Home » Het jaar 2020 van Wouter…

Het jaar 2020 van Wouter…

door Wouter van Hal
265 views 4 minuten leestijd

Lief dagboek…
Het jaar begon fantastisch op een koude zaterdagavond in Westervoort. No Sleep Metalfest vierde zijn 4e editie met een geweldige line-up. Met mijn persoonlijke hoogtepunten Terradown, Blind River, Hypno5e en natuurlijk het geweldige optreden van the Flea Pit. Kers op de taart waren de heren van Kaasschaaf. Wat een feest was dat. Ik zal dit nooit vergeten. En wat een aftrap van 2020.
De volgende op de lijst was Prognosis festival. En Godalmachtig wat had ik daar zin in! En wat zou het een uniek weekend worden voor mij als Opeth fan. Clinic van Fredrik Akesson in Dynamo en een presentatie van Andy Farrow, de manager van de band. En ‘s avonds wel het meest unieke: een optreden van White Stones. De band rondom bassist Martin Mendez. Het enige optreden van deze band wereldwijd. Ik hoef niet uit te leggen waarom dat niet door ging. Ik ben er nog steeds ziek van als ik er aan terug denk.
Maar ja we gingen er allemaal doorheen, en het is nog niet voorbij. Gelukkig heb ik wel een toffe dag gehad met ons eerste officiële Covid concert. Na maanden onzekerheid kwam er een lichtpuntje op vrijdag 12 juni. Een dubbel optreden van Armed Cloud in Willem Twee. Het eerste optreden met de nieuwe gitarist. Wel erg onwennig in de “nachtclub-setting”. 30 man verdeeld over de zaal, in tweetallen aan van die ronde bistro tafeltjes. Maar hoe bizar eigenlijk ook, het was wel weer erg tof. Heerlijk weer even lekker live genieten en energie opdoen. Met een biertje in de hand over muziek lullen. Wat hadden wij dat allemaal gemist.
En daarna weer dat dal in. Uitzichtloos… concerten afgelast…wanneer dan wel? Beter is de vraag waar dan? De industrie stort in en de zalen blijven leeg. En heel langzaam aan worden er uiteindelijk weer voorzichtig tours aangekondigd. Festivals presenteren de line-up voor 2021. Licht aan het eind van de tunnel? In ieder geval iets om naar toe te leven. En ja hoor ook Opeth kondigde groots de tour aan rond het 30-jarig bestaan. De XXX tour doet een tiental zalen aan in oktober 2021. Een bijzondere tour waarbij ze van ieder album een track gaan spelen. De setlist door de fans bepaald. Wij hebben kaarten voor Berlijn, Londen en twee keer Utrecht. En dat in één week tijd. We plannen onze vakantie er omheen. En dan het besef… oktober 2021. Dat is verdorie nog een jaar weg. En zelfs nu nog de twijfel of het door kan gaan. We gaan het zien. Ik blijf in ieder geval optimistisch.
Ondertussen bleef nieuwe muziek onverminderd aangeleverd worden. Zelfs in dit jaar is de aanwas niet bij te houden. En wat een bizar aantal goede releases zijn er weer aan mijn collectie toegevoegd. Ik zal hieronder mijn jaarlijst plaatsen want dat hoort er bij natuurlijk. En ook dit jaar een kwelling om er slechts 10 in een lijstje te zetten.
En om het voor mijzelf nog lastiger te maken allemaal ben ik weer terug in het zadel gesprongen. Een advertentie op social media triggerde mij. Rockportaal zocht nieuwe schrijvers. Een lichte twijfel want ik was destijds niet voor niets gestopt. Maar hoe meer ik er over nadacht, hoe meer zin ik er in kreeg. Ik kreeg al weer energie bij de gedachte om weer heerlijk mijn ding te doen. Nieuwe muziek ontdekken en er iets van mogen vinden. Vertellen waarom je vind dat iedereen dit moet horen. Een email aan de redactie werd enthousiast ontvangen en ik was al snel aan het schrijven. De eer viel aan Automatism. Deze Zweeds band beet het spits af en tijdens het schrijven voelde ik mij weer als vanouds. De inspiratie was weer terug. De proef periode van 5 reviews was snel voorbij en inmiddels heb ik er al weer een mooi aantal gepubliceerd. En weer nieuwe muziek ontdekt door het lezen van de reviews van de anderen. Het werken bij deze leuke club mensen heeft mijn jaar wel weer goed gemaakt. In plaats van optredens bezoeken toch lekker midden in het wereldje waar ik zo van hou.
Bij deze wil ik dan ook in eerste instantie Maurice, maar natuurlijk ook de rest, bedanken voor deze heerlijke herkansing. Laten we samen 2021 het jaar maken waar iedereen weer gelukkig van kan worden. Met nog meer muziek om over te ouwehoeren. Concerten bezoeken, met zijn allen met de tong op de knieën in een pit. Bier morsen en de nekspieren overbelasten. Een nekhernia? Ik denk dat velen van ons er naar uit kijken want dat betekent dat we er samen door heen zijn gekomen…
Hier dan een selectie uit mijn jaarlijst van 2020 in willekeurige volgorde waarvan ik denk dat het zeker de moeite waard is om te beluisteren:
Ihsahn – Telemark/Pharos
Katatonia – City Burials
Armed Cloud – Torque
Xeno – Sojourn
Thurisaz – Re-Incentive
Draconian – Under a Godless Veil
Enslaved – Utgard
Havok – V
Terradown  – Judgement
VandenPlas – The Ghost Xperiment – Illumination

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00