Home » Lowlands 2018: Zaterdag (Biddinghuizen) 18/08/2018

Lowlands 2018: Zaterdag (Biddinghuizen) 18/08/2018

door Maurice Tonies
263 views 11 minuten leestijd

De zaterdagochtend van Lowlands staat voor velen in het teken van langzaam wakker worden. De nachtbeesten brakken nog wat uit op een luchtbedje voor hun tent en anderen staan alvast in de rij voor een bak koffie of een verfrissende douche. Wie al iets fitter uit bed is gestapt maakt alvast een wandeling over het festivalterrein, neemt deel aan een yogaworkshop of schuift aan bij een lezing. Wie echter op een relaxte wijze wil wakker worden neemt een ontspannen hottub of hoopt een kater eruit te zweten in de sauna. Lowlands heeft voor elk wat wils!
Wie op een rustige wijze muzikaal wil ontwaken is in de Alpha op de juiste plek. Daar mag de Ierse singer-songwriter Gavin James de dag komen openen. De zanger scoorde de afgelopen jaren een paar hitjes en vandaag komt hij laten horen dat hij veel meer is dan die brave roodharige singer-songwriter. Gavin James heeft een hele band meegenomen en zo klinken de kleine liedjes ineens veel voller. Dit biedt dan ook meer perspectief en geeft de nummers wat meer elan. De afgelopen jaren worden we overspoeld met dit genre en op een gegeven moment kennen we het wel, de zanger met zijn gitaar en kleine liedjes. Zo heeft Gavin zijn repertoire van een nieuw jasje voorzien en dit geheel pakt heel positief uit. De fans zetten de keeltjes wijd open en zingen ook op de hernieuwde versies graag mee. Een aantal nummers blijft Gavin alleen vertolken en op die momenten verlaat de band het podium. Zijn grootste hit The Book Of Love blijft hij in zijn eentje vertolken… Nou ja alleen… De bezoekers van de Alpha zijn de hit niet vergeten en van voor- tot achteraan wordt er voluit meegezongen.
We zijn dan ook weer goed opgewarmd en klaar voor een feestje en waar kun je dan beter zijn dan bij Gogol Bordello in de Bravo? Aangekomen bij deze mooie tent zien we meteen dat wij niet de enigen zijn die deze balkanact op het blokkenschema hebben omcirkeld. Gogol Bordello laat de gehele tent dansen en ook ver buiten de tent barst het feest al los. Het kan ook niet anders, want als je de heren op het podium op en neer ziet gaan kun je gewoon niet stil blijven staan. De frontman zie je in allerlei poses het podium inpakken en ook als je de teksten niet allemaal kunt verstaan versta je toch de vrolijke boodschap die de heren uitdragen. Iedereen laten genieten is het devies en dat doet Gogol Bordello al jarenlang. Echte grote hits heeft de formatie niet, maar Start Wearing Purple is wel het nummer waar men ze van zou kunnen kennen evenals de afsluiter Pala Tute, wat ze eens samen met Madonna zongen. Lowlands… zijn jullie nu al wakker?
De Lima-tent is ook vandaag weer het podium voor nieuw talent. Wederom is het de BBC die een nieuw geluid heeft ontdekt en ditmaal gaat het om indierocker Sam Fender. De zanger uit Newcastle weet in deze vroege zaterdagmiddag de gehele tent vol te doen lopen en ook ver om de Lima heen probeert men een glimp op te vangen van dit nieuwe talent, Wat heeft Sam een geweldige stem en ja, dit zou zowaar echt een act kunnen worden die we op een latere Lowlands op een groter podium gaan terugzien. Sam wordt gemanaged door de manager van Ben Howard en als hij van zijn nieuwe protegé ook zo’n grote jongen kan maken zit er veel in het verschiet. Het hangt echter wel van het talent af van de zanger en dat is er zeker. Een paar kleine hitjes heeft hij op zijn naam staan en vooral Start Again gaat erin voor zoete koek. De zanger is onder de indruk van de belangstelling, vooral omdat hij normaliter maar een half uurtje mag spelen en nu volop de ruimte krijgt. Ligt er voor deze singer-songwriter dan ook een gouden toekomst te wachten?
