Home » Lowlands 2017: Vrijdag (Biddinghuizen) 18/08/2017

Lowlands 2017: Vrijdag (Biddinghuizen) 18/08/2017

door Maurice Tonies
198 views 10 minuten leestijd

A Campingflight To Lowlands Paradise, kortweg Lowlands genoemd viert dit jaar hun vijfentwintig jarig jubileum. Elk jaar weet het festival interessante namen naar de polder te lokken en voor deze jubileumeditie is het terrein op de schop gegaan. Nieuwe tenten en diverse veranderingen lokken nieuwsgierigheid uit en wij als Rockportaal kunnen dan ook niet wachten om naar binnen te gaan!
Elk jaar weten ze in Biddinghuizen het programma wel zo propvol te zetten, zodat het bijna niet te doen is om alle acts te zien die je graag zou willen zien. Gewapend met het blokkenschema in de hand lopen we over een totaal vernieuwd terrein. De karakteristieke schoorstenen die iedereen voornamelijk kent van de festivalentree zijn doorgeschoven en verwerkt in een nieuw onderkomen, de ArmadiLLow genaamd en vlak daarnaast is de nieuwe Bravo-tent geplaatst. Een indrukwekkend bouwwerk waar we vandaag de eerste band gaan zien op deze Lowlands. De X Ambassadors weten de nieuwe tent, die er binnen qua bouwstijl uitziet als een kerk ramvol te krijgen op dit uur van de dag. De Amerikanen beginnen dolenthousiast aan hun set en hun poppy sound ligt lekker in het gehoord. De band heeft in Nederland een paar kleine hitjes gescoord en natuurlijk staan deze op het menu van de Amerikanen die het nieuw schuwen om verschillende stijlen te laten horen. Dit houdt het muzikaal ook interessant om naar te kijken en te luisteren. Zo gaat de single Renegades er heerlijk in en zo lijkt Lowlands een mooie opener in de zak te hebben. Helaas wordt het feestje buiten de Bravo verstoord door de eerste regenbui van het festival. Veel festivalgangers halen hun poncho tevoorschijn en zoeken een plekje om te gaan schuilen.
Velen zoeken hun onderdak bij de vernieuwde Alpha. De tent is vervangen door een gigantisch bouwwerk, waarbij men niet meer tegen vervelende pilaren hoeft aan te kijken en er voor alle bezoekers veel meer zicht is. Dat is mooi meegenomen, want velen willen de show van Nothing But Thieves bijwonen. Even was het spannend, zou de ban na het afzeggen op Sziget wel naar Lowlands komen? Het antwoord is ja en ze zetten een meesterlijke show neer, waarbij iedereen zich heeft kunnen laten inpalmen door het stemgeluid van zanger Conor. Wat een bereik heeft deze frontman en stiekem lijkt zijn erg op die van Matthew Bellamy, de frontman van Muse. Nothing But Thieves heeft een goede band met Nederland en ze spelen graag in ons land. Ze zijn dan ook razend populair en de teksten van de grote hits worden woord voor woord meegezongen. De Alpha krijgt vandaag dan ook een perfecte inzegening door deze formatie. Het geluid klinkt goed en deze plek is geschikt voor grote rockbands. Zo’n grote rockband zou Nothing But Thieves wel kunnen worden, qua sound hebben ze voldoende in huis en volgende maand verschijnt hun nieuwe album, waarmee ze vast de AFAS in het najaar zullen uitverkopen. Halverwege de show krijgt het publiek de kans om kaarten te winnen voor deze show door een telefoonnummer te bellen wat op het grote scherm staat. Een kansloze missie, want meteen is dit nummer niet meer te bereiken. Het zit dan ook wel goed bij deze heren, waar we vast nog veel meer van zullen gaan horen.
