Home » Hennie Vrienten – Doornroosje (Nijmegen) 08/02/2015

Hennie Vrienten – Doornroosje (Nijmegen) 08/02/2015

door Maurice Tonies
182 views 4 minuten leestijd

Vrienten“En Toch?” ia de titel van het nieuwe solo-album van Hennie Vrienten. 23 jaar na zijn eerste album “Mijn hart slaapt nooit” is de Doe Maar-voorman weer de studio ingedoken om nieuwe muziek op te nemen. Het is mooi om muziek te maken en op te nemen, maar het is nog veel mooier om mensen live te kunnen laten genieten van je nieuwe product. Een tour bleef dan ook niet uit en vanavond staat hij in de grote zaal van Doornroosje in Nijmegen.
De zaal is vanavond opgedeeld in twee gedeeltes. Vooraan is de grote zaal gevuld met een flink aantal zitplaatsen en daarachter is er voldoende ruimte voor het publiek wat simpelweg wil staan. Het feit dat er zitplaatsen zijn verraadt al dat het vanavond echt luisteren wordt naar muziek. Als de groep rondom Vrienten het podium betreedt zien we dat hij groots uitpakt. Naast Doe Maar-muzikant Jan Hendriks is er ook ruimte gemaakt voor jong talent. Zijn zoon Xander Vrienten, die normaliter met Jett Rebel op pad is mag samen met zijn vader muziek maken en ook heeft Hennie gekozen voor de nieuwe talenten van My Baby. Ook de broer van Cato van Dijk, de zangeres van My Baby, is aanwezig om achter de percussie plaats te nemen. Een behoorlijk gezelschap vult het grote podium in deze nieuwe zaal.
Verhalenvertellen Vrienten schotelt ons vanavond muziek voor van zijn nieuwe album “En Toch?”. Dit album, wat afgelopen jaar verscheen, bevat veel luisterliedjes met een behoorlijke inhoud. Graag vertelt Hennie waar de nummers over gaan, waardoor de luisteraar geboeid naar de teksten kunnen luisteren. Het is dan ook muisstil in de zaal en iedereen kijkt en luistert aandachtig naar hetgeen de formatie te brengen heeft. Het typische stemgeluid maakt zich meester in Doornroosje, maar de muzikale omlijsting is er eentje om door een ring te halen. Niet alleen de oudgedienden blijken muzikaal goed onderlegd te zijn. De nieuwelingen vormen de perfecte begeleiding, waarbij de aanwezigheid van My Baby een aangename aanvulling is. De band is nog maar net terug uit Nieuw-Zeeland en versterkt na twee dagen alweer de Doe Maar-frontman.
Eigenlijk kijken we naar een concert wat ook in de theaters zou kunnen plaatsvinden. Veel artiesten vertonen namelijk dit soort kunsten in de schouwburgen en doen dit zeer succesvol. Hennie Vrienten pakt het gelukkig wat kleiner aan, waardoor er een intiemere sfeer ontstaat. Door de inhoud van de nummers uit te leggen krijgt elk nummer een extra dimensie. Daar waar het repertoire van Doe Maar vaak over luchtige dingen gaat die meer de jeugd zal aanspreken is het op zijn album “En Toch?” een meer serieuzere toon. De dood is een terugkerend thema, waarbij hij terugblikt naar ervaringen uit zijn leven. Ook het dementeren van zijn moeder heeft als inspiratiebron gediend. Zoals hij zelf dan ook zegt: “Hoe verwerkt een zanger dit? Hij maakt een liedje”. Dit is waar het vanavond om draait. Om het aanhoren van de diverse ervaringen van de zanger. Zittend op zijn stoel laat hij zich begeleiden door de vele muzikanten, die stuk voor stuk huns kans krijgen om hun kunsten te vertonen. Nee, het draait niet allemaal om de bekende zanger.
Door het mooie samenspel tussen oud en jong talent ontstaat een mooie harmonie, Het is genieten om ze samen bezig te zien. Het publiek blijft de hele set boeiend naar het tafereel kijken en applaudisseert maar al te graag. Gelukkig is er naast de zware tonen van sommige nummers ook wel weer wat te lachen in Doornroosje. Naast de grappige verhalen komen er ook ludieke liedjes voorbij. Al gaat het maar om een of andere Margreetje die hij niet krijgen kan.
Het publiek heeft vanavond kunnen genieten van een live-uitvoering van de liedjes van “En Toch?”. Hennie Vrienten kondigt al aan bezig te zijn met het schrijven nog meer nieuwe nummers en zegt daarbij dat het beter is dat hij niet weer 23 jaar wacht met het uitbrengen hiervan. Doornroosje krijgt alvast een primeur van een nieuwe track, die meteen goed valt en makkelijk valt mee te zingen. Vervolgens komt het muzikale gezelschap hem weer vergezellen om nog een paar nummers te doen. Hierbij krijgt My Baby ook even de kans om te stralen. Of het bij de show hoort is onbekend, maar plotseling mag My Baby een eigen nummer ten gehore brengen, waarbij de rest met hen meespeelt. Dit verrassende element leukt deze avond des te meer op. Even grapt Hennie Vrienten nog: “Hoe kan ik hier nog overheen?”, maar de zanger heeft nog een troef in handen. “Is Dit Alles?”, het enige Doe Maar-nummer wat er vanavond klinkt in Doornroosje doet het publiek nog eenmaal meezingen……

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00