Home » Korpiklaani – Melkweg (Amsterdam) 18/02/2018

Korpiklaani – Melkweg (Amsterdam) 18/02/2018

door Monica Duffels
305 views 6 minuten leestijd

Heidense strijders uit het noorden bezetten de Melkweg in Amsterdam deze zondagavond. Met maar liefst vier bands, die elk uit een ander land komen, drukken ze hun eigen stempel op het genre folkmetal. Met het Finse Korpiklaani, het Gelderse Heidevolk, het Russische Arkona en het Noorse Trollfest kan het niet anders dan dat het een groot feest gaat worden. Ondertussen blijkt er ergens anders in Amsterdam nog een dergelijk feest te zijn. In de AFAS Live spelen de punkfolkbands Flogging Molly en Dropkick Murphys. Voor menigeen zal het nog lastig zijn geweest om te kiezen tussen AFAS Live en de Melkweg. Voor mij wordt het dus de Melkweg vanavond.
 
Door omstandigheden lukt het me helaas niet om bij het eerste optreden van vanavond te zijn, de  Noorse band  Trollfest. De aanvangstijd van 17:30 uur is dan ook niet ideaal, i.v.m. etenstijd, maar met vier bands op het programma op een zondag is het wel zo handig dat het niet te laat afgelopen is. Trollfest combineert extreme metal met traditionele folk en balkan, en maakt daarbij gebruik van instrumenten als de accordeon, banjo en saxofoon. Gecombineerd met een flinke dosis humor weten ze het publiek alvast in een goede feeststemming te brengen. Het bier vloeit in ieder geval al rijkelijk.
Gelukkig ben ik wel op tijd voor de Russische pagan metal band Arkona. De Max, de grote zaal in de Melkweg, begint inmiddels al aardig voller te raken en gedurende het optreden gaan dan ook de balkons open, zodat men ook boven kan staan. Gehuld in eenvoudige traditionele kledij betreden de bandleden het podium. Zangeres Maria “Masha Scream” Arkhipova is gehuld in een juten cape. Dit versterkt het effect van de mysterieuze intro klanken die door de speakers klinken. De band heeft recent hun achtste album uitgebracht met de titel Khram en presenteert daar een groot gedeelte van tijdens de huidige tour. De eerste helft van de set bestaat louter uit nieuwe nummers en deze worden met verve gebracht. Masha is volop energie en haar cleane zangpartijen worden prima afgewisseld met screams. Vladimir “Volk” Reshetnikov is verantwoordelijk voor de melodische folk elementen en maakt gebruik van de doedelzak en fluit. Hun mix van black metal en traditionele folk slaat goed aan bij het publiek en er volgt regelmatig applaus vanuit het publiek tot ver achterin de zaal. Ook een moshpit ontbreekt niet en het is een uur lang genieten geblazen van deze energieke band.
Door al het bier staat er een lange rij bij de toiletten en is het nog opschieten geblazen om het begin van het optreden van de volgende band niet te missen. Binnen 20 minuten, heel strak volgens planning, staat de Gelderse folkmetal band Heidevolk dan op het podium. Deze band kenmerkt zich door een mix van melodische metal met tweestemmige stoere cleane mannenzang in het Nederlands, afgewisseld met grunts  en traditionele folkinstrumenten zoals de viool. De band vindt zijn inspiratie in de natuur, de Germaanse mythologie en de Gelderse geschiedenis. Met het album Velua brachten zij in 2015 een ode aan het natuurgebied De Veluwe. Ook Heidevolk heeft een nieuw album te presenteren. Vorige maand verscheen Vuur van Verzet. Er staan ook enkele Engelstalige nummers op, om ook de buitenlandse fans op hun wenken te bedienen. Immers, ze doen het over de grens eigenlijk beter dan in ons eigen koude kikkerlandje. De zangers Lars en Jacco maken om beurten een praatje met het publiek en zeggen dat ze het tof vinden om eindelijk weer eens in Nederland op te treden. Ook deze band weet er een groot feest van te maken en de publieksparticipatie gaat zelfs zo ver, dat een groot deel van het publiek tijdens het nummer Yngwaz’ Zonen op de grond gaat zitten en het roeien van een Vikingschip nabootst.
En dan is het tijd voor de hoofdact van de avond, de Finse folkmetalband Korpiklaani. Deze band kenmerkt zich door het vermengen van melodische metal met traditionele Finse “humppa” folkmuziek. In tegenstelling tot de voorgaande bands nemen de traditionele instrumenten, zoals de accordeon en de viool een veel prominentere plek in. Aan afwisseling geen gebrek dus vanavond. Het is onmogelijk om stil te blijven staan op hun muziek, zeker wanneer de teksten gaan over feesten en drank. Ondanks dat veel nummers in het Fins zijn, is het uiteraard wel duidelijk waar titels als Tequila, Beer Beer en Vodka over gaan. Al snel komt er een crowdsurfer bovendrijven en het werkt zo aanstekelijk dat er soms meerderen tegelijk op heit idee komen om ook te gaan crowdsurfen. Sommige crowdsurfers bereiken het podium, maar worden met zachte dwang door een crewlid van Korpiklaani terug het publiek in gedirigeerd. Ook hier is het een groot feest en de band speelt veel nummers van verschillende albums. Zanger Jonne Järvelä kondigt aan dat er een nieuw album aankomt en dat we hem in maart kunnen verwachten, en voor die tijd alvast een nummer hiervan ten gehore gaat brengen met de band. Zo te zien kan het publiek dit nummer prima waarderen en ook ik ben nu wel benieuwd naar het nieuwe album. Met een optreden van anderhalf uur inclusief toegift is het optreden van Korpiklaani ook alweer voorbij en kunnen we terugkijken op een geslaagd folkmetal feest waarbij zo’n beetje iedereen wel aan het advies van minstens 30 minuten matig intensief bewegen is toegekomen. Misschien echter wel met een drankje te veel op. Dat dan weer wel.
Setlist Trollfest: Trollkamp (tape) – Professor Otto – Brakebein – Toxic (Britney Spears cover) – Brumblebassen – Steel Sarah – Kaptein Kaos – Die Grosse Echsen – Renkespill – Solskinnsmedisin – Helvetes Hunden GARM – Hevlette (tape)
Setlist Arkona: Mantra (intro) – Shtorm – Tseluya Zhizn – Khram – V Pogonye Za Beloy Tenyu – Mantra ( outro) – Arkaim – Goi, Rode, Goi! – Zakliatie – Stenka Na Stenku – Yarilo
 
Setlist Heidevolk: Ontwaakt – Ostara – A Wolf In My Heart – Het Wilde Heer – Yngwaz’ Zonen – Britannia – Tiwaz – Saksenland – Drankgelag – De Hallen Van Mijn Vaderen – Gungnir – Vulgaris Magistralis (Normaal cover)
 
Setlist Korpiklaani: Intro(Tanhuvaara) (tape) – Happy Little Boozer – Pilli On Pajusta Tehty – Tuonelan Tuvilla – Wooden Pints – Lempo – Ruumiinmultaa – Petoeläimen Kuola – A  Man With A Plan – Metsamies – Cottages And Saunas – Rauta –  ? (new song from upcoming album) – Lonkkaluut – Kultanainen – Sahti – Tequila – Beer Beer – Vodka
 


 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00