Home » Retropop – Emmen 07/06/2014

Retropop – Emmen 07/06/2014

door ina@rockportaal.nl
304 views 7 minuten leestijd

14420117733_746aa14f2e_oRetropop: zon, muziek, eten en drinken zorgen voor een TOP-dag.
Vandaag worden er maar liefst 15000 bezoekers verwacht op Retropop welke voor de tweede keer in de historie is uitverkocht. Het is inmiddels de 13e editie en wederom staan er grote namen op het programma. Pinkpop mag dan vandaag de Rolling Stones in huis hebben, hier hebben we gewoon grote acts als De Kast, The Stranglers, Level 42, Golden Earring en Simple Minds op 1 aanplakbiljet. Er zijn drie podia; de dance-stage, de hoofdstage en de Nederpopstage. En ook de Nederpopstage heeft louter bekende namen als Toontje Later, De Splitspolitie, Drukwerk, New Adventures en Kayak. Op deze manier biedt het festival voor elk wat wils.

Het festival begint dit jaar om 14.00 uur en het valt op hoe goed alles georganiseerd is; van aankomst op het terrein tot vertrek. Overal staan vriendelijke mensen met aanwijzingen waar je kunt parkeren en waar je vervolgens langs moet. Het grote genieten kan gelijk beginnen. De entree op het terrein ziet er al geweldig uit. Eerst gaan we langs de camping gedeelte wat er zeer gezellig uitziet en geheel is volgeboekt. Vervolgens zien we het bekende logo van een cassettebandje, maar dan mega groot. Geen twijfel; we zijn bij Retropop in Emmen. Het festival is op een enorm groot terrein bij de grote Rietplas. RTV Drenthe staat rode hoedjes uit te delen en met de brandende zon vinden deze gretig aftrek. En het geeft ook nog eens een leuke aanblik al die rode hoedjes in het publiek. Deze lokale zender doet live verslag op radio en TV.
Bij binnenkomst maar gelijk aansluiten bij de eerste bezoekers die al wacht houden bij het Nederpop podium. Daar gaat Erik Mesie en Toontje later het festival openen. We hebben zon en heerlijke songs. Erik zing zijn grote hits als Stiekem gedanst, Net als in de film en zoveel te doen. Wel leuk dat de zanger er nog altijd zo jeugdig uitziet. Zijn songs klinken nog net als toen.
A30A7099Hierna naar de hoofdstage waar De Kast een uur gaat optreden. Deze Friese band mag in de brandende zon hun hits brengen en ze doen dat moeiteloos. Mooie nummers als Hart van mijn gevoel en Woorden zonder worden komen aan bod.
Via een gezellig marktstraatje waar een stand staat met zonnebrandcreme (smeerbar) voor de bezoekers, heel veel leuke kraampjes met muziekgerelateerde zaken en ook een stand waar je een tijdelijke tatoeage kunt laten zetten en een heuse heren barber stand loop ik terug naar de Nederpopstage waar New Adventures de volgende act is. Deze band heeft juist gisteren in Winschoten hun nieuwe CD Station Zero gepresenteerd. Er wordt geopend met het nummer Don’t want you waarna een aantal songs van hun nieuwe CD worden gespeeld. Bassist Harry de Winter stelt het publiek gerust. Ook de grote hits als Come on en Late Late Show komen nog aan bod. Deze rockers waren in het 2010 ook al een keer op Retropop, maar als je goed bent mag je gewoon nog een keer komen wat het publiek zeer kon waarderen.
Hierna is het op de hoofdstage de beurt aan The Stranglers. Deze band is een Britse punkgroep ontstaan in het midden van de jaren 70. Ze hebben heel wat hitnoteringen gehad zoals Skin Deep, No more heroes en Golden Brown. De zanger van vroeger heeft de band verlaten, maar zijn opvolger klinkt minstens zo goed. Hier staat gewoon een goed geoliede band te spelen en het publiek knikt goedkeurend na elke song. Toch wel bijzonder om een dergelijke band live te zien.