Iemand waar we al lang van hebben gehoord is Michael Kiwanuka. De zanger mag vandaag bewijzen dat hij sinds zijn bezoek aan Lowlands in 2013 veel meer in zijn mars heeft dan zijn hit Home Again. De Bravo-tent is wederom goedgevuld en ziet hoe de zanger veel meer brengt dan soul en singer-songwriter-muziek. Samen met zijn band maakt hij er een mooi schouwspel van, waarbij er naast nummers van zijn debuutalbum ook ruimte is voor de nummers van zijn recentere album Love & Hate. Michael is niet alleen zanger, maar kan ook prima met een gitaar overweg. Hij spreekt niet veel met het publiek, maar laat vooral zijn nummers gelden. Hierdoor blijft zijn kracht overeind en verzwakt het kippenvel geen moment.  Het is dan ook knap hoe deze Engelsman de grote Bravo-tent kan inpakken. Helaas druipen er heel wat bezoekers af als hij zijn grote hit Home Again heeft gespeeld, want er volgen nog een aantal schitterende nummers, waarbij vooral de muzikale kwaliteiten van de band nogmaals onderstreept worden.
Wie op Lowlands zin heeft in een fout feestje is van harte welkom bij Sean Paul. De Jamaicaan zet binnen no-time de Alpha op zijn kop. Overal is het heup swingen geblazen op de hits van deze artiest. Het is een dansspektakel waarin in een moordend tempo allerlei nummers voorbijkomen waar Sean Paul aan heeft meegewerkt. Het is dan ook onvoorstelbaar om er achter te komen bij hoeveel hits er de woorden “featuring Sean Paul” staat. Dit zorgt er voor dat het een feest der herkenning is. Sean Paul wordt op het podium vergezeld door wat danseressen, maar eigenlijk gaat het niet eens om zijn show, had je een uur lang deze hits gedraaid dan was het ook feest geweest. Wie dan ook nog even zijn spieren moest loszwieren is bij Sean Paul aan het juiste adres.
Op Lowlands zijn diverse muzikale stijlen aanwezig en voor echte folkrock ben je bij Feist op de goede plek. In de Heineken mag de Canadese laten horen hoe nu die nummers van het nieuwe album Pleasure klinken. En ja, we kunnen volop ja zeggen dat het een pleasure was om hier bij aanwezig te zijn. Zangeres Leslie is in goeden doen en zorgt er voor dat alle blikken op haar zijn gericht. De show van vandaag staat volop in het teken van het spelen van het nieuwe materiaal en wie naar de Heineken is gekomen om 1234 te horen komt bedrogen uit. Nee, deze hit staat niet op de setlist, maar wel kan er genoten worden van favorieten Mushaboom en My Moon My Man. Het publiek lijkt her en der in trance en als Leslie dan ook vraagt om mee te zingen wordt hier graag gehoor aan gegeven.
Wie de kelen toch al goed gesmeerd heeft kan bij Chef’Special heerlijk doorfeesten. Het succes van de Amigo-tour dendert maar voort. Elk festival wordt door de band uit Haarlem op zijn kop gezet en eigenlijk kun je simpelweg niet meer om hen heen. Een paar jaar geleden was Chef’Special ook te zien op deze plek en sindsdien zijn ze alleen maar groter en groter geworden. Het is meespringen geblazen op de grote hit Amigo en volop meezingen op Try Again, Biggest Monkey en natuurlijk hun grote ballad In Your Arms. Hoewel de mannen op elk festival te zien zijn verveelt het ook vandaag geen minuut. De tomeloze energie die van het podium spat zorgt hier wel voor. Wie niet zo’n behoefte heeft aan het meeblèren van de hits gaat alsnog overstag door het aanhoudende ritme van de band. Het uitgesponnen Carnivore zorgt ervoor dat iedereen weer aan het springen gaat en je kunt aan de band zien dat ze eigenlijk nog lang niet van het podium willen. De rustige versie van Amigo onderstreept dat de heren ook een liedje, waar ze eerder groots mee uitpakten in deze show, ook in het klein kunnen spelen. Een mooier reclameplaatje voor de Chef’Special XL show in de Ziggo kan de band zich niet wensen.
