Home » Finntroll – Natten Med De Levande Finntroll

Finntroll – Natten Med De Levande Finntroll

door Hans Kraaijveld
177 views 4 minuten leestijd

Fintroll - Natten Med De Levande FinntrollNa wat zoeken op het internet is het redelijk zeker, er is tot op heden nog nooit een officieel live album uitgekomen van Finntroll, tot nu. Met Natten Med De Levande Finntroll (wat zich laat vertalen naar een Nacht met de Levende Finntroll) willen dit ongeregeld stelletje Finse dronken trollen zich ook eens van hun live kant laten horen. Het album is een opname van het concert wat op 20 september 2008 in de Melkweg te Amsterdam werd gemaakt. Bij het concert waren ook verscheidene camera’s aanwezig die het optreden hebben opgenomen met een dvd als doel.  Er is dan ook wel wat verbazing over het feit dat dit geen dvd is geworden, maar een live cd. Desalniettemin zal het een erg lekker album zijn, als het de live prestaties tenminste over kan brengen zonder het bijbehorende beeldmateriaal.

Het concert zet lekker in met nummers als Kitteldags, Blodnatt en Nedgång. Men krijgt iets rust met Nattfödd, maar het tempo wordt er gelijk weer ingegooid met Ursvamp, waarin het lekkere folk geluid goed naar boven komt. Zo ook Eliytres, het vrolijke deuntje over de snelle gitaren en het ultra snelle middenstuk van het nummer kan maar tot een ding geleid hebben, namelijk een enorme pit. (Als die er al niet was…) Dit is een van de nummers waar de band bij vlagen wat meer death metal klinkt, maar al gauw voeren de heerlijke toontjes uit het orgel weer de ondertoon en is het weer een hossen geblazen.
Qua sfeer doet de band me geregeld aan Alestorm denken. Deze piraten metal haalt zijn inspiratie natuurlijk uit een hele andere hoek, maar qua tempo, mosh en feest gehalte horen deze bands echt wel bij elkaar thuis. De band gaat verder met wat ouder materiaal zoals Aldhissla en Jaktens Tid van het gelijknamige album. Het publiek klapt lustig mee met de muziek en de sfeer zit er zo te horen goed in. Als na een paar nummers de eerste tonen klinken van Trollhammaren is het gejuich wel heel overduidelijk en barst het feest nog verder los. Wat intussen bij het luisteren wel opvalt is de niet al te goede kwaliteit van de opname. Af en toe worden de instrumenten een behoorlijke brei.
Het laatste stuk van het concert staat bol van de oudere nummers, waarin vaak de heerlijke orgeldeuntjes de hoofdrol spelen en er in Midnattens Widunder zelfs eventjes gezongen wordt. Bij de toegift gaat het polka gehalte even fantastisch omhoog met het geniale En Mäktig Här. Als er nu nog iemand stilstaat is deze of stokdoof of is bij de verkeerde deur naar binnen gestapt. Om het publiek even de kans te geven om lekker mee te HEE’en wordt Det Iskalla Trollblodet ingezet en kan het headbangen beginnen. Als laatste wordt het publiek getrakteerd op het ontzettend snelle Segersång.
Het album is eigenlijk een soort best of, maar dan live. Voor de echte Finntroll fan is hij helaas niet bijster interessant, zeker vanwege de maar matige opname kwaliteit. Voor degene die bij het concert waren en op de dvd aan het wachten zijn is de cd al helemaal niet leuk, aangezien deze alleen maar hongerig maakt, maar niet verzadigd. De sfeer komt prima over, echter zonder het bijbehorende beeldmateriaal voelt hij maar half af. Voor eenieder die de band nog niet goed kent is het een absolute aanrader, al was het maar om eens goed kennis te maken met de enorme feest sfeer die deze bende losgelaten Finse trollen live kunnen veroorzaken. Als termen als death metal polka en troll metal je aanspreken dan meld je maar snel bij je muziek leverancier!
Tracklist:
1    Kitteldags
2    Slaget Vid Blodsälv
3    Blodnatt
4    Nedgång
5    Nattfödd
6    Ursvamp
7    Eliytres
8    Aldhissla
9    Jaktens Tid
10    Rivfader
11    Korpens Saga
12    Trollhammaren
13    Fiskarens Fiende
14    Svartberg
15    Försvinn Du Som Lyser
16    Midnattens Widunder
17    En Mäktig Här
18    Det Iskalla Trollblodet
19    Segersång

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00