Home » :Nodfyr: – Eigenheid

:Nodfyr: – Eigenheid

door Filip van der Linden
418 views 2 minuten leestijd

Joris Van Gelre is bij de meeste metalfans nog steeds het bekendst als Joris Boghtdrincker, de mede-oprichter en eerste zanger van Heidevolk. Nog voor hij weg ging bij Heidevolk, had Joris :Nodfyr: opgericht, samen met Mark en Jasper van Alvenrad. Het duurde tot 2018 voor ze met een album kwamen (In Een Andere Tijd) en nu is het tweede album klaar: Eigenheid.
Aan het concept is weinig veranderd: pagan/folkmetal met Nederlandstalige lyrics over Gelderland. Het verschil met Heidevolk is de beperktere bandbezetting. Dat wordt voor een deel goedgemaakt door heel gevarieerd te spelen (o.a. met de klassieke folk-instrumenten als extra, maar ook met ritme en melodie) en deels met gasten: folkband Folkcorn en Tineke Roseboom (Alarion en Blaze Bayley). Er is geen vaste drummer bij :Nodfyr: en dat hoor je soms toch wel: vaak is het heel goed ingespeeld, zoals bij de intro van Bloedlijn, op andere momenten is het dan net heel voorspelbaar en basic.
Zanger Joris en zijn lyrics stelen op elke track de show, al krijgen de andere bandleden wel telkens hun kans om naast hem n de spotlights te komen. Joris heeft dan ook nog steeds die indrukwekkende, volle en krachtige stem die we nog zo goed kennen. Hoewel er wel meer bands de geschiedenis van Gelderland als vertrekpunt nemen, zijn de lyrics bij :Nodfyr: uitmuntend en to the point.
Eén van de uitblinkende tracks op Eigenheid is Zelf. Het is één van de eerste tracks die werden geschreven voor :Nodfyr: en je vraagt je af waarom die zolang op het schap is blijven liggen. De vrouwelijke backing vocals en de heel goed gedoseerde songopbouw maken het plaatje hier compleet. Meer dan zeven minuten interessant blijven, het is niet elke band gegeven.
Andere tracks die bovengemiddeld goed zijn, zijn Mijn Oude Volk en Nagedachtenis. In die laatste track ontwijkt :Nodfyr: netjes de valkuilen. Meer metalbands wagen zich aan dat thema, maar vervallen danal eens in al te melige lyrics en stroperige muziek. Niets van dat bij :Nodfyr:.
Eigenheid is een knap en heel gevarieerd album.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00