Home » Make Me A Donut – Bright Side

Make Me A Donut – Bright Side

door Maurice van der Zalm
104 views 2 minuten leestijd

makemeadonut_coverVind je Opeth toch wat ingewikkeld en gaat het bij Periphery wat te snel. Word je zenuwachtig van Within’ The Ruins en is je grens bij Meshuggah wel bereikt. Dan kun je meteen stoppen met lezen , want de EPM (extreme progressieve metal), sommigen spreken van djent, van Make Me A Donut is ultracomplex, disharmonisch en zenuwslopend. In tegenstelling tot een echte donut die je even tussendoor eenvoudig naar binnen werkt, is het album Bright Side dat allesbehalve. Nimmer heb ik een meer complex album in handen gehad. Hoewel….je zou Make Me A Donut kunnen vergelijken met Frank Zappa, maar dan tien keer zo hard en met het stemgeluid van Valentin Miéville waar je een baksteen mee zou kunnen verbrijzelen.
Het fraaie is dat ik het album na een aantal luisterbeurten steeds meer ga waarderen en er plezier aan ga beleven. Treedt er gewenning op? Begrijpen is in dit geval niet automatisch hetzelfde als waarderen. De nummers die veelal tegendraadse melodieën lijken te bevatten zijn doorspekt met uitermate fraaie muzikale details. In het instrumentale I Awareness, dat sferisch mooi start en later uitmondt in heftige stukken, zijn de gitaarklanken van Xavier Ruppen en Marc Chevalley staccato en krachtig en tegelijkertijd als sneeuwvlokken in een onweersbui. Ook in het meer toegankelijke Valar Morghulis zijn het deze details die extra diepte aan de compositie meegeven. Ook Elusion is toegankelijk te noemen. De Zwitsers beperken zich niet tot de ‘regels’ van de djent. In III Imagination laten jazzystukken de luisteraar optimaal geconcentreerd. Het tegendraadse drumgeluid van Joan Liechti heeft een duidelijk rol in het nummer en is lekker vol te horen. In Between waan je je zelfs even bij een optreden van Al Di Meola.
Bright Side is een album waar je even voor moet gaan zitten, maar de complexe structuren die gesierd worden door de vele details zorgen ervoor dat je bij iedere luisterbeurt weer nieuwe dingen ontdekt. Make Me A Donut is djent/progressieve metal van het hoogste niveau en laat met Bright Side een album achter dat met de nodige interesse beluisterd kan en mag worden. Voor de statistieken is het misschien nog leuk om tenslotte te weten dat Courtney LaPlante (Iwrestledabearonce) op het titelnummer ook van de partij is (zie ook de video hieronder).
[youtube id=”LQArbldgA_k” align=”left” mode=”normal” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″ parameters=”https://www.youtube.com/watch?v=LQArbldgA_k”]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00