Home » Lunatic Soul – Walking On A Flashlight Beam

Lunatic Soul – Walking On A Flashlight Beam

door Maurice van der Zalm
106 views 2 minuten leestijd

cover lunatic soul walking on a flashlight beam
Lunatic Soul is het soloproject van Mariusz Duda, het creatieve brein achter de Poolse band Riverside. Deze briljante componist en begenadigd zanger brengt met Lunatic Soul, waarop hij nagenoeg alle instrumenten zelf voor zijn rekening heeft genomen (het drumwerk is ingespeeld door Wawrzyniec Dramowicz), de vierde cd uit bij het progressieve label Kscope.
De negen nummers op de cd nemen je in ruim een uur mee op een geweldige trip. Vergelijkingen met thuisbasis Riverside zijn er wel, maar de composities op Walking On A Flashlight Beam hebben een meer sereen karakter en zelf moest ik meer denken aan Secrets Of The Beehive van David Sylvian of het geluid dat Philip Glass in het verleden heeft neergezet. Vooral in de nummers Shutting Out The Sun, Stars Sellotaped en The Fear Within’ komt deze vergelijking door een minimalistisch karakter aan de oppervlakte. In Shutting Out The Sun ligt een prachtige opbouw ten grondslag aan het nummer. Heel langzaam wordt de spanning opgebouwd, zeker wanneer halverwege het nummer gitaar en drum subtiel ingevlogen worden. Het drumritme aan het eind van het nummer is daarna zwaar en opzwepend.
Het stemgeluid van Mariusz is ingetogen, maar altijd met veel gevoel. Samen met bijna mediterende ritmes zoals in Cold, dat trouwens op Youtube al te bewonderen is, ligt een hypnotiserende werking op de loer. Het geheel is bijna surrealistisch te noemen. Gutter heeft een wat meer gangbaar ritme en er ligt een voorzichtige technobasis aan ten grondslag. Ook in Treehouse, Pygmalion’s Lader en Sky Drawn In Crayon vervolgt Lunatic Soul zijn weg. De engelenzang in laatstgenoemd nummer geeft daarbij een serene inslag. Titelnummer Walking On A Flashlight Beam, waarin tekstueel gerefereerd wordt aan Stars Sellotaped, eindigt de cd. Ruim een uur heeft Lunatic Soul mij in de ban gehouden en telkens ontpoppen er weer nieuwe muzikale details wanneer ik de cd opzet. De schoonheid was er in één keer, maar in deze muzikale yogales wordt deze schoonheid meer en meer gepolijst.
Mariusz Duda laat wederom horen dat hij buitengewoon mooie liedjes kan schrijven (én spelen) die buiten het genre van Riverside vallen, maar die de luisteraar moet horen en zeker niet onberoerd kunnen laten. De buitengewone muziek laat je geloven dat alles mogelijk is, zelfs lopen op een lichtbundel.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00