Home » Gojira – 013 (Tilburg) 14/07/2022

Gojira – 013 (Tilburg) 14/07/2022

door Maurice Tonies
554 views 7 minuten leestijd

Het festivalseizoen is volop aan de gang. Tussen de vele festivals door hebben bands soms wat gaatjes in de agenda en dat geeft de concertzalen een unieke kans om een grote act binnen te halen. 013 gaat zelfs voor de dubbelslag, want ze weten Gojira voor twee shows naar Tilburg te halen. Dat is niet tegen dovemans oren gezegd, de concerten zijn al maanden uitverkocht. Gaat Gojira de zaal in Brabant compleet op zijn kop zetten èn vliegt er weer een opblaaswalvis door het publiek?
Er staan vandaag drie bands op het podium, waardoor de Metalheads al bijtijds in Tilburg aanwezig moeten zijn. Als het Engelse Employed To Serve mag openen loopt de zaal steeds voller. Buiten staan er nog veel bezoekers in de rij, die zeer snel hun weg naar de zaal weten te vinden. Employed To Serve gaat vol overgave van start en legt vooral de focus op het spelen van nummers van hun laatste album Conquering. Het publiek in Tilburg laat zijn enthousiasme nog niet direct blijken, men lijkt de energie nog even te sparen. Wel gaan de koppen al regelmatig op en neer en gaandeweg de set gaat men alsnog ietwat los op de metalcore van Employed To Serve. Frontvrouwe Justine Jones grunt er goed op los en pept de zaal op. Men wil graag dat er moshpits ontstaan en de boel compleet losgaat, maar het publiek blijkt toch te zijn gekomen voor de andere twee acts. Muzikaal is overigens alles dik in orde, strak gitaarspel, goede vocalen, Tilburg is er helemaal klaar voor!
Wie het Nieuw-Zeelandse Alien Weaponry al vaker heeft gezien weet dat de band graag opent met het uitvoeren van een traditionele Haka. Met dit Maori-ritueel eert men de voorvaderen en hoopt men krachten aan te boren. Deze indrukwekkende opener wordt door het publiek volledig omarmd, samen met het publiek is Alien Weaponry er helemaal klaar voor en wat geeft deze band een geweldige show weg. Alien Weaponry blijft hun roots trouw en de formatie schroomt zich dan ook niet om nummers in hun eigen taal te zingen. Het mag dan ook wel lastig zijn om de teksten te kunnen verstaan, maar wat zit de muziek meesterlijk in elkaar. Ze weten het gevoel perfect over te brengen en soms doen de opstomende drumritmes denken aan bands zoals Sepultura. Daarnaast zijn de heavy riffs een streling voor het oor, het is genieten in Tilburg vanavond. Het publiek laat dan flink van zich horen, gaat helemaal los en nu zijn er wel die gewenste moshpits, headbangers èn crowdsurfers. Alien Weaponry speelt dan ook een genadeloze set en als dan ook de frontman vraagt om een Wall Of Death geeft het publiek daar graag gehoor aan. De eerder aangeboorde smeekbedes zijn gehoord, Alien Weaponry heeft de kracht om de zaal van voor- tot achteraan plat te spelen. We zien deze band dan ook graag nog een keertje terug!
De zaal is nu definitief opgewarmd en vol verwachting kijkt iedereen naar de verrichtingen op het podium. Men lijkt van alles van plan te zijn voor de show van Gojira. Zo zien we een paniekerige technicus continu op en neer lopen bij een aantal grote flessen die bij de CO2-kanonnen horen, er wordt een gigantisch doek naar beneden gelaten en ook zijn diverse technici bezig op het podium. Soms maakt het geheel een onrustige indruk, maar het zal er wel bij horen. Op het doek wordt er ondertussen een teller gestart, de show gaat bijna beginnen. Het publiek krijgt bij de start van Gojira eerst wat silhouetten te zien, die vanachter het scherm nog vrij incognito kunnen starten. Het is meteen spot-on wat de heren uit Frankrijk laten horen. Als het doek