dat deze metalcoreband met hun enerverende technometalcorehiphopmix wel een deuk in een pakje boter weten te spelen. Overtuigend en energiek werden daarna ook menig podia plat gespeeld. Nadat er al twee singles van een video waren voorzien, is dan nu de EP Species uitgebracht. Een EP met ‘slechts’ vijf nieuwe composities. Maar wel vijf die stuk voor stuk weer in de beste traditie van deze Japanners is ingespeeld.
Digital Parasite was al naar voren geschoven als single en liet al horen dat hier kracht, energie en stijlwisselingen als een energiebol over je heen komt. Het is agressief en opzwepend als Slipknot maar ook weer zwaar en log bewegend in een soort r’n’b annex hiphop stijl. Techno-elementen zorgen voor de verbinding en het enige dat je hoeft te doen is deze tsunami over je heen te laten komen. De techno-invloeden komen dan weer sterk naar voren in de andere single Endorphin wat een intro bevat dat zomaar bij The Chemical Brothers weggelopen zou kunnen zijn. Het vervolg is dan wel weer wat agressiever en bouwt zich middels een dikke grunt op naar een stuk muziek waarbij de adrenaline een forse kick krijgt en door de aantrekkelijke melodie hoog in de spanning blijft. Endorphin is een compositie waarin Crossfaith de missie en visie van de band helemaal bewaarheid maakt. Eerlijke muziek waarbij muziek en beleving belangrijker zijn dan een streven naar ‘faam’.
Thruth Of Insanity lijkt meer in het verlengde te liggen van Digital Parasite en geeft datzelfde opwindende gevoel. Het tempo blijft stevig doortimmeren en houdt de vaart er danig in terwijl de zangstijlen zich over en door de melodie heen bewegen. Wanneer de breakdown wordt ingezet, merk ik dat iedere vezel in mijn lijf wordt geactiveerd. Het vervolg ligt mooi in het verlengde van de start van de compositie en is zeer aantrekkelijk vorm gegeven. Daarbij ademt de band tekstueel de afkeer tegen corruptie en oneerlijkheid.
Dat de heren van Crossfaith hun wieg in Japan hebben staan, blijkt wel weer uit None Of Your Busineess waar ze ondersteund worden door Jin Dogg, een rapper uit Osaka. De chemistry heeft in iedere Japanse porie een stevige uitlaatklep.
Your Song sluit de EP af. Crossfaith is zeker niet de eerste band die deze titel gebruikt. Zo hebben bijvoorbeeld Elton John en Caliban de titel ook gebruikt. Er is wel de overeenkomt dat het altijd om emotie gaat. Your Song gaat hier over verlies en verdriet. Uiteindelijk is de boodschap dat juist deze emoties je kunnen sterken en je beseffen dat niets vanzelfsprekend is. Het is een mooie compositie die wellicht wat meer toegankelijk genoemd kan worden, maar nog altijd op en top Crossfaith is.
Crossfaith laat horen dat ze ontembaar energiek blijven. Ook met de EP Species doen ze enerzijds gewoon wat ze willen, maar zorgen ze anderzijds weer voor een uiterst opwindend schijfje.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00