Home » Wederganger – Een nieuwe loot aan de stam

Wederganger – Een nieuwe loot aan de stam

door erik@rockportaal.nl
222 views 5 minuten leestijd

Het uit Gelderland afkomstige Wederganger weet met het onlangs uitgebrachte Halfvergaan ontwaakt  vriend en vijand te verrassen met een werkstuk vol atmosferische (black) metal.  Was dan ook erg benieuwd hoe de ondoden van Wederganger hier zelf over dachten. Het heeft eventjes geduurd maar een interview kon dan ook niet uitblijven. Zanger Alfschijn aan het woord om de visie van dit illustere gezelschap te delen met Rockportaal…
 
Ten eerste mijn complimenten voor jullie prima plaat Halfvergaan ontwaakt. Hoe zijn de reacties tot nu toe en wat vinden jullie zelf van het resultaat?
Waarvoor onze dank.  Uit de geluiden die ons bereiken valt op te maken dat men de bedorven klanken die we de wereld hebben voorgeschoteld op waarde weet te schatten. We beschouwen onze eerste missie als naar tevredenheid volbracht. De resultaten van de opnames, de kunsten van onze vormgevers en de verwezenlijking door Ván hebben onze verwachtingen overtroffen.
Wederganger-Zegel
 
Persoonlijk vind ik de plaat prima klinken en vormen de muziek, de interessante teksten en het artwork doordacht en authentiek aan. Hoe zijn jullie op dit concept gekomen?
We kennen elkaar al een tijd en gezien de grote overlap van onze historische, muzikale en levensaanschouwelijke inspiratiebronnen besloten we dat er een muzikale entiteit in het leven moest worden geroepen om deze energieën te bundelen en te kanaliseren.  In onze muziek, teksten en vormgeving komen een aantal onderwerpen samen die ons alle drie bezielen en die onderling ook op elkaar ingrijpen.
 
Tekstueel zijn het met name Gelderse legenden en sagen welke jullie als inspiratie gebruiken. Willen jullie voor de lezer een tipje van de sluier lichten welke legenden en sagen gebruikt zijn?
Nee, een goede lezer en kenner van Gelderse sagen en legenden zal aan onze teksten voldoende hebben om te weten waar ze over gaan. Diegenen die zich de moeite getroosten om zich hierin te verdiepen gunnen wij een persoonlijke ervaring en ontdekkingstocht door ons hier niet uit te laten over deze zaken.
 
Hoe is het proces van idee tot nummer en uiteindelijk een volledige plaat verlopen? Uiteraard is hard werken van belang maar het zal jullie vast niet ontbreken aan een specifieke aanpak…
Die processen vloeiden naadloos in elkaar over. De volkse, vreselijke, vieze en verdrietige verhalen die we willen vertellen laten zich voor ons makkelijk vertalen in klanken, teksten en beelden. Vanuit deze visie vonden we een aantal mensen die bereid waren om medeplichtig te worden in onze muzikale en visuele plannen.
 
Het album geeft me af en toe het (gelukkige)  gevoel weer terug te zijn in de roemruchte black metal tijden van de jaren negentig. Kunnen jullie je daar in herkennen en is dit een bewuste keuze?
Daar herkennen we ons in. Hoewel we ontegenzeggelijk beïnvloed zijn door de 1ste en 2e golf is het niet onze bedoeling om een retro-sound te creëren of te plagiëren. We beschouwen ons als onderdeel van een traditie, een nieuwe loot aan de stam, en als zodanig eren we de stijl en bouwen we er tegelijkertijd op voort.
Uiteindelijk staat alles staat in dienst van de sfeer die we willen oproepen.
 
Getekend bij  Ván Records, zeker niet de minste in de vele underground labels. Maar waarom niet bij een Nederlands label, zoals Heidens Hart waar jullie de Gelderse Drek als cd-maxi hebben uitgebracht?
Heidens Hart heeft werkelijk uitstekend werk verricht met de cd-versie van onze demo. Helaas lagen de verdere mogelijkheden daar op dat moment te ver uiteen met onze plannen voor de volgende stap en daarom zochten we verder. Ván kwam snel op ons pad, aangezien we al langer goede banden met dit label onderhouden.
 
Heb zelf onlangs de plaat maar eens in huis gehaald. Het artwork is om van te smullen en past in mijn visie perfect bij de sfeer welke jullie uitstralen. Van wie is het artwork afkomstig en hoe denken jullie er zelf over?
Bedankt voor het compliment, de lof komt de Duitse tekenaar Karmazid en de Sloveense kalligrafeerster Demonika toe. Beiden hebben zich goed verdiept in wat we wilden bereiken en hun kunsten in dienst van ons concept gesteld, hetgeen geleid heeft tot een resultaat wat perfect in overeenkomst met onze visie is.
 
WedergangerCover
 
Onlangs hebben jullie een puik optreden gegeven om het debuut te eren. Zijn er verder nog meer optredens in het verschiet?
Oberhausen, Innsbruck, Aarhus en Hamburg zijn bevestigde toekomstige doelwitten en naar verwachting zullen er snel meer seances aangekondigd worden.
 
Jullie zijn allemaal geen onbekenden uit het metal wereldje. Hoe kijken jullie zelf tegen de hedendaagse Nederlandse (black) metal scene aan?
Er zijn een aantal bands op de juiste weg en ik twijfel er niet aan dat zij de erkenning zullen krijgen die ze toekomt.
 
Bedankt voor de genomen tijd. Willen jullie zelf nog iets kwijt aan de lezers?
Nee, ik ben uitgepraat en zal voorlopig zwijgen als het graf. Bedankt voor de belangstelling.
 
Laten we hopen dat de grafstilte snel verbroken zal worden met nieuw werk. In de tussentijd raad ik iedereen aan de plaat eens te beluisteren. En mocht je de kans hebben: ga deze heren eens live aanschouwen…
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00