Home » Device – Device

Device – Device

door Maurice van der Zalm
152 views 3 minuten leestijd

Device_2013_Album_CoverIn 2011 besloot het succesvolle Disturbed om een pauze in te lassen. En terwijl bassist John Moyer zijn kunsten op het podium van Adrenaline Mob vertoont, besluiten zanger David Draiman en gitarist Geno Lenardo Device tot leven te roepen.
Hoewel de karakteristieke stem van David al gauw de connectie legt naar Disturbed is er op de debuutcd ruimte voor meer stijlen. Zo komen we elementen tegen van de industriële metal in bijvoorbeeld Penance en het waanzinnige Hunted.  Dit nummer start vrij rustig om rustig over te lopen in een bijna rapachtige zangpartij die wat weg heeft van het geluid van Korn inclusief de eerder genoemde industriële elementen. Zoals de meeste nummers op de cd ligt de climax in het nummer duidelijk in het refrein waarbij het complete instrumentarium ruim baan krijgt. Ook de eerste single Villify is een kruising tussen een zwaar Disturbed geluid met techno-elementen. Juist die industriële groove beukt dwars door het nummer heen, waarbij de zangpartij de melodie en accenten overduidelijk voor zijn rekening neemt. Die heerlijke zware groove komen we eveneens tegen in openingsnummer You Think You Know. Prettig is het ‘gezongen’ refrein dat in contrast staat met de coupletten waarin de David Draimanstijl van zingen centraal staat.
De heren Draiman en Lenardo mochten voor deze debuutcd gebruik maken van de kunsten van een aantal collega’s. Zo komen we Serj Tankian (System Of A Down) en Geezer Butler (o.a. Black Sabbath en Heaven And Hell) tegen in Out Of Line. Het tempo is laag, de drumpartij is zwaar en de stemmen van Serj en David liggen samen goed in het gehoor. Serj weet aan het nummer, mede door zijn bijzondere zangstijl, een leuk accent te geven. In het gevoelige nummer, een cover van Lita Ford, komt Lzzy Hale (Halestorm) om de hoek kijken. De zang van David is in dit duet bijna onherkenbaar. Een leuke gevoelige noot, maar geen bijzonder nummer. In Opinion mogen we Tom Morello (Rage Against The Machine) verwelkomen als gastgitarist. Het nummer wordt gedomineerd door een zware gitaarriff, maar kent, behalve een te korte gitaarsolo, helaas weinig variatie. Met War Of Lies in helemaal niets mis. Een goed rocknummer met een heerlijk intro en een afwijkend drumritme dat af en toe versneld, maar overduidelijk de basis van het nummer iets extra’s geeft. In het nummer Haze krijgt Device versterking van M. Shadows (Avenged Sevenfold). Een vrij complex nummer door de diverse muziekstijlen en rappartij midden in het nummer. Afsluiter Through It All is een duet met Glenn Hughes (o.a. Deep Purple). Er is absoluut niets mis met de zangkwaliteiten van beide heren, maar het nummer kabbelt een beetje door. Behalve dat ik Glenn Hughes graag hoor zingen, is het einde van de cd door het nummer wel een beetje minder.
Niettemin is Device een heerlijke cd geworden waar menig Disturbedfan zich geen buil aan zal vallen. Maar ook liefhebbers van bijvoorbeeld Korn zullen de cd een warm hart toedragen. Favoriete nummers voor mij zijn de zware (wat uptempo) nummers zoals You Think You Know, single Villify en Hunted. Device is wat dat betreft een prachtig debuut dat menig hart sneller zal doen slaan.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00