Home » DarWin – DarWin 3: Unplugged

DarWin – DarWin 3: Unplugged

door Eric van den Bosch
229 views 2 minuten leestijd

DarWin - DarWin 3: Unplugged coverEind vorig jaar besprak ik hier het album DarWin 2: A Frozen War van een project van drummer Simon Phillips, zanger/bassist Matt Bissonette en songwriter/gitarist DarWin. Wie achter de naam DarWin schuilgaat is nog steeds niet bekend, terwijl we toch al bij album nummer drie zijn.
Nou ja, eigenlijk een tussendoortje, want de tracks zijn al bekend van de eerste twee albums. Omdat de twee eerdere albums hetzelfde thema hadden ga ik er vanuit dat het oorspronkelijke materiaal zoveel was dat het uiteindelijk over twee albums verspreid is. Het materiaal op dit Unplugged (nota bene langer dan album nummer twee) was in eerste instantie bonusmateriaal op de vinyleditie van DarWin 2: A Frozen War. Al is Unplugged een aparte benaming voor een album met acht tracks waarbij er twee als unplugged zijn aangemerkt, vijf als orchestral en een als acapella.
Eigenlijk had het album beter Remixed kunnen heten, want ze zijn eerlijk geweest over het procédé: Simon Phillips heeft de bestaande tracks geremixed, waarbij de strijkers (échte strijkers trouwens, niet uit een doosje) en akoestische instrumenten een veel prominentere plek hebben gekregen. En ingekort, want Nightmare Of My Dreams is bijna gehalveerd. Twee tracks zijn daadwerkelijk opnieuw opgenomen. Dat zijn Slowly Melting en One Horizon, beiden van het debuut, door Matt Bissonette opgenomen met alléén bas en zang!
Gek genoeg is het poppy karakter van het vorige album grotendeels verdwenen. Omdat de strijkers zo ver naar voren staan is het geluid ineens een stuk massiever. Niet onprettig, maar wel duidelijk anders. Zelf vond ik het poppy karakter een pluspunt dat hier deels wegvalt. Misschien is het om die reden dat ik naast de twee door Bisonette opgenomen tracks de (semi-)acapella versie van Another Year, de afsluiter op dit album, het meest geslaagd vind.
Ik heb het hier een tijdje geleden al eens gezegd: unplugged albums kunnen wel eens als een makkelijk kunstje aanvoelen. Dat was bijvoorbeeld bij het recente Saga-album Symmetry het geval. Ondanks het genoemde procédé voelt dit album niet als een wat voorspelbare herhalingsoefening. Of de meer orkestrale versies je meer of minder aanspreken zal vooral een kwestie van smaak zijn. Dat neemt niet weg dat DarWin laat horen een echte aanwinst in het proglandschap te zijn.

DarWin website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00