Home » Lowlands 2019: Rockportaal blikt vooruit!

Lowlands 2019: Rockportaal blikt vooruit!

door Maurice Tonies
228 views 10 minuten leestijd

Nog een paar dagen en dan staan de festivalpoorten van A Campingflight To Lowlands Paradise weer wagenwijd open.
Gewapend met een blokkenschema zullen de vele bezoekers een keuze moeten maken tussen het vele wat het festival in Biddinghuizen te bieden heeft. Ook Rockportaal is er komend weekend van de partij en heeft een mooi schema in elkaar gezet. Waar kun je ons allemaal tegenkomen?
Op vrijdag heeft Frank Turner de eer om de Alpha-tent te openen. De goedlachse ex-punkrocker heeft zich de afgelopen jaren al
bewezen met energieke shows en overal waar hij kwam ging het dak eraf. Het zou zijn als hij met zijn band de tent heel laat, maar wel er voor zorgt dat iedereen in beweging komt. Laat de eerste moshpits maar komen, de eerste biertjes door de lucht vliegen en de feestvreugde zich al vroeg meester maken in Biddinghuizen. Ongetwijfeld laat Frank Turner naast de bekende hits ook wat nieuws horen, want eigenlijk mag de show op Lowlands zijn albumpresentatie genoemd worden.
Aan gitaren geen gebrek op deze Lowlands-vrijdag. Zo kan met in de X-Ray genieten van twee nieuwe acts in het genre. Nog nastuiterend van Frank Turner is het optreden van The Chats the place to be. De Punkrock zaal door de tent klinken en nogmaals wordt het vrolijk stuiteren op Lowlands. De spieren zullen meteen zijn opgewarmd door dit trio uit Australië. Misschien dat je de clip van hun hit Smoko wel ergens voorbij hebt zien komen? Liefhebbers van punkrock zijn overigens van harte welkom in de X-Ray, want ook de show van PUP zal velen aanspreken. De Canadezen ademen de grungy punkrock en staan bekend om explosieve shows. De heren hebben inmiddels twee albums uitgebracht die beiden zijn overladen met positieve recensies. Gaan de heren Rockportaal ook versteld doen staan?
2019 is het jaar voor Fontaines D.C. De Ieren stonden al op menig festival, maar een show op Lowlands is toch wel de bekroning op een druk jaar. De heren uit Dublin zijn niet meer van de alternatieve radiostations af te slaan, maar ook de andere zenders kunnen niet meer om deze mannen heen. Geen wonder dat er voor Fontaines D.C. een plekje is gereserveerd in de India. Het zou best wel eens druk kunnen worden bij deze postpunkband uit Dublin.
Royal Blood is geen onbekende meer in de muziekwereld. Er ligt op dit moment geen nieuw album van dit rockende duo in de schappen, maar dat maakt compleet niets uit. De Alpha zal onder de indruk zijn van hetgeen je slechts met een drumstel en een gitaar kunt doen. Zelfs achterin de grote tent in Biddinghuizen kan het handig zijn om oordoppen in te doen. De snoeiharde riffs en drums komen heerlijk binnen, maar we willen het gehele weekend wel dingen kunnen horen. Zo mogen we de show van The Good, The Bad & The Queen niet missen. Damon Albarn keert na zijn show met de Gorillaz vorig jaar weer terug naar Biddinghuizen om nu met een ander project indruk te maken op het festivalpubliek. The Good, The Bad & The Queen neemt je op een trip gevuld met folk, rock, roots en alternative pop. Een muzikale reis door verschillende stijlen. Zien is beleven!
Op vrijdag mag De Staat het licht komen uitdoen op het podium van de Alpha. Aanvankelijk was deze plek gereserveerd voor The Prodigy, maar zoals bekend is frontman Keith Flint niet meer onder ons en heeft de organisatie De Staat bereid gevonden om deze belangrijke spot te gaan vullen. Het afsluiten van de Alpha is geen kleine klus en dat weten de heren uit Nijmegen maar al te goed. Men kondigt aan de grootste show ooit te gaan doen. Ondertussen is al duidelijk dat Rico & Sticks ook mee zullen in dit spektakelstuk, maar wat hebben Torre en de zijnen nog meer in petto? Gaan we genieten van de tracks van Bubble Gum of moeten we het toch hebben van een kolkende Witch Doctor? Als het De Staat lukt om dit klusje te klaren zou zwaar de Ziggo Dome ook een optie kunnen worden.
