Home » Level 42 – 013 (Tilburg) 10/11/2023

Level 42 – 013 (Tilburg) 10/11/2023

door Maurice Tonies
1,K views 4 minuten leestijd

Level 42 is bezig aan de Livin’It Up-tour en de Britten brengen daarbij een uitvoerig bezoek aan ons land. Zo is het optreden van vanavond in 013 al de vierde stop in ons land en staan er nog meer optredens in Nederland op het programma. De heren zijn dan ook ontzettend geliefd, bij flink wat zalen zijn de bordjes UITVERKOCHT weer uit de kast gehaald. Zo ook bij 013 in Tilburg, waar er een gigantische rij staat buiten het pand. Liefhebbers dan ook veelal ruimschoots de leeftijd van 42 hebben bereikt hebben zin om een avondje te komen dansen!

Er is geen voorprogramma in de grote zaal van 013. Terwijl een DJ wat dansbare classics van weleer de zaal in pompt is het al heel druk op het vloeroppervlak van de Brabantse zaal. Gelukkig heeft de 013 altijd wel ergens een plekje, hetzij op de trappen, hetzij op het balkon. Rond de klok van negen uur klinkt het alom bekende intromuziekje en is het tijd voor Mark King en de zijnen. Op het podium staat een immens drumstel en ook het “toetseneiland” van Mike Lindup neemt de nodige ruimte in. Op de achtergrond is een kleine verhoging gemaakt, waar ruimte is voor een blazerssectie. Vanavond zijn er dan ook geen special effects, geen grote backdrop, maar het draait puur om de muziek en die staat vanaf de eerste tonen direct als een huis.

Hard work pays off, Level 42 bestaat sinds 1979 en is met soms een tussenpauze eigenlijk altijd wel onderweg. De band weet vanaf het begin van hun bestaan al de nodige hits te scoren en weten dan ook in de jaren ’80 de hitlijsten behoorlijk op zijn kop te zetten. De nummers van toen hebben aan kracht niets hoeven inboeten. Ook vandaag in 013 zetten ze daarmee de bedoel op stelten. Er wordt vrolijk gedanst door het publiek en als na een paar nummers de hit Running In The Family wordt ingezet lijkt de avond al niet meer kapot te kunnen. Een uitgelaten publiek onthaalt de grote hit en gaat er al helemaal voor. Dat kan ook gezegd worden voor de band die de ene na andere foutloze track speelt. Absolute middelpunt van Level 42 is natuurlijk meesterbassist Mark King die het left hand bass slappen tot een ware kunst heeft verheven. Al jarenlang doet hij menig muzikant kwijlen, maar dat kan ook worden gezegd voor drummer Pete Ray Biggin. Level 42 heeft dan ook geweldige muzikanten in hun midden, evenals de continu opstuwende blazerssectie.

Naast het vertolken van de muziek is frontman Mark King ook wel een grappenmaker. Zo verwelkomt hij het publiek met de opmerking “If You Haven’t Noticed, We’re Level 42, We Do Not Play Red Red Wine”. Die andere band  heeft natuurlijk ook wel zomerse klanken, maar tappen toch echt uit een ander vaatje. Level 42 neemt het publiek mee op een muzikale reis door hun grootse carrière. Zo staat hun debuutsingle Love Meeting Love op de setlist, maar ook het mooi uitgesponnen World Machine. Level 42 is ook wel een band die graag soleert en een nummer heel wat langer kan laten klinken dan op een album. Zo weet de band hoe ze met bass-solo’s in Love Games wel hoe ze de boel op zijn kop kunnen zetten. Het is feest in de zaal van 013, de jazzfunk heeft een goede uitwerking op het publiek in Tilburg.

De allergrootste hits blijven voor het laatst bewaard. Natuurlijk staan Something About You en Lessons In Love op de setlist en is het na het spelen van deze nummers nog niet gedaan. Onder luid gejuich komen de heren terug op het podium en daar waar iedereen tijdens de reguliere set nog redelijk standvast op het podium stond begint het nu allemaal wat losser te komen. De blazers komen van hun plek en ook is de frontman wat meer in beweging te komen. Ergens beginnen we wel wat foutjes te horen, maar een band die al zoveel optredens doet tijdens deze tour èn ook de leeftijd van 42 al lang gepasseerd zijn willen we dat best vergeven. Elke avond presteren is ook een flinke opgave, maar wat moet het voor Level 42 geweldig zijn om het publiek weer op te zien veren tijdens de karakteristieke klanken van Heaven In My Hands en uiteraard afsluiter Hot Water. Zelfs na al die jaren blijft Level 42 op het hoogste niveau meedoen en begrijpen we wel waarom de band nog steeds zo geliefd is in ons kikkerland!

Archieffoto door Marc Koetse- Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00