Home » Hail The Sun – Mental Knife

Hail The Sun – Mental Knife

door Maurice van der Zalm
174 views 3 minuten leestijd

Er zijn toch een aantal bijzondere stemmen in het rockgenre die tot de verbeelding spreken. Zo is daar Ian Anderson van Yes en Geddy Lee van Rush. Ik houd daar wel van. Ook de band Hail The Sun uit Californië heeft een zanger die qua stemgeluid meteen tot de verbeelding sprak toen ik kennis maakte met de band met de single Glass: Half Empty. Donovan Melero is zijn naam en naast de zang neemt hij ook het drumwerk nog eens voor zijn rekening, naast de gitaristen Aric Garcia en Shane Gann en bassist John Stirrat. Muzikaal ligt er behalve de progressieve basis geen grondslag voor de vergelijking met Rush of Yes. Meer dan het Canadese Incura, met zanger Kyle Gruninger, of Jupiter Hollow die net als Hail The Sun theatrale progressieve rock neerzet en qua zang zeker ook vergelijkingen heeft met het geluid op Mental Knife. Een titel die refereert aan de visie van Donovan Melero, die negen jaar geleden is afgekickt en nu iedere dag het beste uit zichzelf en de dag wil halen. Mental Knife roept je op om overtallige ballast in je bewustzijn dat niet bijdraagt aan je mentale gemoedstoestand overboord te gooien.
Voor het album hebben de bandleden hun eigen grenzen verkend om alles naar een hoger plan te tillen. Dat heeft geresulteerd in een zeer creatief, interessant en veelzijdig album waar de gangbare progressieve rock regelmatig naar het extreme wordt getrokken in bijna chaotische muzikale taferelen. Suffocation Syndrome en Devotion Cuts zijn daar goede voorbeelden van.
Maar er is zeker ruimte voor sterke melodieën waarbij emotie en intensiteit hand in hand gaan. The Stranger In Our Picture, dat gaat over het afkickproces van Donovan Melero en de zelfreflectie, heeft een sterke basis waarin heel voorzichtig wat uitspattingen verwerkt zijn. Er wordt vooral gewerkt naar spannigsvehogende elementen die door rustpunten aan kracht winnen. Ook de single Glass: Half Empty heeft een autobiografische noot. Het verlangen om altijd maar meer te hebben/krijgen staat centraal in deze compositie. De bijna manikale muzikale uitspattingen zijn contrasterend in de video verwerkt. Een video die juist iets luchtigs en liefs over zich heeft.
A Lesson In Lust biedt stevig  en krachtig drumwerk dat gecomplementeerd wordt door zenuwslopende gitaarpartijen en de zeer diverse zang van Donovan, met daarin nog groovende en djentachtige bruggetjes die de compositie verrijken en waarin gekte en genialiteit samen optrekken.
Dat het niet altijd nodig is om een sfeer te zetten met wat meer extreme uitspattingen bewijst Hail The Sun in het prachtige Risk Reward. Het rustpunt op het album laat een andere kant van de band horen die het beluisteren meer dan waard is. Net tot rust gekomen, komt Hail The Sun met Feel It When Convenient als een onaangekondigde orkaan terug. Maar altijd met een basis van melodie van waaruit de extreme, bijna hysterische, muziekstukken ontspruiten.
Na Risk Reward is ook de afsluiter On Existence relatief rustig van aard. De beleving ligt minder in het mooie segment, maar neigt wel naar een gevoelige snaar die geraakt wordt.
Hail The Sun is een ware ontdekking voor me die het nodige in me los brengt. Het album heeft in al zijn facetten alle elementen die de (extreme) progressieve rock zo interessant maakt. Het ene moment volg je een krachtige melodie om even later los te mogen gaan in, noem het chaotische of hysterische ervaringen. Het stemgeluid van Donovan Melero is sterk en spreekt zeer tot de verbeelding, terwijl zijn bandleden alles uit de kast halen om de exploderende energie die vrijkomt te beteugelen, maar ook weer aan te wakkeren. Mental Knife is een ervaring die je meezuigt in de draaikolk van muziek. Het is even wennen, maar daarna wil je gewoon even niets anders meer.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00