De zaterdag van Lowlands begint Rockportaal op een rustige wijze. Dermot Kennedy is een singer-songwriter uit Ierland die graag verschillende stijlen combineert. Als we de miljoenen streams moeten geloven is hij dan ook zeer succesvol en zou hij een Alpha-tent met gemak moeten kunnen inpakken. Laat Nederland zich zo gemakkelijk overtuigen? Je weet af en toe maar nooit hoe snel iets kan gaan.
Wat krijg je als je ex-leden van Panic At The Disco en Falling In Reverse de degens laat kruisen? Nou, dan krijg je I Don’t Know How But They Found Me, een band vol met emorock en posthardcore. Liefhebbers van een van de twee eerder genoemde acts kunnen dan ook hun muzikale hart ophalen en zich helemaal laten gaan bij dit duo. De heren staan gewoon op het blokkenschema en zijn dus niet moeilijk om te vinden.
Wat zal het druk worden bij de show van Billie Eilish. Ze wordt getipt als een van de allergrootste nieuwkomers en met de status van nu zou deze sensatie het zelfs tot een afsluiter kunnen schoppen. Verwacht dan ook een topdrukte bij de Alpha, waarbij er mogelijk veel jonge bezoekers de voorste rijen al uren bezet houden. De muziek is eigenzinnig en het zal voor velen even wennen zijn om haar aan het werk te zien. Het is echter wel een mustsee, even geen gitaren, maar tijd voor beats.
Wie graag in een moshpit wil belanden op zaterdag heeft twee hele mooie opties. Zo strooien The Vaccines rijkelijk met snelle tracks en dat mag ook voor IDLES gezegd worden. Wie dan ook het publiek uit zijn dak ziet gaan rondom de Heineken en de India weet dat daar een van de twee acts aan de gang is. Beide bands zijn regelmatig in ons land te zien en telkens verlaten ze met lovende recensies de bühnes. Gaan we aan dat lijstje Lowlands 2019 toevoegen?
Een paar jaar geleden stond Anderson Paak in de Bravo en deed de tent uitpuilen. Het publiek werd getrakteerd op zeer energieke show, waarbij de frontman geen moment kon stilstaan. Dat mocht ook gezegd worden voor zijn band The Free Nationals die hem geen moment in de steek laat. Anderson Paak mixt funk, soul, rap en pop waardoor er voor elk wat wils is. Laat de protegé van Dr. Dre de Alpha op zijn grondvesten trillen?
Vorig jaar ging Lowlands terug in de tijd met de hits van Nile Rodgers & Chic en vandaag mag wederom de klok een aantal jaar terug. Discokoning Giorgio Moroder scoorde als producer in de jaren ‘7o en ’80 hit-na-hit. Zo was hij regelmatig met discoqueen Diana Ross te vinden, maar scoorde hij met heel wat andere artiesten dikke hits. Vandaag zullen de sterren van weleer er niet zijn, maar zullen de hits door iemand anders worden vertolkt. Recentelijk kreeg zijn hit Never Ending Story door Stranger Things een flinke opleving. Herleven de tijden van weleer?
Het grote-jongens-boek van de Twenty One Pilots wordt maar dikker en dikker. Bij elk nieuw album wordt er een hoofdstuk toegevoegd aan dit verhaal. Een paar jaar geleden deed het duo de Heineken vollopen en werd het publiek getrakteerd op een ietwat vreemde show. Wat waren het toch rare mannetjes met hun geverfde gezichten. Nu weten we wel beter en zijn Twenty One Pilots niet meer van de radio weg te slaan. Terecht dat ze dan ook de Alpha mogen afsluiten. Eindigt de show ook hier met een drumsolo in het midden van de tent?
