Home » Heart Of A Coward – Deliverance

Heart Of A Coward – Deliverance

door Maurice van der Zalm
205 views 3 minuten leestijd

Press_Cover_02Heart Of A Coward bestaat sinds 2009 en heeft ondertussen album nummer drie op de markt gebracht. De voorgaande titels Hope And Hindrance en Severance eindigen net als Deliverance op –ance. Een voorbode van stabiliteit? Het debuut Hope And Hindrance kreeg, misschien wat onverwacht, hele goede kritieken. Op Severance wisten ze het stevige geluid verder uit te bouwen, maar was de band onbewust nog wel erg gericht op snelle riffs en het liefst een aantal achter elkaar. Deliverance, dat geproduceerd is door Wil Putney (Fit For An Autopsy), laat een geluid horen dat verfijnd is en meer afwisseling kent, zonder aan kracht te verliezen.
Heart Of A Coward speelt metalcore met ballen en weet diverse invloeden naadloos te verwerken in hun eigentijdse geluid. Het stemgeluid van Jamie Graham is krachtig in de grunts, maar hij weet naadloos over te schakelen op prachtige clean vocals. Vooral in Graind Of Sand en Skeletal I – Mourning Repairs passen de clean vocals uitstekend in het nummer, maar in het laatste nummer gaat zijn grunt nergens dieper op het album dan in dit nummer. Het nummer, dat toch regelmatig wat rustiger van karakter is, krijgt een vervolg in Skeletal II – Arise. De start van het nummer barst van de emotie maar werkt subliem naar een ontlading waarin het drumgeluid van Christopher Mansbridge heel opzwepend is. Het wisselen van kracht en emotie dat we in beide Skeletals tegenkomen, laat de invloed van Machine Head horen die daar, zeker op de laatste twee albums, ook gebruik van maakten. Die invloed komt tevens terug in Mouth Of Madness enTurmoil II – The Weak Inherit The Earth. Ook hier maakt Heart Of A Coward gebruik van de opbouw van rustig naar stukken waarin een stevige groove central staat. Het is trouwens een nummer dat wat industriële elementen ken ten vooral live de nodige potten zal gaan breken (in a moshpit). Het eerder op het album geplaatste Turmoil I – Wolves heeft een intensiteit en opzwepend karakter dat we van een band als Slipknot gewend zijn. Iets dat ook in titelnummer Deliverance mooi naar voren komt. Melodies, pakkend met heavy stukken. Melodie is een belangrijke factor in het geluid dat ook in Anti-Life duidelijk naar voren komt. Dit Pro-Pain nummer heeft een geode vibe en de melodie is de verbindende en lijmende factor in het complete nummer.
Deliverance is een dijk van een album geworden waar de energie werkelijk van afspat. De nummers liggen goed in het gehoor en door een strak en meedogenloos spel komen ze letterlijk binnen bij je. Deze band weet kracht en melodie uitstekend met elkaar te combineren en laten met Deliverance een album achter dat ten zeerste aangeraden wordt aan fans van Slipknot, Machine Head en metalcorefanaten.
[youtube id=”C-h3c2VnA7A” align=”left” mode=”normal” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″ parameters=”https://www.youtube.com/watch?v=C-h3c2VnA7A”]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00