Home » Dan Brooklyn – The Great Beast

Dan Brooklyn – The Great Beast

door Jochem van der Steen
758 views 1 minuten leestijd

‘’Make shockrock great again!’’ Dat zou het motto kunnen zijn van Dan Brooklyn. Begonnen als drummer en afgestudeerd van de Eindhovense Metal Factory opleiding vond hij aansluiting bij het Amerikaanse Athanasia. Zijn samenwerking daar met gitarist Caleb Bingham beviel goed genoeg om met hem een plaat op te nemen, en dit is het resultaat.

Het is een heus conceptalbum, de diverse samples dragen daar aan bij. Alle nummers draaien om de legendarische Engelse occultist Aleister Crowley. Bij kenners van deze bijzondere man zullen titels als Boleskine House (naar Crowley’s woning) en The Great Beast (Crowley’s bijnaam) een belletje doen rinkelen.  Dat onderwerp geeft het album een heerlijk sfeertje van sleaze maar ook iets duisters. Perfect voor een industrial-getint metal album dus. Toepasselijke afsluiter is een vrij creatieve, eigen bewerking van het bekende Ozzy Osbourne nummer Mr. Crowley. Dan is natuurlijk niet de eerste artiest die zich door de occultist liet inspireren.

Qua geluid schieten namen als Rob Zombie, Wednesday 13 en Marily Manson te binnen. Een combinatie van geluidseffecten, sterke riffs en staccato drums ondersteunen de raspende vocalen van Dan. De nummers stampen redelijk door maar de samples, koortjes en esoterische invloeden houden het spannend en afwisselend.

Ondersteund door sterke, spraakmakende clips die niet geschikt zijn voor het werk van Bart Sperling is dit het type muziek wat de metal wereld nodig heeft. Niet alleen vanwege de muziek zelf, maar vooral vanwege het concept. Een beetje vreemd, een beetje gevaarlijk en underground maar met een redelijk toegankelijk geluid.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00