Het is alweer de 27e editie van Lowlands en bij het horen van dit getal wordt al snel gedacht aan “De Club van 27”. Grote sterren waaronder Kurt Cobain en Amy Winehouse verlieten de wereld op deze jonge leeftijd. Hun muziek leeft voort en op deze zondag brengt Lowlands een muzikale ode aan de helden van deze club. De organisatie van Lowlands nodigde bezoekers uit om auditie te doen om een nummer te komen vertolken op het grote podium. Krijgen de hits van weleer de eer die het toekomt of wordt het puur een uurtje vermaak en mogen we zeggen dat de vertolkers o zo enthousiast waren?
Op de laatste festivaldag is er ook ruimte voor folkrock op Lowlands. Bear’s Den is terug in Biddinghuizen en ook deze groep heeft een behoorlijke progressie meegemaakt. Vier jaar geleden deden de heren de Heineken nog smelten en stiekem een traantje wegpinken met hun dromerige liedjes, waarbij ze soms ineens heel bombastisch kunnen uitpakken. Vooral als de blazers mogen inzetten zal het kippenvel zich meester maken in de Alpha. Er is een nieuw album op komst en mogelijk krijg Lowlands alvast een voorpoefje.
Franz Ferdinand heeft geen introductie meer nodig. Wie kent niet festivalklassiekers Take Me Out, Do You Want To en This Fire? Het word meezingen en meespringen geblazen met deze Schotse band. De heren staan dit jaar voor de vijfde keer op Lowlands, waarbij we het optreden met Sparks onder de naam FFS nog niet eens meetellen. Het is misschien allemaal wel vrij voorspelbaar wat we te horen zullen krijgen, maar wat is het o zo lekker!
Komt hij nu wel of niet? Deze vraag werd veelal gesteld op Bospop rondom het optreden van Sting. Sting liet verstek gaan, maar het optreden van A$AP Rocky lijkt vooralsnog “gewoon” door te gaan. De omstreden raA$AP Rockypper kwam na een akkefietje in Zweden achter de tralier te zitten en dit zorgde ervoor dat zelfs de Amerikaanse President zich met deze zaak ging bemoeien. Hoewel zijn shows natuurlijk weinig met gitaren van doen zullen toch veel bezoekers naar de Alpha worden gelokt. Men zal toch even willen zien wie nu die omstreden rapper is. Mogelijk krijgt hij alsnog een zware straf voor zijn kiezen en is dit voorlopig de laatste keer dat we A$AP Rocky op Lowlands in actie zien.
Op zondagavond draaien we nog eenmaal de klok een aantal jaar terug. De Heineken-tent wordt vereerd met een bezoekje van New Order. Helemaal “new” zijn ze niet meer, maar hun muziek is een inspiratiebron voor velen. Het is tijd voor shoegaze, trippen op New Order, maar natuurlijk vooral op de nummers van voorloper Joy Division. Hebben de heren het nog in zich? Laten we ons meeslepen op Blue Monday, smeken we om Atmosphere en krijgen we daarna Love Will Tear Us Apart niet meer uit ons hoofd?
Na het dromen en trippen op New Order is het prima aansluiten bij Tame Impala. Het vorige bezoek aan Biddinghuizen staat velen nog vers in het geheugen gegrift. Na afloop van die show noemde iedereen dit het beste optreden van het festival en de hit Let It Happen was vervolgens helemaal niet meer van de radiostations weg te denken. Vervolgens moest toen het album Currents nog uitkomen. Dit jaar is er wederom nieuw materiaal op komst. Wordt de laatste show op Lowlands dan ook wederom het beste optreden van het festival? Krijgt Tame Impala met hun hypnotiserende muziek de Alpha voor- tot achteraan in trance?
A Campingflight To Lowlands Paradise biedt dan ook voor elk wat wils. Men kan drie dagen genieten van film, muziek, cabaret, dans en theater , Tot in de late uurtjes zullen festivalbezoekers zich over het terrein banjeren, zwervend van tent naar tent. Tussendoor vergapen we ons aan de mooie aankleding, pakken we  een lekker drankje, zoeken een foodtruck op, maar houden we vooral ons blokkenschema in de gaten, we willen niks missen!
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00