Home » Devin Townsend Project – 013 (Tilburg) 09/03/2017

Devin Townsend Project – 013 (Tilburg) 09/03/2017

door Monica Duffels
163 views 5 minuten leestijd

Ik ga zo vroeg mogelijk van huis om te zorgen dat ik op tijd ben bij het uitverkochte  concert van de progressieve metalband Devin Townsend Project in de grote zaal van de 013 in Tilburg. Na een reistijd van 2 uur, middenin de avondspits,  vanuit Zoetermeer is het me gelukt. Er is een lange wachtrij, maar deze schuift aardig snel door naar voren, waardoor ik vrij snel binnen ben. Eenmaal binnen zie ik dat het achterste gedeelte van de zaal is afgesloten met een doek en ook het balkon is niet open. Het feit dat het concert toch is uitverkocht, betekent dat men dit waarschijnlijk heeft gedaan om het concert toch een zo intiem mogelijk karakter te geven en omdat de kleinere Jupiler zaal echt te klein is wegens de grote vraag naar kaartjes voor deze topband.
Er zijn twee support acts meegekomen waar ik ook benieuwd naar ben. Ze vallen beiden ook onder de noemer “progressieve metal” maar klinken toch behoorlijk verschillend. De eerste is Leprous uit Noorwegen. De band bestaat al sinds 2001. Hun muziek doet me een beetje denken aan Radiohead, alleen dan een stapje harder en krachtiger. Zanger/toetsenist Einar Solberg heeft ook eenzelfde soort melancholische klank in zijn stem zoals Thom Yorke, maar hij heeft ook iets maniakaals over zich en in de hardste stukken weet hij aardige screams op te zetten. Radiohead is, naast bands als Porcupine Tree en Massive Attack ook een van hun vele inspiratiebronnen. Het is duidelijk dat de band durft te experimenteren met complexe melodieën en snel wisselende ritmes. We krijgen voornamelijk nummers te horen van hun meest recente cd “The Congregation” uit 2015 een nummer van hun 2 jaar oudere album “Coal”. Een interessante start van de avond kan ik wel zeggen.
Het experimenteren met stijlen wordt voortgezet met de volgende band, Between The Buried And Me uit North-Carolina. Ondanks dat de band al sinds 2000 bestaat, kende ik deze band nog niet, totdat ik er toevallig kort geleden een nummer van hoorde op een podcast waar prog-gerelateerde muziek wordt afgespeeld. Het betreffende nummer trok meteen mijn aandacht. De band speelt voornamelijk een mix van old school progrock gemixt met metal en metalcore. Er komt zelfs nog een vleugje hoempapa en hiphop aan de orde tijdens het nummer Bloom, wat de wenkbrauwen een beetje doet fronsen bij het publiek. Ik vind het enerzijds wel humoristisch, maar anderzijds wel heel erg afwijkend qua muziekstijl. Ook zanger Tommy Giles Rogers Jr. bedient zich van cleane zang en grunts en net als bij Leprous heeft hij een keyboard voor op het podium staan waar hij veel gebruik van maakt.
En dan is het tijd voor de act waar iedereen voor komt: Devin Townsend Project uit Canada. Vooraf wordt in het publiek druk gespeculeerd of de Brabantse zangeres Anneke van Giersbergen nog acte de présence gaat geven, aangezien zij al meerdere malen heeft samengewerkt met muzikale duizendpoot Devin Townsend. Ook op zijn laatste cd “Transcendence” is zij te horen. De muziekstijl die Devin Townsend hanteert is totaal uniek te noemen en is niet te vergelijken met enige andere band. Kenmerkend zijn de diverse geluidslagen die hij over elkaar heen legt en zo een vol geluid creëert. Meteen in het eerste nummer van het optreden, Rejoice,  komt deze stijl naar voren. Het voelt ook een beetje alsof er een trein voorbij dendert. Sommige mensen worden een beetje nerveus van deze stijl, maar uiteraard niet de mensen die naar zijn optreden zijn gekomen. Het is natuurlijk niet mogelijk om deze diverse lagen live door de band te laten spelen. Het zou anders wel een drukke bedoening worden op het podium, dus een deel van het geluid komt van tape. Gelukkig overheerst  het live-gevoel en we worden getrakteerd op een hele diverse set. Devin heeft een krachtige stem en laat horen een echte gitaarvirtuoos te zijn. Ook haalt hij voor een nummer een hele grote Flying  V- gitaar tevoorschijn waar rook uit komt. Tussen de nummers door spreekt hij regelmatig zijn publiek aan en maakt grapjes. Een aantal mensen in het publiek is in het bezit van een heuse Ziltoid-handpop, van uit de tijd dat Devin een concept-album had gemaakt over een buitenaards wezen, genaamd Ziltoid The Omniscient. Vooral bij het nummer Ziltoid Goes Home wordt er driftig mee gezwaaid. Na bijna een uur gespeeld te hebben, komt  dan eindelijk degene op waar de meesten van ons op hopen: Anneke van Gierbergen! Ze vindt het een eer er vanavond bij te zijn  en met een knipoog deelt ze ons mee dat Devin vanavond mee gaat naar haar huis. Met haar heldere, zuivere stem vormt ze een mooie aanvulling op de nummers Supercrush! en Kingdom . Tijdens de toegift is ze erbij en vormt samen met Devin een mooi en rustig akoestisch duo op Ih-Ah! Daarna is het nog even knallen tijdens het nummer Higher . Dan is het helaas alweer afgelopen en lopen Devin en zijn bandleden naar voren om de mensen die vooraan bij het podium staan nog uitgebreid de handen te schudden.
Setlist Leprous: Foe – The Third Law – The Price – The Flood – Rewind – Slave
Setlist Between The Buried And Me: Fossil Genera-A Feed From Cloud Mountain – The Coma Machine – Lay Your Ghosts To Rest – Bloom – Option Oblivion – Life In Velvet
Setlist Devin Townsend Project:  Rejoice – Night – Stormbending – Failure – Where We Belong – Hyperdrive! – Planet Of The Apes – Ziltoid Goes Home – Suicide – Supercrush! – March Of The Poozers – Kingdom – Encore: Ih-Ah! – Higher


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00