Het is vandaag goed druk rondom de Bravo-tent. In deze nieuwe tent staan grote namen geprogrammeerd die soms ook met gemak in de Alpha zouden kunnen staan. Voor aanvang wordt de show van Solange getipt als mogelijk één van de hoogtepunten van Lowlands. Iedereen kent natuurlijk haar beroemde zus Beyonce en er wordt dan ook veel van haar verwacht. Wie een dikke productie verwacht met grote schermen, waterpartijen en een flitsende lichtshow komt bedrogen uit. Solange zet een soulshow neer in de Bravo, waarbij ze wordt vergezeld door achtergrondzangeressen die aan het begin van de set niet van haar zijde wijken. Samen doen ze ietwat gelikte danspasjes die wel heel cliché aandoen. Het geluid is vandaag verre van perfect tijdens deze show, waardoor de vocale kwaliteiten niet tot haar echt komen. Hierdoor kan Solange niet de verwachtingen waarmaken waar men op had gehoopt. Later in de show trekt dit wel wat bij en gaat het wat meer los. Een fan krijgt de kans om mee te zingen en doet dat niet eens zo verkeerd. Helaas missen heel wat bezoekers dit moment, aangezien deze teleurgesteld zijn doorgelopen.
Lowlands viert het vijfentwintigjarige jubileum en op de allereerste editie was Iggy Pop al van de partij. Nu mogen de rocker ondertussen een oude rocker noemen en inmiddels heeft hij de leeftijd van 70 bereikt. Een ramvolle Bravo ziet dan ook hoe deze cultheld, die uiteraard zonder shirt op het podium verschijnt zijn grote hits laat horen. We hoeven niet te wachten op de grote hits, want Iggy Pop start direct met I Wanna Be Your Dog. Meteen slaat de vlam in de pan en schudt de Bravo op zijn grondvesten. Iggy Pop heeft in de loop der jaren hel wat bekende nummers op zijn naam staan en vandaag laat hij hier heel wat van horen. Zo mag The Passenger niet ontbreken en zelfs voor Lust For Life hoeven we niet tot het einde te wachten. De gedreven Iggy heeft er zin in en geeft in een uur alles wat hij in zijn mars heeft. Hij springt over het podium en als hij zich dichterbij het publiek meldt kan iedereen tellen hoeveel ribben deze graatmagere zanger eigenlijk heeft. Ook veel jonge bezoekers zijn naar deze show komen kijken, want veel ouders beweren dat dit mogelijk de laatste keer is dat ze hem kunnen zien. Mocht dit helaas zo zijn dan heeft Lowlands in ieder geval een legendarische held naar Biddinghuizen weten te halen. Zijn tomeloze energie verveelt geen moment en het zweet drupt van het hoge dak. Niet alleen Iggy Pop zal na deze show even aan de beademing moeten, wat een geweldige show!
Wie eenmaal na Iggy Pop in de rock ’n roll-modus staat kan prima aansluiten bij Ty Segall in de India. Bij Ty Segall weet je van tevoren nooit wat je krijgt, behalve een act die maar door en door blijft gaan. Vandaag geeft de band een weergaloos optreden, waarbij de gitaarsolo’s je maar om de oren blijven vliegen. Het is rauw en ongepolijst waardoor het publiek makkelijk is op te zwepen. Denk hierbij aan moshpits en gigantisch veel crowdsurfers. Het optreden gaat allerlei kanten op en wie vandaag nog even wou los gaan heeft bij Ty Segall voldoende kans. Geen brave couplet-refrein-muziek, maar schurende gitaren met dissonantie ten top. Ook doet men niet aan standaard gitaarritmes en hierdoor blijft het spannend wat er gaat komen. De band zweept elkaar dan ook continu op, waarbij de frontman er zichtbaar van geniet. Als dan ook de laatste tonen hebben geklonken zitten de optredens er voor vandaag op en is het tijd voor de dj’s om de nachtprogrammering over te nemen. Als de komende twee dagen net zo groots worden zoals vandaag dan staat er nog heel wat moois te gebeuren!
Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00