Home » The Gathering – Dynamo (Eindhoven) 01/03/2013

The Gathering – Dynamo (Eindhoven) 01/03/2013

door Maurice Tonies
142 views 4 minuten leestijd

The Gathering bracht vorig jaar in september hun tiende studioalbum `Disclosure` uit. Dit is het tweede album waarop de nieuwe zangeres Silje Wergeland te horen is. Ter promotie van hun nieuwe album is de band uit Oss bezig met een kleine clubtour. Zo ook vanavond in Dynamo te Eindhoven waar de band ongetwijfeld veel van hun nieuwe album zal laten horen.
MoodswingEchter voor het zover is mag supportact Moodswing aftrappen. De band uit Den Bosch wordt getrakteerd op al een redelijk gevulde zaal en gaat er meteen helemaal voor. Het draait bij deze band om het spelen met emoties. De luisteraar proberen te raken met het geluid van hun gitaren. Zanger Joris Dirks heeft een behoorlijk stembereik en doet met regelmaat denken aan Matt Bellamy, de zanger van Muse. Joris beheerst ook de hoge tonen en laat deze aan de aanwezige bezoekers van Dynamo graag horen. Echter kennen de nummers niet veel variatie en is er weinig sprake van een echte show. Er vallen pijnlijke stiltes als bijna na elk nummer er van gitaar moet worden gewisseld. Deze stiltes worden niet benut om even iets tegen het publiek te zeggen, het publiek moet gewoon maar even wachten. Hierdoor wordt het ietwat eentonig en lopen sommige mensen wat verveeld op en neer.
Dit is bij hoofdprogramma The Gathering wel anders. Ondertussen is de zaal goedgevuld en trapt de band af met `Paper Waves`, wat overigens ook het eerste nummer is van hun album `Disclosure`. De band is behoorlijk op elkaar ingespeeld en zet meteen een goede performance neer. Het publiek kan dit wel waarderen en na elk nummer volgt er een behoorlijk applaus. Tijdens de nummers kijkt en luistert het publiek aandachtig , knikt mee en geniet. De band laat vanavond veel nummers horen van hun laatste album en als er gevraagd wordt wie het album in bezit hebben gaan er veel handen in de lucht in. Ook hebben er veel bezoekers een shirt aan van The Gathering, kortom een avond met flink wat fans van de band die ondertussen ook al flink wat jaren meegaat.
Hun setlist vertoont dan ook een paar oudere nummers en ook deze gaan de nieuwe zangeres prima af. Er wordt een behoorlijk sterke show neergezet, waarbij er voor de technici een grote rol is weggelegd. Door de juiste belichting en af en toe de rookmachine aan te zwengelen wordt de juiste sfeer neergezet. The Gathering maakt dan ook sferische muziek en ondanks dat de speelduur van de nummers wat langer is verveelt het niet snel. Wel jammer dat zangeres Silje Wergeland niet veel verder komt dan een `Dank u wel`, want de Nederlandse taal is voor deze Noorse nog niet weggelegd en ook komt het er wat zacht en schuchter uit. Gelukkig wordt dit opgelost door bassiste Marjolein die vertelt dat de band ´s middags nog op Omroep Brabant heeft gespeeld en dat het vandaag Complimentendag is. Bij deze maakt ze dan ook gebruik om de crew, techniek en het personeel van Dynamo te bedanken voor de goede zorgen.
The GatheringDe bezoekers van Dynamo krijgen vanavond een mooie show voorgeschoteld door The Gathering. Gitaren, drums en keyboard worden optimaal benut.  De band bewijst met de nummers van “Disclosure” ook live prima uit de voeten te kunnen en na een uur spelen zit de reguliere set erop. Misschien wel het mooiste nummer van vanavond is voor het laatst bewaard. “I Can See Four Miles” van hun eerder genoemde album mag de avond afsluiten. Dit nummer duurt op het album een dikke negen minuten en Dynamo mag ook smullen van een nog langere versie waarin de band nog eenmaal mag losgaan. Zo bewijst de band dat lange nummers absoluut niet saai hoeven te zijn en onder luid gejuich verlaat The Gathering het podium. Maar niet voordat de band een gitaar van een bekend Whiskey-merk mag verloten. Een gelukkige winnaar met een The Gathering-shirt mag deze gitaar in ontvangst nemen. Voor hem is het dan ook helemaal een perfecte avond, maar de bezoekers van dit concert hebben ook zonder deze prijs niet hoeven klagen. The Gathering flikt het na al die jaren nog steeds en in menig liefhebber zal na deze show “Disclosure” nog eens hebben aangezet!
[AFG_gallery id=’33’]
[AFG_gallery id=’32’]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00