Home » De Staat – 013 (Tilburg) 10/12/2022

De Staat – 013 (Tilburg) 10/12/2022

door Maurice Tonies
739 views 5 minuten leestijd

De Staat is bezig aan hun najaarstour. Keer op keer weten de Nijmegenaren ons te verbazen door telkens een compleet nieuwe show in elkaar te zetten. De band rondom frontman Torre Florim heeft dan ook een behoorlijk sterke livereputatie opgebouwd in de loop der jaren. Daarnaast is De Staat ook bezig met nieuw materiaal uit te brengen onder de namen (red), (yellow) en (blue). Genoeg redenen om in de rij te staan bij 013! Let’s go!

De Staat heeft oog voor nieuw talent en heeft Personal Trainer ingeschakeld om als supportact te fungeren. Op een eerdere tour mocht deze Amsterdamse groep zich ook al laten zijn als supportact bij De Staat en kennelijk is dat goed bevallen. Personal Trainer is ondertussen geen onbekende naam meer in de muziekwereld. Hun debuutalbum kreeg louter lovende recensies en ook hoeft de band over airplay niet te klagen. Vandaag mogen ze zich dan ook in de grote zaal van 013 komen bewijzen. Wat meteen opvalt is dat we met een geoliede machine te maken hebben. De band laat geen gaten vallen tussen hun nummers, haalt leuke capriolen uit en zorgt ervoor dat alle blikken naar het podium gericht zijn. Personal Trainer is best een rariteitenkabinet, diverse karakters op het podium met ietwat rare trekjes, waarbij het lastig ontcijferen is of we te maken hebben met een gimmick of dat een paar bandleden weldegelijk wat rare snuiters zijn. Personal Trainer zet de boel op zijn kop, laat het publiek meezingen en meespringen, wat een show! Vol trots vertellen ze dat deze show in Tilburg de grootste zaal is waar de band tot nu toe heeft mogen spelen. Met het succes van deze formatie is het niet uitgesloten dat we Personal Trainer hier vaker zullen terugzien en ook op de lineups van de diverse festivals zouden deze heren niet misstaan. Wat een heerlijke puntige songs, wat een enrgie!

Een beter opgewarmde zaal kan De Staat zich dan ook niet wensen. Wat hebben ze vandaag voor ons in petto. Waar zijn die grote stallages op het podium bijvoorbeeld allemaal voor? Al snel zien we dat deze stallages vol zitten met lampjes en ze daar meteen in de intro al gebruik van maken. De band maakte eerder al bekend dat ze onder de noemers (red), (yellow) en (blue) muziek uitbrengen en deze drie kleuren zijn dan ook meteen de basis voor de lichtshow. Als de intromuziek heeft geklonken betreedt de band het podium en trekt met openingstrack Look At Me meteen alle aandacht. De charismatische frontman lijkt al goed in zijn nopjes, het belooft dan ook een mooie avond te worden. Muzikaal heeft De Staat zich in de loop der jaren al lang bewezen. De formatie bracht al flink wat albums uit en in het clubcircuit zijn ze ook een graag geziene gast.

Na een paar nummers wordt al snel duidelijk waarvoor die stallages op het podium staan. We zijn getuige van een visueel spektakel. Men creëert diepte op het podium met een geweldige lichtshow, je weet waar je kijken moet. De lichtshow geeft het optreden van De Staat extra glans en het geheel zweept de boel alleen maar op. De Staat zijn de ideale aanjagers, het mag alleen maar harder en sneller. Nadat we eerst met Input Source Select nog naar een paar dansjes hebben mogen kijken is het nu aan ons als toeschouwer om helemaal los te gaan. Er ontstaan moshpits, er wordt flink gesprongen,  het publiek gaat helemaal los. De muziek van De Staat leent zich daar ook perfect voor, de muzikanten zijn in vorm, alles is aanwezig om er samen een perfecte avond van te maken. Het publiek kent dan ook de vele nummers uit het hoofd en zingt heel wat woorden mee. Torre Florim mag dan ook in zijn nopjes zijn op het podium, wat moet het een goed gevoel geven om je publiek zo in je pocket te hebben. De band geeft dan ook alles en Who’s Gonna Be The GOAT? is op weg om een nieuwe De Staat-klassieker te worden. Wat hebben de heren toch een energie.

De eerder genoemde kleuren rood, blauw en geel komen op diverse manieren weer terug in de show. De Staat weet met slechts deze drie kleuren een dreigende sfeer te creëren. Deze wordt mede versterkt door wat lome bassen, het geheel doet dan ook denken aan de special effects uit Stranger Things. Je weet dan ook niet wat de band nu weer uit de hoge hoed tovert. De Staat heeft genoeg nummers om uit te kiezen, ook horen we om ons heen nog wat songtitels, waarvan men hoopt dat deze worden gespeeld. De band blijkt echter weer uit een ander vaatje te tappen, geen van de zogenaamde favorieten komen voorbij. Wel zien we hoe Torre samen met Rocco een dansje maakt op Pikachu en mag het publiek zich melden voor de grootste draaikolk in 013. Natuurlijk is Witch Doctor de grote afsluiter van de reguliere set. Het publiek geeft werkelijk alles. Het bier vliegt door de lucht en er vindt een ware volksverhuizing plaats in de grote zaal. Uiteraard wordt de tekst voluit meegezongen!

Even wordt het publiek een adempauze gegund. De Staat neemt ook even de tijd om terug te keren op het podium. De Staat trapt het toegift af met Phoenix en wederom mogen we concluderen dat de nummers van debuutalbum Wait For Evolution echt passé zijn. Wederom zijn het vooral de nieuwste tracks die de setlist halen. De Staat is natuurlijk in de loop der jaren ook wat veranderd van muziekstijl. De heren voeren vanavond liever het tempo keer op keer weer op. Het lukt ze dan ook vol verve, wat een klasseband en met het spelen van KITTY KITTY laten ze 013 voor een laatste maal ontploffen. De begeleidende lichtshow zorgt weer voor een absoluut hoogtepunt. De Staat blijft zich dan ook keer op keer heruitvinden en het publiek verbazen. Met deze huidige show zullen ze de komende tijd nog menig zaal op zijn kop zetten en zelfs een show in het Ziggo Dome zou de heren niet misstaan….

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00