Home » Dark Sarah – The Golden Moth

Dark Sarah – The Golden Moth

door Wendy Steenmans
161 views 6 minuten leestijd

Dark Sarah is de Finse cinematische metal band onder leiding van Heidi Parviainen. Nadat Heidi in 2012 afscheid nam van haar voormalige band Amberian Dawn startte zij het project Dark Sarah. De muziek combineert metal, film muziek en theatrale elementen. De albums zijn stuk voor stuk concept albums. Ze vertellen continue het verhaal van een jonge vrouw genaamd Sarah en haar kwaadaardige helft Dark Sarah en hun mythische reis door drie werelden. The Golden Moth is het derde album wat zal verschijnen op 21 september 2018 via Inner Wound Recordings. Het is het laatste deel uit de eerste Trilogie: The Chronicles. In 2015 verscheen al Behind The Black Veil over de midden wereld. In 2016 verscheen The Puzzle over de onderwereld. Nu twee jaar later dus The Golden Moth over de boven wereld.
Na een aantal luistersessies heeft dit album het mij niet makkelijker gemaakt er iets over te schrijven. In de positieve zin. Met een review waar alleen maar in staat “wat is dit vet!” worden jullie ook niet blij toch? Toch heb ik een poging gewaagd om een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van het album.

Zoals eerder gezegd is The Golden Moth het derde en laatste album uit The Chronicles trilogie. Het vertelt het verhaal over Dark Sarah die de onderwereld verlaat met de ijzeren adelaars naar de bovenwereld. De bovenwereld is een verlaten woestenij waar de Goden (The Iron Mask: Zuberoa Aznarez (Diabulus In Musica), White Beard: Marco Hietala (Nightwish) en Fortune Teller: Netta Skog (Ex Ensiferium)) de leiding hebben. De draak (JP Leppäluoto) is stiekem de bovenwereld ingekomen door Dark Sarah te volgen. Eerst denkt Dark Sarah dat hij haar kwaad wil doen maar al snel vormen ze een team. Samen proberen ze hun weg te vinden naar de Goden die leven op een eiland dat drijft op de woestijn.
Het album steekt van wal met het mysterieuze Desert Rose. Gelijk is duidelijk hoe goed de stemmen van Heidi en JP bij elkaar passen.
Trespasser zet een tandje bij en geeft een goede indruk wat we van de rest van het album mogen verwachten: veel bombast, mysterie door de rol van draak en zijn bijpassende stem. Met vlagen lijk het stemgebruik wel op die van de draak van The Hobbit maar ook zijn cleane zang is spot on. Geweldig! Om de pakkende cleane zang van Heidi maar niet te vergeten. Mooi om te horen hoe op vertelde wijze de tracks elkaar opvolgen. Deze track vertelt het stukje verhaal hoe Dark Sarah en Dragon elkaar weer tegenkomen en een team vormen. Van deze track is ook al een video clip verschenen.

Verder met Wheel. Deze gooit flink de beuk erin en raast op een meeslepende manier verder. De volgende track die ik op mij afgevuurd krijg is My Beautiful Enemy. Heeft dan weer een heel hoog Disney gehalte wat zeker niet verkeerd is. Met de nodige metal invloeden is het een meer dan prima track.
I Once Had Wings begint alsof je in een donkere kroeg aan de bar zit. Wiegend begeleid met de accordeon. Hier wordt het verhaal verteld over hoe de draak zijn vleugels kwijt is geraakt. Hij verlaat de koningen om in het duister te gaan leven.
Pirates is de volgende track die ik luister. Ook deze track heeft zijn eigen gevoel. Dark Sarah en Dragon gaan een piratenschip kapen. De spanning is duidelijk te voelen. Om uiteraard met refreinen in piratenstijl verder te gaan. Haak die armen in elkaar en zing maar mee, deinend op de golven van de zee! We deinen en zingen nog even door met Sky Sailing. Alhoewel deze track een veel minder piraten gevoel heeft dan zijn voorganger, is dit toch een prima track.  Je beeld je in no time in dat je in de lucht vliegt met het piratenschip.
Wish is wat mij betreft de Disney topper van het album. Als je de Disney musical Beauty and the Beast kent dan snap je wat ik bedoel. De dialogen tussen Dark Sarah en Dragon gaan precies op die manier. Zelfs met dezelfde humor! Op een luchtige manier met alle typische pingeltjes is dit nummer zo voorbij!
Op marsachtige toon start The Gods Speak. Je ziet de goden bijna aan komen marcheren. Niet veel later wordt er flink gas bij gegeven en voel je de strijd tussen de Goden, Dark Sarah en Dragon. De bijdragen van Zuberoa en Marco als de Goden zijn goed doordacht. De kracht in hun stemmen past prima bij deze track. Ook van deze track is al een video verschenen.

Promise start op een rustige manier juist heel pakkend. Geen geweld. Wel veel teleurstelling en droefheid. De rust duurt niet heel lang want al snel wordt de beuk er toch wel ingegooid en mondt het uit in een bombastische track. Golden Moth borduurt mooi verder op zijn voorganger. Alleen is deze track veel ingetogener. Deze track grijpt mij dan ook bij de strot. The Gate Of Time is de afsluiter van het album. Dragon verteld het verhaal over de Golden Moth die zijn host verlaat. De duistere diepe stem werkt hier prima. Een meer dan fijne afsluiter van dit briljante album!
Het album om kort te gaan:
Als je van musicals houd, Disney, de Efteling, symfonische metal, mysterie, pakkende tracks, … dan zal dit album je zeker aanspreken.
Het is fantastisch te horen hoe elke track mooi in evenwicht zijn voorganger opvolgt. Aan elk detail is gedacht. Elk bandlid krijgt de ruimte om te shinen zonder overruled te worden. Voor ieder wat wils is te vinden op The Golden Moth.
Het album is makkelijk te begrijpen en sleept je in no time mee. Typisch een album om te luisteren op de bank met je ogen dicht. In no time begeef je je in een heel andere wereld! De emoties en sfeertjes die bij elke track horen zijn goed voelbaar en herkenbaar. Bij elke track zal je met een beetje inleving de passende film of toneel scenario’s voorbij zien komen.
Wat mij betreft het beste album wat ik dit jaar gehoord heb!
Line Up:
Heidi Parviainen (as Dark Sarah) – vocals
JP Leppäluoto (as Dragon) – vocals
Erkka Korhonen – guitar
Sami Salonen – guitar
Rude Rothstén – bass
Thomas Tunkkari – drums
Special guests:
Zuberoa Aznarez (Diabulus In Musica)
Marco Hietala (Nightwish)
Netta Skog (ex. Ensiferum)
Tracklist:
Desert Rose
Trespasser
Wheel
My Beautiful Enemy
I Once Had Wings
Pirates
Sky Sailing
Wish
The Gods Speak (feat. Marco Hietala & Zuberoa Aznarez)
Promise
Golden Moth
The Gate Of Time

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00