Home » Insect Ark – Marrow Hymns

Insect Ark – Marrow Hymns

door pim@rockportaal.nl
180 views 2 minuten leestijd


Op 23 februari komt via het Canadese Profound Lore Records, Marrow Hymns uit, de tweede langspeelplaat van het Amerikaanse Insect Ark,. Drie kwartier aan instrumentele, psychedelische doom metal die barst van de creativiteit. Met artwork van de Nederlandse kunstenaar Maarten Donders.
Muziek is een Rorschachtest: iedere interpretatie komt vanuit persoonlijke emoties, waarnemingen, ervaringen. De muziek van Insect Ark heeft dus hetzelfde effect als een inktvlek. Met instrumentale muziek die zich het beste laat omschrijven als experimentele doom metal, is Marrow Hymns een cinematische reis door een afbrokkelende stad waarin een constante dreiging in de zwaar bevuilde lucht hangt.
Insect Ark was het project van multi instrumentalist en lapsteel gitariste Dana Schechter. Ze werkte onder andere samen met Angels of Light en Zeal & Ardor. In 2015 kwam Ashley Spungen haar versterken en haar drumwerk op deze plaat is ruimtelijk, exact en in combinatie met de grommende baslijnen en spookachtige melodieën van de lapsteel gitaar creëren ze post apocalyptische landschappen, kolossen van beesten en donkere doolhoven die je ziel laten verdwalen in plaats van je lichaam.
Een nummer als Skin Walker doet door zijn kolossale openingsriff, hakkende baslijnen en de gierende lapsteel, denken aan een enorm zeemonster dat op de kust van Scheveningen afstormt. Slow Ray beeld het monster uit die door een totaal verwoeste stad loopt: log en zwaar loopt het beest door flatgebouwen heen, bij iedere voetstap trilt de grond. Als het monster de zee weer in verdwijnt is het windstil. Windless heeft een dreigende opbouw door de subtiele drums en de dromerige lapsteel gitaar. De eruptie is een soort acceptatie, een aanvaarding van iets. Iets wat voor iedereen weer anders is.
Conclusie: Marrow Hymns is een doom metal plaat vol experimenteerdrift, verbeelding en creativiteit. Insect Ark schept dromen die de afgrond van de nachtmerrie verkennen en die duidelijk in kaart brengen. Meesterlijk album.
Op een schaal van 1 tot 10:
9
Op 5 mei 2018 treden ze op tijdens het Sonic Whip! 2018 festival in Doornroosje in Nijmegen. Check ook de videoclip hieronder waarin ze het bedwelmende nummer Sea Harps spelen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00