Home » Ellende – Lebensnehmer

Ellende – Lebensnehmer

door Filip van der Linden
280 views 2 minuten leestijd

Ellende. Dat is ook gewoon een Duits woord en dus de geknipte naam voor een Oostenrijkse atmosferische blackmetalband.
Ellende werd in 2011 opgericht door de Oostenrijkse multi-instrumentalist LG en heeft reeds twee albums uitgebracht. Vooral het tweede, Todbringer, wist heel wat Europese blackmetalfans te bekoren. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor de opvolger van Todbringer.
Hoe hoog LG en zijn studiodrummer PF de lat ook gelegd hebben, ze gaan er vlot over. Vooral het drumwerk  is bijzonder goed. Bij heel wat studioprojecten in de (atmosferische) blackmetal wordt met drumcomputers gewerkt en dan maak je met een levensechte drummer toch wel het verschil. Met Lebensnehmer zet Ellende nog twee stappen vooruit ten opzichte van Todbringer. Niet alleen inzake opname, productie en mix, maar ook inzake compositie.
Alleen de instrumentale intermezzo’s gaan al na een paar luisterbeurten vervelen, maar daarvoor bestaat de doorspoelknop (toch als je niet op vinyl luistert). Wel meteen raak is Augenblick, een flinke portie dood en verderf die zonder genade je oren wordt binnengeduwd. Hier jklinkt het atmosferische het zwaarst door. Ook Die Wege is een beresterk nummer. De lijkenliefhebberij gaat door met Der Blick wird leer (met hier dan weer doorsnee-drumwerk dat elke beginnende blackmetalband kan verzinnen) en Du wärst eine schöne Leiche. Die laatste track is echt veruit het beste nummer van dit album en wordt terecht als ‘single’ naar voren geschoven. Hij begint als een vuurbal van agressieve riffs, vertraagt even, gaat dan naar een lange break en daarna komt nog een lang eindoffensief met agressieve en toch bijzonder melodieuze riffs. Het is vooral die combinatie van agressieve blackmetalzang en die mooie, heldere gitaarmelodieën die van Ellende een unieke band maken. het afsluitende Atemzug begint met een fraai staaltje speed-blackmetal om dan via wat fijne pianostukken een einde te breien aan Lebensnehmer.
Ellende heeft met Lebensnehmer een ellendig mooi (die kon ik niet laten liggen) album gemaakt. Op 31 maart kan je Ellende voor het eerst aan het werk zien in Nederland. Ellende is live een volledige band (vier man sterk) en ze komen naar Willemeen in Arnhem. Ellende brengt overigens nog meer fraaie bands mee: Firtan en Groza (beiden blackmetal) en Spiral Skies (psychedelische rock).  Fans van Wiegedood en Drudkh weten waar ze moeten zijn op 31 maart.
https://www.facebook.com/events/314111515876418/

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00