Home » Holy Monitor – Southern Lights

Holy Monitor – Southern Lights

door Filip van der Linden
257 views 1 minuten leestijd

Holy Monitor is een Griekse psychedelische band die al een tijdje aan de weg timmert. Hun jongste album heet Southern Lights en is een heerlijke brok psychedelische spacerock met veel gitaren en een retro orgeltje, die zich in de fellere gitaarstukken kan meten met de gigantisch populaire King Gizzard. Het klinkt bijzonder zomers, loom, geïmproviseerd en transcendent. Alsof de band goed veel spacecake verorberd heeft of aan de pillen of pretsigaretten zat net voordat ze studio indoken.
Referenties liggen dan voor de hand: Pink Floyd, Ozric Tentacles en Grateful Dead, maar ook recentere als bv. The Spacelords, Electric Moon, Smokemaster, Wheel Of Smoke, Narcotic Daffodils en Stone Golem.
Elke track heeft een andere sfeer. In titeltrack Southern Lights zitten uiteraard hints naar de Amerikaanse southern rock, in Blue Whale zitten wat retro water-elementjes, … Eén van de leukste tracks om te beluisteren is The Sky Is Falling Down, vanwege de verschillende richtingen die de Grieken op deze track uitgaan. Het begint psychedelisch-progressief, gaat dan naar de retropop, stopt ergens halfweg en herbegint bij het psychedelisch-progressieve, maar dan met iets meer agressie in de gitaren, om dan in het laatste bedrijf te eindigen met een lome, door de zon lamgeslagen, vertraagde retropop. Een andere heel leuke track is het rockende Ocean Trail.
In psychedelische rock is het een erezaak om niet voorspelbaar te klinken. Holy Monitor slaagt er op Southern Lights in om heel veel klassieke verwachtingen in te vullen en toch knisperend fris te klinken.
https://holymonitor.bandcamp.com/album/southern-lights

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00