A30A8349 2Op de Nederpopstage is het inmiddels tijd voor de Splitspolitie. Een band die eigenlijk helemaal niet bestaat! Het zijn heren van de Jazzpolitie en Splitsing. Juweeltjes van nummers komen voorbij en we staan met zijn allen ademloos te luisteren naar nummers als Recht uit het hart en Wind en Zeilen. Tijdloze nummers, maar o zo briljant. Gitarist Klaas Post speelt de sterren van de hemel terwijl zanger Peter Groot Kormelink geniet van de respons van het publiek. Ook de andere bandleden spelen alsof de bezetting altijd zo is geweest. Prachtige band.
Eerst maar eens wat eten. Keuze genoeg waardoor je niet tijdenlang in de wachtrij hoeft te staan! Ook de toiletten zijn goed toegankelijk. Ondanks de vele bezoekers geen mega lange wachtrijen omdat er voldoende toiletten zijn en alles is opmerkelijk schoon en netjes. Bij aankomst op het veld van de hoofdstage kun je over de koppen lopen.
Tegen de tijd dat Golden Earring opkomt staat het veld afgeladen vol. Niets dan meebrullende mensen. De band brengt een non-stop hits show ten gehore met nummers als Twilight Zone en When The Lady smiles. Deze oude rockers kunnen we vergelijken met de Rolling Stones en de organisatie kan er trots zijn dat deze band op Retropop staat. Wie wil naar Pinkpop als je de Earring kunt zien op Retropop.
14213397558_da09520e63_oHierna springt Drukwerk op de Nederpopstage. Wat een energie heeft zanger Harry Slinger. Hij betrekt het publiek steeds bij zijn optreden, heeft allemaal leuke opmerkingen en we zingen allemaal mee met Marjanneke en Je loog tegen mij. Het Drukwerk uurtje vliegt voorbij en ik zie veel grijzende gezichten.
Hierna Level 42 op de hoofdstage. Bassist Mark King is in zijn element:  “Hello Emmen en wat een leuke hoedjes dragen jullie”. Het duurt maar even en hij roept dat hij er ook eentje wil. Hier wil het publiek uiteraard wel voor zorgen. Level 42 is echt een smaakmaker op het festival. Deze Engelse formatie geeft een geweldig optreden weg. Ook deze band stond al eens tijdens een eerdere editie op Retropop (2010). Wat een geluk voor de vijftienduizend bezoekers dat ze er wederom staan. Het optreden werd geweldig afgesloten met het nummer Lessons of love.
14419838723_246e616da1_oKayak speelde als laatste op de Nederpopstage. Het publiek bestaat uitsluitend uit mensen die willen genieten van muziek. Iedereen staat vol verwachting te wachten totdat de show begint. Van deze band is alleen Ton Scherpenzeel nog van de originele bezetting. Maar dat maakt ons niet uit. Zangeres Cindy Oudshoorn en zanger Edward Reekers zijn er al heel wat jaren bij en zorgen mede voor de prachtige Kayak sound.
En nog is het niet op voor vandaag. We zijn al uren verder en voor de laatste keer loop ik naar de hoofdstage waar de Simple Minds de avond zullen afsluiten. Het veld staat bomvol, het lijkt wel of iedereen geen noot wil missen. Deze Schotse band opent met het nummer Waterfront en zanger Jim Kerr is zichtbaar onder de indruk van het enthousiaste publiek. Hij probeert ons allen te omarmen en als dat niet lukt dan omarmt hij ons allen maar met zijn stem. Het is vooral genieten van nummers als Alive and Kicking en Don’t you forget about me. Simple Minds sloten de avond op weergaloze wijze af.
Retropop blijft zichzelf overtreffen op alle gebieden en ik reken erop dat dit volgend jaar weer zo zal zijn. De organisatie heeft ons verwend en wij laten ons graag weer aangenaam verrassen!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00