Home » De terugblik van Hans Ravensbergen

De terugblik van Hans Ravensbergen

door hansravensbergen@rockportaal.nl
232 views 8 minuten leestijd

Met de ‘c’ in de maand weet je bij Rockportaal hoe laat het is. Of beter nog welke maand het is: december. Traditioneel de maand om terug te blikken op het (bijna) voorbije jaar. In dit geval 2019. En dat terwijl 2018 in mijn beleving nog maar net achter de rug is.
Terugblikkend kwam muziek voor mij in 2019 op een lager genoteerde plaats dan gewoon. Diverse impactvolle levensgebeurtenissen overschaduwden mijn afgelopen jaar. Gebeurtenissen die je doen nadenken en realiseren over waar het in het aardse leven écht om gaat. Maar laat ik op deze plaats niet te veel somberen. Per slot van rekening – en dat is de keerzijde – is muziek ook een boei om vast te grijpen.
Het was een jaar waar mijn trommelvliezen regelmatig zijn gestreeld door mooie muziek. Maar ook danig op de proef zijn gesteld kan ik je verzekeren. Het was een jaar waarin enkele van mijn favoriete groepen een nieuw album uitbrachten. Zoals Eloy, IQ, The Flower Kings, Dream Theater, Knight Area en Opeth. De keuze voor de jaarlijst leek aanvankelijk dan ook reuze makkelijk. Maar zo eenvoudig was dat niet. Naast deze vertrouwde bands werd ik ook verblijd met muziek van bands die ik nog niet kende. Soms ook nieuwe bands. M.I.GOD, Syrence, Sifting, Radare en Tanagra om er een paar te noemen. En van vaderlandse bodem was het naast Knight Area genieten geblazen met Inventions, Magoria en op de valreep Glorious Wolf.
Van al dat moois heb ik een selectie van 15 albums gemaakt die op deze website de boeken ingaat als mijn jaarlijst van 2019. Als aanvulling laat ik een handvol albums de revue passeren die dat lijstje niet gehaald hebben.
Mijn top 15 van 2019

 1. Magoria – JTR1888. Citaat uit mijn recensie: “JtR1888 is voor Nederlandse begrippen ongekend goed. Sterker nog, ik heb in jaren niet zo’n goed en compleet album gehoord.”.
 2. Knight Area – D-Day. Citaat uit mijn recensie: “D-Day is niet ‘zomaar’ een album. Het is non-fictie, een waargebeurd luisterboek dat je niet loslaat. Knight Area is in staat gebleken zeer diepe gevoelens en emoties in muziek en tekst om te zetten. Om dit onderwerp kan niemand 75 jaar na dato heen. Knight Area raakt je met D-Day diep. Of je nu wilt of niet. Daarom is dit een album van zeer grote klasse”.
 3. The Flower Kings – Waiting For Miracles.
 4. IQ – Resistance.
 5. Huis – Abandoned. Citaat uit mijn recensie: “Waar Huis ooit begon als een uit de hand gelopen grap, laat Abandoned horen dat de Canadese band zich na drie albums mag meten met de gevestigde orde in het genre”.
 6. Moonrise – Travel Within.
 7. Sifting – The Infinite Loop. Citaat uit mijn recensie: “Bijna 30 jaar geleden werd ik van de sokken geblazen door Images And Words, het tweede album van Dream Theater. En mijn eerste kennismaking met dit gezelschap. De rest is geschiedenis zo weet iedere liefhebber. Met The Infinite Loop van Sifting beleef ik nu exact dezelfde ervaring”.
 8. Retrospective – Latent Avidity.
 9. The Samurai Of Prog – Toki No Kaze.
 10. Leprous – Pitfalls.
 11. DarWin – Origin Of Species.
 12. M.I. GOD – Specters On Parade. Citaat uit mijn recensie: “Vroeg in 2019 heeft M.I.GOD mij enorm verrast. Er staat een kruisje voor dit album, wat betekent dat hij kandidaat is om over een kleine 12 maanden op mijn jaarlijst te verschijnen”.
 13. Lebowski – Galactica.
 14. ESP Project – The Rising.
 15. Brighteye Brison – V.

Eervolle vermeldingen (zij die mijn top 15 misten….)
Edison’s Children – The Disturbance Fields. Citaat uit mijn recensie: “The Disturbance Fields is een waar meesterwerk waar jaren van voorbereiding aan vooraf zijn gegaan. Mocht je de groep niet kennen, dan is dit album de ultieme gelegenheid kennis te maken”.
Bruce Soord – All This Will Be Yours. Citaat uit mijn recensie: “All This Will Be Yours is breekbaar, melancholiek en laat Bruce Soord horen die in topvorm verkeert”.
The Windmill – Tribus. Citaat uit mijn recensie: “Noorwegen begint zich steeds duidelijker te manifesteren als land dat veel meer te bieden heeft dan fjorden en doom metal bands. The Windmill is een groep om in de gaten te houden. De gewiekte band zal op een Hollands podium zeker niet misstaan”.
Dream Theater – Distance Over Time. Citaat uit de recensie van Edwin Knip: “Distance Over Time keert weer een beetje terug naar de band uit de beginperiode. De composities zijn sterk en doorregen met onverwachte wendingen in melodie en volume. Als het album na Viper King afgelopen is, wil je als luisteraar maar één ding: nog een keer luisteren!”
Neal Morse – The Great Adventure. Citaat uit mijn recensie: “Het zorgt er allemaal voor dat Neal Morse wellicht zijn mooiste album uit zijn inmiddels lange carrière heeft gemaakt. Zonder zichzelf te herhalen heeft hij op The Great Adventure toch weer wegen gevonden om diep door te dringen in ieders muzikale ziel”.
Solaris – Nostradamus 2.0 Returnity: Unborn Visions. Een nieuw album van de Hongaarse semi-klassieke symfonische rockband. En het vervolg op het album Nostradamus Book Of Prophecies uit 1999. Het album bereikte mij op de valreep van dit jaar…..
Live
Het bijwonen van live concerten staat bij mij de laatste jaren op een laag pitje. Of beter nog: een waakvlam. Toch viste ik een paar live krenten uit de meer dan overvolle concert agenda. Dat zijn in chronologische volgorde: The Pineapple Thief (1 maart 2019, De Boerderij – Zoetermeer), Knight Area (6 oktober 2019, Luxor Live – Arnhem), Retrospective (13 oktober 2019, ‘t Blok – Nieuwerkerk ad IJssel) en The Osmonds (14 november 2019, De Boerderij – Zoetermeer). Helaas moest ik door omstandigheden een heel vette krent laten schieten: Magoria met JTR1888 (9 november 2019, Bibelot – Dordrecht).
Interview(s)
Een van mijn leukste interviews deed ik met The Pineapple Thief. Het gebeurt niet vaak dat een band midden in een tour vlak voor een optreden mij te woord wilde staan. Maar ook met Magoria, Knight Area en Andrew Roussak had ik leuke interviews.
Dvd/Blu-ray
Daarover kan ik kort zijn. In huize Ravensbergen werd dit jaar geen enkele nieuwe dvd of blu-ray uit 2019 gesignaleerd.
En dan 2020….
Traditioneel eindigt een terugblik met een vooruitblik. Met 2020 begroeten we naast een mooi getal (ik verheug me al zo op 2 en 20 februari 2020) het derde decennium van de 21e eeuw. Qua interessante releases staat voor zover nu bekend een nieuw album van Pendragon op stapel.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00