Home » Helion Prime – Question Anything

Helion Prime – Question Anything

door Wouter van Hal
127 views 3 minuten leestijd

In de grote poel van Amerikaanse bands komen niet veel acts bovendrijven die uiteindelijk sterk genoeg blijken te zijn om de grote oversteek te maken richting Europa. Daar is echt wel iets voor nodig. Helion Prime is een melodieuze powermetalband uit Sacramento en is het gelukt om in ieder geval bij mij thuis voet aan wal te krijgen.
De band is opgericht in 2014 en van de originele bezetting zijn nu alleen gitarist Jason Ashcraft en bassist Jeremy Steinhouse nog in de basis te vinden. Drummer Alexander Bosson en leadgitarist Chad Andersen zitten vanaf 2016 in de oefenruimte. Mary Zimmer is de huidige zangeres. Ze heeft al twee Amerikaanse tours als frontvrouw opgetreden en is nu uiteindelijk als vast bandlid aangesteld. Heather Michele was de originele zangeres bij de oprichting. En nog steeds betrokken echter nu als tekst- en melodieschrijver.
Question Anything is het derde album van de band en is een conceptalbum. Iedere track is een verhaal over een historisch figuur. De ene een held of belangrijk voor de geschiedenis. De andere was iemand die niet als de menigte het aandurfde om de vragen te stellen als het ging over politiek en andere gevoelig liggende onderwerpen. Niet iedereen overleefde deze manier van de openbaarheid zoeken. Sommigen werden op gruwelijke wijze van het leven beroofd om de mond te snoeren. Om wie en welke personages het gaat weet ik niet bij ieder nummer. Echter zal de geschiedenis niet erg ver terug hoeven in de tijd wat dat betreft. Dit maakt het dan ook meteen weer een actueel onderwerp.
Het album opent gelijk met veel bombast en power met de track The Final Theory. De vocalen zijn heel erg sterk. Mary beschikt over een bovengemiddelde zangstem. Deze track werd dit jaar ter promotie gebruikt om Mary aan de muziekwereld te presenteren. Hier opvolgend krijgen we een eerbetoon voorgeschoteld aan Madame Mercury ofwel Katherine Johnson (1918 – 2020). Een zeer belangrijke Afro-Amerikaanse wiskundige. Deze dame heeft jaren voor NASA calculaties gemaakt voor de missievluchten waaronder de beroemde Apollo expedities. Zo is ieder nummer op zich tekstueel beladen met geschiedenisles.
Alhoewel er op het overzicht dat ik heb ontvangen niets staat vermeld over een keyboardspeler zijn deze door het hele album heen wel erg prominent aanwezig. De vocalen zijn door het hele album heen twee- of meerstemmig. Deze combinaties maken het voor mij een heel bijzonder album. Via 10 tracks, welke in een moordend tempo door de woonkamer knallen, komen we uiteindelijk uit bij het elfde nummer waarbij Kong bij het hek op ons staat te wachten. Met je ogen dicht en dit beeld in je hoofd in combinatie met het intro waarbij krachtige troms door de speakers knallen is dit een bijzonder moment. Een kort maar krachtige afsluiter van dit geschiedenisboek.
Luisterend naar dit album durf ik wel een vergelijk te maken met bands als Unleash the Archers. De band die Helion Prime trouwens mee heeft genomen voor hun US-tour ter promotie van het vorige album Terror of the Cybernatic Space Monster. Ik vond dat destijds al een sterk album. Het grote verschil zit hem nu echt in de zang. Dit is een geweldige stap vooruit. Daar waar UtA al wel de bootreis heeft gemaakt naar het Europese vaste land om op festivals te spelen kan dit avontuur voor Helion Prime nooit meer lang uitblijven. Ik denk dat zeer zeker in Duitsland, waar deze power metalbands ongelooflijk populair zijn, dit album hoge ogen kan gaan gooien. Zelf hoop ik ook ooit een keer live ooggetuige te zijn van dit geweld. Wellicht dat Heather in een volgend project Covid kan verwerken in de geschiedenislessen en dat Wacken het nieuwe hoofdstuk is.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00