eenmaal is gevallen ziet het publiek hoe men op het podium staat opgesteld, waarbij het verhoogde drumpodium van Duplantier een flinke eyecatcher is. Wat is Duplantier toch een geweldige drummer! Tijdens de show van Alien Weaponry kon het publiek in 013 al zien dat men niet had bespaard op een grootse lichtshow en tijdens Gojira weet men er al helemaal een visueel spektakel van te maken. Met deze lampen kan men zelfs een Ziggo Dome tot achteraan in de spotlights zetten. Alles wordt uit de kast getrokken om er een gweldige show van te maken en de eerder genoemde CO2-kanonnen bevestigen dit gevoel.
Het draait natuurlijk wel om de muziek en deze is om door een ringetje te halen. Gojira is een band die met hun teksten graag een boodschap doorgeeft. Zo heeft men het welzijn van moeder Aarde hoog op de agenda staan en ook neemt men het graag op voor de Sea Shepherd Conversation Society. Dat dan ook tijdens Flying Whales een opblaaswalvis door het publiek gaat is niet vreemd. Het uitzinnige publiek laat het beest vrolijk over de massa heen stuiteren en soms moet het stukje plastic een aantal crowdsurfers ontwijken, het feest is nu echt aan in Tilburg. Wat speelt Gojira dan ook een strakke set. Hiervoor is men naar 013 gekomen, men geniet volop van het heerlijke gitaarspel en natuurlijk het eerder genoemde drumgeweld. Gojira kan dan ook weinig verkeerd doen tijdens deze show. Daarnaast blijven de flitsende lampen ook gewoon hun werk doen, met deze shows solliciteert men openlijk naar de echte headlinepositie op de diverse festivals en daarnaast is het niet uitgesloten dat Gojira na deze twee shows al snel het clubcircuit vaarwel zal zeggen en in de grote concerthallen van het land zal belanden.
Gelukkig mogen we eerst nog volop genieten van Gojira in 013. De band maakt met regelmaat contact met hun fans, wisselt snel wat blikken uit en staat met een grote glimlach op het podium. Het moet ook te gek zijn om twee dagen lang de boel op stelten te mogen zetten. Gojira is een band in topvorm, niets kan deze geoliede machine nog stoppen. Men laat het publiek in Tilburg soms wel even naar adem happen, men mag zelfs de band even toezingen, want bassist Jean-Michel blijkt jarig te zijn. Een enthousiast 013 zingt naast Happy Birthday natuurlijk ook nog even een Lang Zal Ie Leven. Samen maakt men er dan ook een feestje van en bij een feestje horen ook slingers en confetti toch? Laat men nou een flink kanon bij zich hebben om het publiek onder te dompelen in een flinke laag en niet veel later worden er ook nog wat slingers het publiek ingeschoten. Zoals eerder al genoemd heeft men alles uit de kast getrokken.
Op de setlist prijken vandaag veel tracks van hun laatste album Fortitude, waaronder het nummer The Chant waarop er een grote rol voor het publiek is weggelegd. Of het publiek nog even wat wil meezingen? Maar natuurlijk! Geen moeilijke tekst overigens… een langgerekte aaaaaa volstaat. De geweldige show van Gojira kent helaas ook een eindtijd, maar niet voordat de ban is teruggekeerd voor een encore. Twee nummers lang mag men nog genieten van strakke riffs, mooie gitaarlijnen, sterke vocals en meesterlijke drums. Het publiek in Tilburg is dan ook echt verwend vanavond en als de afsluiter Amazonia heeft geklonken verlaat de band het podium. Men maakt nog snel een foto en maakt de belofte zo snel mogelijk weer terug te willen keren naar Nederland. Hopelijk komen ze wederom naar de grote zaal in Tilburg, maar gezien hun status zal een volgende halte toch wel in Rotterdam of Amsterdam zijn……
Foto’s door Wendy Steenmans – Rockportaal.nl
Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00