Home » Fleddy Melculy – De Pul (Uden) 08/06/2018

Fleddy Melculy – De Pul (Uden) 08/06/2018

door Maurice Tonies
153 views 4 minuten leestijd

Het zeer goed ontvangen debuut Helgië zorgde direct voor de doorbraak van de Belgische formatie Fleddy Melculy. Het nummer T-Shirt van Metallica werd massaal gedeeld op de Social Media, maar ook de goede live-reputatie is velen niet ontgaan. Anno 2018 heeft het debuutalbum een opvolger gekregen en met De Kerk Van Melculy in de pocket zijn de heren wederom op pad. Verandert vanavond dan ook De Pul in Uden in een kerk van Melculy?
Bij binnenkomst in De Pul zijn er nog niet heel veel trouwe volgelingen van Fleddy Melculy aanwezig. Hopelijk komen deze nog wel op tijd opdagen als voorprogramma Switch Bones de avond mag openen. Switch Bones mag dan wel een nieuw bandje zijn wat is opgericht in 2016, maar het trio heeft hun sporen al lang verdiend in bands waaronder Undeclinable Ambuscade en One In A Million. Denk bij het horen van de bandnaam Undeclinable Ambuscade niet direct dat Switch Bones dan ook weer een punkbandje is. Bij Switch Bones stroomt stonerrock en grunge door de aderen en de vergelijkingen met Nirvana en Queens Of The Stone Age komen dan ook niet uit de lucht vallen. De band begint misschien wat weifelend en soms lijkt het dan ook of de band zoekende is naar een stijl, maar als de heren eenmaal losgaan op de herkenbare grungesound weet je exact welk pad ze op moeten gaan. Het gortdroge stemgeluid van zanger Erik van Haaren speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook bewijst hij met zijn lage stem ook allerlei andere kanten op te kunnen. De energie spat van het podium en Switch Bones betrekt graag het publiek bij het optreden. Op een gegeven moment duikt de bassist het publiek in, compleet met microfoonstandaard om het publiek de simpele woorden “Hey Hey Hey” te laten meezingen. Samen met de aanwezige bezoekers wordt dan ook de zaal goed opgewarmd.
Rond de klok van kwart over tien doven de lichten in de zaal van De Pul voor een tweede maal en horen we kerkgeluiden, de show van Fleddy Melculy is dan ook begonnen. De Vlamingen trappen af met de titeltrack van hun nieuwe album De Kerk Van Melculy en vanaf dit begin is meteen duidelijk dat er niets heiligs is aan deze formatie en de bandnaam absoluut niets te maken heeft met de frontman van Queen. Fleddy Melculy heeft de metal hoog in het vaandel staan, het gitaargeweld gaat direct los en de frontman brult vrolijk mee. De show is dan ook nog maar amper begonnen of er moet al een microfoon vervangen worden. De techniek van De Pul grijpt dan ook meteen in en de show gaat zonder problemen meteen door. Fleddy Melculy is niet van het langzaam opbouwen van een set, vanaf het allereerste moment stort de band hun energie uit over het publiek, wat ook de nieuwe nummers woord voor woord meezingt.
Hoewel de muziek op een behoorlijk volume staat zijn de teksten van de band redelijk goed te verstaan. Het klinkt soms wat feestelijk en natuurlijk zijn er wat flauwekulteksten bij, maar ook stelt de band wat politieke en serieuze kwesties aan de kaak. Nadat men de longen uit het lijf heeft gebruld op Camouflage is het namelijk de beurt aan Moeidunidotcom, waarin men het online pesten op social media een kop probeert in te drukken. Fleddy Melculy is dan ook een band met een boodschap, die ze op een goede wijze weten te verpakken. De harde riffs doen het publiek springen en beuken, maar doordat de opkomst niet erg hoog is vanavond blijven de hele grootse pits uit. De bezoekers die er wel zijn gaan er overigens wel helemaal voor. Dat mag ook voor de band op het podium gezegd worden en wat moet het warm zijn voor de twee gemaskerde bandleden. De aanstekelijke metal heeft in ieder geval een positieve uitwerking vanavond in Uden en wat opvalt is dat het publiek uit jong en oud bestaat. Van tieners tot aan bezoekers wiens leeftijd de zestig al is gepasseerd. Deze muziek spreekt dan ook verschillende doelgroepen aan en dat de heren in het Vlaams zingen is misschien ook wel mooi meegenomen, wie kan niet de regels Ik Ben Kwaad hard meeroepen evenals 668, De Buurman van The Beast?
Nadat de band ongeveer een uur heeft gespeeld kondigen de heren het laatste nummer aan, waarbij ze al aankondigen dat men niet hoeft te treuren en dat ze terugkomen voor een toegift. Fleddy Melculy heeft dan ook het podium nog geen minuut verlaten of de heren zijn alweer terug. Wederom wil men een statement maken door met Geen Vlees, Wel Vis korte metten te maken met de argumenten van vegetariërs. Het publiek in Uden gaat dan uit hun dak op de teksten van Fleddy Melculy, waarbij de allergrootste hit T-Shirt Van Metallica tot het allerlaatst is bewaard. Nog eenmaal gaat de band er helemaal voor en doet het publiek vrolijk mee. De Pul was dan ook vanavond even de plek voor de gelovigen van de heilige Fleddy, De Pul was even De Kerk Van Melculy!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00