Wie op Lowlands zijn stappenteller in de gaten houdt ziet dat men behoorlijk wat kilometers maakt op dit festival. Onderweg zie je overigens wel dat de aandacht niet alleen op het programma ligt. Wat is het terrein weer schitterend aangekleed. Mooie kunstwerkjes staan verspreid over het terrein, maar ook praktische zaken zoals een muntautomaat, voldoende wc’s en eettentjes zijn goed neergezet. Om de stappen ietwat te beperken is het maar een kleine stap van de Lima naar de Heineken waar Grizzly Bear optreedt. De Indierockers uit New York maken er vandaag in de tent van het biermerk een sport van om de bezoekers continu op het verkeerde been te zetten. Verrassende tempowisselingen zijn niet vreemd bij deze formatie en ook lijk je soms maar te moeten afwachten wie van de twee zangers nu de vocalen tot zich neemt. Het is een mooi schouwspel en muzikaal nog dik in orde ook! De groep wordt wel eens vergeleken met The Beach Boys en gezien de samenzang is deze vergelijking wel te snappen. Velen zijn echter ook naar de tent gelokt om die grote hit te horen en natuurlijk staat Two Weeks op de setlist en wordt deze op weergaloze wijze gespeeld.
Vervolgens is het tijd voor de grootste disco-, soul- en funkshow die Lowlands zich dit jaar mag wensen. Een bomvolle Bravo juicht icoon Nile Rodgers toe die samen met Chic het podium in vuur en vlam komt zetten. Nile Rodgers werkte in zijn hoogtijdagen samen met de groten der aarde en mede dankzij zijn bijdrage scoorden onder andere Madonna, David Bowie, Diana Ross en Sister Sledge wereldhits. Ook met zijn eigen band Chic bestormden ze jarenlang de hitlijsten. Nu is de formatie weer bij elkaar en wat zetten ze een heerlijke sound neer in de Bravo. De ultieme discoparty barst los en de band speelt een flink aantal nummers waaraan Nile heeft meegewerkt. Het is dan ook meezingen en springen op andere  I Want Your Love, Upside Down, We Are Family en Like A Virgin. Hierbij komt de muziek niet van tape, nee alles wordt live gespeeld en wat heeft Nile Rodgers een geweldige zangeressen meegenomen. Er is dan ook geen speld tussen te krijgen, de outfits passen perfect, de moves zijn er en de bekende frontman hoeft niet eens alles uit de kast te halen om te overtuigen. Er simpelweg zijn is al voldoende. Het publiek geniet dan ook volop en showt de mooiste dansjes en zingt mee met de hits. Ook pinkt men stiekem een traantje weg, misschien toch nog een herinnering van vroeger die bij een bepaald nummer hoort? De openhartige Nile vertelt openhartig over het feit dat hij ziek is en kanker heeft. Zijn dokter heeft hem geadviseerd het rustig aan te doen, maar Nile heeft een ander idee, Hij wil zoveel mogelijk spelen en genieten en dit nieuwe elan zorgde ervoor dat hij samen met Daft Punk de wereldhit Get Lucky maakte. Vandaag wordt de hit niet overgeslagen en wat klinkt een weergaloze versie door de Bravo, wat een geweldige zangstemmen. Meer indruk kun je bijna niet maken en het applaus wat erna losbarst houdt even aan. De show gaat echter gewoon door, een hit zoals Let’s Dance mag niet ontbreken en de eigen hits van Chic zijn voor het laatst bewaard. Le Freak en Good Times zorgen voor de laatste dancemoves waarna de frontman nog minutenlang afscheid neemt van de Bravo. Lowlands heeft er zojuist een legendarische show bijgekregen!
