Home » Eskimo Callboy – MMXX Hypa Hypa edition

Eskimo Callboy – MMXX Hypa Hypa edition

door Maurice van der Zalm
245 views 3 minuten leestijd

Vorig jaar vierde Eskimo Callboy het tweede lustrum met de Ep MMXX. Deze pioniers van de electrometalcore introduceerden zo meteen nieuwe zanger Nico Sallach. Op de EP stond dé megahit an 2020 namelijk Hypa Hypa. Het enorme success hiervan voor deze Duitse metalcoreband bracht hen ertoe om een aantal collega’s uit het thuisland te vragen om een remix te maken van Hypa Hypa. Begeleid door een humoristische video werd het nieuws aangekondigd.
Op de Hypa Hypa Edition staan de zes composities die je ook op de reguliere versie van 2020 kunt vinden en waarvan je de review op onze site kunt lezen. Dit is dus aangevuld met maar liefst zeven nieuwe versies die aantonen dat de Hypa Hypa hit, ongeacht in welk genre gespeeld, een sterke troef is.
Saltatio Mortis bijt de spits af met een versie die dicht tegen het originele geluid van de band aanleunt. Getooid met de middeleeuwse klanken en paganinvloeden heeft de band Hypa Hypa helemaal naar de eigen hand gezet en het resultaat is een opzwepende versie met een stevige portie paganpower. Behalve het luistergenot is het zeker aan te raden om de bijbehorende video te bekijken waar alle registers open worden getrokken en de oorspronkelijke idee van Eskimo Callboy naadloos is verwerkt in een vrolijk en vooral humoristische video. Maar daar ligt ook de kracht van deze editie. Alle meewerkende artiesten hebben zichzelf uit de comfort zone getrokken en zijn het avontuur van Eskimo Callboy aangegaan. En dan mag je een grote naam zijn in Duitsland als Sasha. Het is mooi om te zien hoe hij ook is getransformeerd in een nieuwe Eskimo Callboy. De versie van Sasha past nog uitstekend in het mainstreamgenre waarin hij opereert en daar ligt op deze EP toch wel de kracht want ook in de versie van Sasha zou het zo weer een hit kunnen gaan worden.
Zo weet The Bosshoss de compositie compleet in een country and western horseridingvibe te plaatsen en heeft de rapformatie 257ers de eigen drum’n’basssetting ingebed in een compositie waarin ze, in de Duitse taal, hun eigen stempel drukken op Hypa Hypa terwijl ze in de refreinen het origineel in alle eer hoog houden. Het klinkt allemaal lekker smooth in ieder geval. Smooth is ook de versie van Axel One die heerlijk laidback zijn houtkorf heeft volgegooid en met zijn gitaar de compositie nagenoeg akoestisch speelt. Axel One heeft daarbij direct een relatie met de heerlijke death-/metalcoreformatie We Butter The Bread With Butter waarin hij al enige Jaren de baspartijen speelt.
WBTBWB heeft zich aardig aan de melodie van het origineel gehouden, maar wel met een enorme brute input. Op alle fronten wordt hier uitgepakt in zang, diversiteit en kracht. De humor die de band, evenals Eskimo Callboy, kenmerkt is duidelijk aanwezig in de verrassende stijlwisselingen en past helemaal in de stijl van de band. Een vette dikke breakdown mag natuurlijk niet ontbreken in hun versie van Hypa Hypa en die is dan ook goed aanwezig. Voor mij is de versie van WBTBWB onbetwist het hoogtepunt op de EP geworden.
De laatste band die zich heeft mogen storten op de compositie is Gest_rt_aber_GeiL die het geheel richting de dance stuwen en iedere club in Europa kan doen beven wanneer dit in de late uurtjes gedraaid gaat worden.
Of het nu een grap is of niet, MMXX Hypa Hypa edition is wel een geslaagd product en de saamhorigheid van de Duitse muziekindustrie is goed voelbaar en merkbaar in de diverse uitvoeringen. Hypa Hypa, dat inmiddels meer dan 20 miljoen streams heeft op Spotify, heeft door deze bewerkingen een nieuwe dimensie en een meerwaarde gekregen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00