Home » Killer Be Killed – Reluctant Hero

Killer Be Killed – Reluctant Hero

door Maurice van der Zalm
231 views 3 minuten leestijd

Na het debuut in 2014 hebben de heren van Killer Be Killed de draad weer opgepakt en is het tweede album Reluctant Hero een feit. De band Killer Be Killed is ontstaan toen Max Cavalera (onder meer Soulfly) en Greg Puciato (The Black Queen, The Dillinger Escape Pan) elkaar in Los Angeles ontmoeten tijdens een benefietconcert voor Deftonesbassist Chi Cheng en besloten om samen een project te starten. Na een flinke jamsessie waren ze ervan overtuigd dat het wel eens zou kunnen gaan werken. Na het toetreden van Troy Sanders (Mastodon) en Ben Koller (Converge) kan Killer Be Killed (door sommigen) gezien worden als een supergroup.
Het album start genadeloos goed met een paar uitstekende composities waarbij single Dream Gone Bad er ver bovenuit schiet. In deze compositie wordt duidelijk dat de optelsom van de vier heren een synergie kan opleveren waarin alle verschillende elementen en muziekvoorkeuren in vier minuten gepropt kan worden waarbij er een natuurlijke samensmelting is ontstaan. De melodieuze clean vocals en de meer krachtige zang is ingebed en aangekleed met stoner/grunge-elementen met daar de Cavalerametal doorheen geweven. Werkelijk een genot voor het oor en een mooi staaltje componeerwerk.
Een ander voorbeeld hiervan is ook Deconstructing Self-Destruction. Een krachtige grungevibe is ook hier doorspekt met de krachtige metaleigenschappen. In Left Of Center ligt de nadruk meer op de stevige rock/heavy groovemetal. Je kunt hier denken aan het geluid van Five Finger Death Punch. Een lekkere compositie dat een mooie opwarmer blijkt te zijn voor Inner Calm From Outer Storms. Een compositie waarin het drumwerk van Ben Koller sterk naar voren is gezet. Enigszins lijzig en voortploeterend wordt de melodie door het drumritme naar voren geduwd totdat Max zich niet meer kan inhouden en een aanloop neemt tot de metalsetting waarin hij het best tot zijn recht komt. Greg en Troy laten zich echter ook niet onbetuigd en zingen/grommen/brullen gezellig met hem mee. In The Great Purge is eveneens duidelijk dat Max Cavalera zijn stempel stevig kan drukken op de muziek van Killer Be Killed.
Killer Be Killed slaat echter soms een compleet andere richting uit. Filthy Vagabond is een fikse pot herrie die meer richting de hardcore beweegt. Qua refrein is het aantrekkelijk, daaromheen is het toch een ratjetoe aan stijlen en naarmate het album vordert, bekruipt mij een gevoel van verwarring. Die verwarring wordt verder gevoed in From A Crowded Wound waarin diverse metalgenres de revue passeren. De basis wordt gevormd door een strakke riff die weer overloopt in een zware grunge-/stonerpartij. De zang volgt het tempo op een Alice In Chainsmanier. Het tempo verandert niet zozeer. De zang wint wel aan kracht.
Hierna ben ik jammer genoeg het spoor een beetje bijster en lijk ik het niet meer te kunnen volgen. Comfort From Nothing, Animus en Dead Limbs schieten alle kanten op. Nu ben ik niet voor één gat te vangen en is mijn muzikale voorkeur op het gebied van (metal)muziek erg divers, maar bij het eind van Reluctant Hero is de samenhang een beetje zoek. Wat Killer Be Killed in de eerste helft van het album erg sterk voor elkaar kreeg, namelijk de diverse  stijlen op een natuurlijke manier laten versmelten tot een dijk van een compositie, is in de tweede helft van het album veel minder aanwezig. Daar is het meer een opstapeling van zoveel mogelijk stijlen los neerzetten van het geheel.
Titelnummer Reluctant Hero is dan nog een mooie rustige afsluiter. Toch programmeer ik mijn devices met de composities op de eerste helft.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00