Home » Zaum – Oracles

Zaum – Oracles

door erik@rockportaal.nl
124 views 2 minuten leestijd

Middle Eastern Mantra Doom zo noemt het Canadese Zaum hun muziek. Ik kan me daar wel in vinden. De debuut cd Oracles tapt inderdaad uit het doom vaatje om met oriëntaalse invloeden een bezwerend, hypnotiserend en psychedelisch geheel te vormen. En met dit debuut legt Zaum de lat meteen erg hoog.
Conceptueel wordt de fascinatie met betrekking tot religie en goddelijkheid in relatie met de bloederige historie van het Midden Oosten, zo rond driehonderd voor en zeshonderd na de geboorte van Christus, als inspiratiebron gebruikt. Natuurlijk altijd een interessant gegeven om een album mee te vullen maar Zaum doet het wel op een dusdanige manier dat de thema’s beginnen te leven terwijl de nummers langzaam maar zeker grip op je beginnen te krijgen.
Met vier uitgesponnen nummers variërend in lengte van acht tot ongeveer vijftien minuten weet de muziek van deze twee heren je, ondanks de lengte,  te blijven boeien. De  nummers vliegen dan ook in een mum van tijd voorbij en voor je het weet is de plaat al weer klaar met rondjes draaien. In het bijzonder de diepe gelaagdheid van het album zorgt voor een psychedelisch, zelfs  ritueel, geheel. Bass, drum en bezwerende gelaagde vocalen worden aangevuld met synthesizers, en Oosterse sitar texturen. Dit zorgt er voor dat Zaum naast de herkenbare doom en psychedelica elementen toch een heel eigen smoel heeft. Ondanks de zwaarheid luistert deze plaat toch makkelijk weg. Het gevolg: een bijna vijftig minuten durende trip waarbij de atmosfeer mij heel erg boeit. Oracles is dan ook met name geschikt om in de donkere uren bij kaars- of maanlicht te genieten.
Fans van Bong en Om moeten hier zeker wat mee kunnen. Oracles is een zeer goed te versmaden plaat, en zeer zekers een erg goed debuut. Fans van het genre: geef deze plaat een kans. Zelf hoop ik deze gasten live eens aan het werk te zien en ben benieuwd hoe Zaum zich zal ontwikkelen in de loop der jaren. In de tussentijd heb ik Oracles nog om me zoet te houden.
Tracklist:

  1. Zealot
  2. The Red Sea
  3. Peasant of Parthia
  4. Omen

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00