Home » Ixotopia – Choris Tachytita

Ixotopia – Choris Tachytita

door Filip van der Linden
230 views 2 minuten leestijd

Het Griekse duo Ixotopia (ook wel Hxotopia) heeft een leuk concept. Ze pimpen hun synthwave met dialoogstukjes uit oude (Griekse) films. Dat geeft hun geluid een neo-noir-twist. Hun nieuwe album Choris Tachytita (ook wel Horis Tahitita) is een heerlijk album dat je bij elke luisterbeurt wat harder zal koesteren. Je vindt het zowel digitaal als op vinyl.
 
De synthmuziek van Ixotopia haalt zijn inspiratie uit zowat de hele canon van elektronische muziek. Nu eens hoor je echo’s van Marc Moulin (Telex) en Kraftwerk (op Mesa), dan weer zijn er stukken die voorzichtig doen denken aan Laurent Garnier of Air. Wel worden de donkerste passages van de jaren ’80 en de voluit dansbare beats genegeerd. Als ze meer naar de ambient soundcapes gaan, hoor je wat Brian Eno. De muziek is virtuoos en verfrissend. De tracks lopen over van de catchy melodieën en verrassende en toch organische hooks en breaks. Zo verfrissend heb je elektronische muziek al lang niet meer gehoord.
 
De filmdialogen van het eerste album werden voor dit album vervangen door de ‘geleende’ stem van George Grammatikakis (professor, schrijver en politicus). Die aanpak in combinatie met de cinematografische synthwave en ‘softe’ EBM hoorden we eerder dit jaar nog op Control van Enzo Kreft. Die laatste voegt wel nog zuinig zijn eigen (vervormde) stem toe en dat doen de Grieken niet. De gesproken stukjes hebben wel hetzelfde neo-noir-gevoel als de filmdialogen die ze eerder gebruikten, maar als Nederlander of Belg heb je natuurlijk weinig mee van de boodschap.
 
Je mist soms wel een zanger of zangeres, want een aantal tracks schreeuwen echt om een doorrookte, wulpse vrouwenstem. Voorts zit er nog een cover verscholen op het album van de song Direct Lines van de Britse synthpopband The Electronic Circus (uit 1981) en maakte het duo een collage van de ritmes en geluiden van de populaire Griekse elektrorockband Xylina Spathia. Als je deze band online wil ontdekken, begin dan bij Volta, Atmos, Avrio Tha Fygo of Eftheies Grammes, hun cover van Direct Lines.
 
Ixotopia staat met dit album aan de voordeur van de internationale doorbraak. Zelfs als ze vasthouden aan het Grieks wacht hen een cultstatus in het Europese circuit van synthwave en EBM.


 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00