Home » DeWolff – Tascam Tapes

DeWolff – Tascam Tapes

door Eric van den Bosch
241 views 2 minuten leestijd

De Wolff - Tascam Tapes coverHet drietal van DeWolff houdt van risico’s nemen. Misschien is hun zevende full length studioalbum Tascam Tapes wel het grootste risico tot nu toe.
Ze zijn natuurlijk bekend van hun combinatie van psychedelica en vuige bluesrock, ten gehore gebracht met gitaar, drums en Hammondorgel. Voor dit album hebben ze doodleuk tweederde daarvan aan de kant geschoven. Op een Tascam viersporenrecorder werd er on the road opgenomen, met de gitaar van Pablo van de Poel direct in de recorder geplugd, met door drummer Luka van de Poel geselecteerde drumsamples uit funk en soul erbij en een kleine synthesizer op batterijen voor Robin Piso.
En toch blijft het volkomen als DeWolff klinken, dat is misschien nog het opvallendst. Want It Ain’t Easy is funky als de neten en doet heel sterk aan jaren zeventig-pop denken, de zang in Made It To 27 zorgt voor een hele fijne soulvibe en Let It Fly kent bijna Bee Gees-achtige koortjes. Veel tracks lijken dan ook lastig om te zetten naar iets voor de reguliere setlist. Van tracks als Blood Meridian I en II is dat nog wel voor te stellen, van het met een bijna Led Zeppelinachtig ‘luie’ drumsample opgesierde Love Is Such A Waste ook, maar van Nothing’s Changed? Dat leek me erg lastig. Tot ze afgelopen week bij De Wereld Draait Door kwamen en in de ‘klassieke’ opstelling Nothing’s Changed een ongelofelijke makeover kreeg. Op DWDD’se wijze te kort, maar nog wel met ruimte voor een stukje Hammondorgel van Robin Piso waar Deep Purple’s Jon Lord trots op zou zijn…
DeWolff neemt risico’s, maar het resultaat mag er zijn. Het was makkelijk geweest om met een semi-akoestisch album te komen, daarvoor zijn hun songs sterk genoeg. Het tekent DeWolff dat ze die logische route niet hebben genomen en zichzelf – niet voor het eerst – hebben uitgedaagd. Met als conclusie dat het heel anders is en tegelijk ook niet. Het is nog altijd DeWolff: gruizig, warm en aanstekelijk. En dat is razend knap.
Morgen verschijnt het album, zaterdag is de releaseparty in Paradiso met in de week erna een optreden op Eurosonic/Noorderslag.

DeWolff website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00