Electric Light is de titel van het nieuwe album van James Bay en vandaag maakt zijn optreden op Lowlands deel uit van de gelijknamige tour. Binnen één oogopslag is duidelijk dat James Bay niet meer de zanger is met dat hoedje en dat er nu een echte rocker op het podium staat. Samen met zijn band laat hij horen hoe het er nu voor staat en evenals Gavin James heeft hij zich positief ontwikkeld. Op zijn setlist prijken heel wat nieuwe nummers van zijn huidige album en wat opvalt is dat deze volop worden meegezongen. Men is de zanger trouw gebleven en vooral de meiden vooraan in het publiek lijken geen moment van hun idool te willen missen. Iets verder naar achteren kijkt men rustig toe en zingt wat bekende teksten mee. Hits heeft de zanger genoeg en als If You Ever Want To Be In Love men nog niks zegt zijn er altijd de hits Let It Go en Best Fake Smile nog. Bij het laatstgenoemde nummer wordt een serieuze rockintro gespeeld om de fans even op het verkeerde been te zetten. Waarom James Bay echter een cover van Bonnie Tyler’s The Best zingt is een raadsel. Is de James Bay 2.0 het coveren niet een beetje ontgroeid en heeft hij niet voldoende nummers om zelf een show te kunnen vullen? Als allerlaatste track op de setlist is zijn allergrootste hit bewaard en vol overgave zingt iedereen nog even Hold Back The River luidkeels mee. De vernieuwde James Bay kan op deze manier nog jaren mee!
Miles Kane stond al eens vaker op Lowlands. Velen kennen hem van zijn samenwerking in The Last Shadow Puppets, maar ook solo was hij al eens in Biddinghuizen te aanschouwen. Het is tijd voor een puur Britse show vol met rocknummers en een typisch accent. Tel daarbij de witte blouse op van zanger Miles Kane en de show is compleet. Onlangs verscheen van deze Brit het nieuwe album Coup De Grace. Dit album werd niet overal even positief ontvangen, maar toch wordt er al best veel meegezongen op deze tracks. Het zijn echter wel de oudere nummers waarbij de zanger de handen op elkaar krijgt en er meer te beleven valt. Zo is Don’t Forget Who You Are de ultieme meezinger en blijkt hij zelfs met Donna Summer’s Hot Stuff prima uit de weg te kunnen. Dit multi-talent is stiekem dan ook veel meer dan die andere helft van The Last Shadow Puppets. Wie nog een beetje stem overheeft kan met afsluiter Come Closer nogmaals helemaal los gaan. De langgerekte ooooohhhhs en aaaaahhhhhhs zijn in ieder geval in de verre omtrek van de Heineken nog te horen!
Voor de laatste maal op deze zaterdag maken we de gang naar de Alpha-tent. Wederom zullen er raps klinken vanaf het grote podium en ditmaal is het aan Pharrell Williams en consorten om een strakke show neer te zetten. N.E.R.D. is niet vreemd in Biddinghuizen, maar het vorige bezoek is toch alweer tien jaar geleden, Sindsdien heeft de groep heel wat meer muziek gemaakt, maar ook is gebleken dat frontman Pharrell in zijn eentje ook behoorlijk wat succes kan hebben. Vandaag horen we dan ook een beetje een mix van dat alles in de Alpha. Nummers van N.E.R.D. wisselen elkaar in een moordend tempo af met tracks die onder de naam van producersduo The Neptunes zijn uitgekomen. Liefhebbers van streetdance en breakdance kunnen dan ook hun lol op en overal ontstaan dancefeestjes en battles in de Alpha. Het optreden van vanavond is dan wel de ideale mix, maar heeft N.E.R.D. dan echt niet voldoende materiaal om het zelf helemaal te redden? Het publiek blijkt er niet om te malen, zolang er maar gedanst kan worden. De schermen tonen voldoende visuals om iedereen nogmaals op te zwepen en ook zelf gaat de formatie goed op en neer op het podium. Na een heuse medley klinkt dan eindelijk She Wants To Move en de massa gaat helemaal los. Daarna volgt een totaal onnodige cover van White Stripes’ Seven Nation Army, waarbij het publiek toch echt die andere bekende variant zingt over de geaardheid van onze Oosterburen. Men zit niet op deze hit te wachten, men danst liever op Rockstar en Lapdance. Tijdens de set van N.E.R.D. komt ook Get Lucky voorbij, maar eerlijk gezegd is de live-uitvoering die wij eerder hoorden van Nile Rodgers vele malen mooier.
Dat is misschien ook wel het mooie van Lowlands, zoveel verschillende stijlen, zoveel verschillende meningen en nog zoveel te doen op zondag! De derde festivaldag belooft ook alweer zoveel moois!
Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00