Home » Festyland – Vrijdag 10/10/2014 (Volkel)

Festyland – Vrijdag 10/10/2014 (Volkel)

door marijke@rockportaal.nl
155 views 5 minuten leestijd

festyland-20141010- 818De zevende editie van Festyland alweer én een hele nieuwe locatie wat alle verwachtingen opnieuw op scherp zet in de aanloop naar dé afsluiter van het festivalseizoen. Festyland wordt voor het eerst gehouden op het terrein van Billy Bird Hemelrijk, wat natuurlijk nieuwe mogelijkheden biedt!  En al snel na het passeren van de entree is duidelijk dat alles uit de kast is getrokken om Festyland zijn eigen karakter en sfeer mee te geven. Het terrein spreidt zich uit langs de waterkust en is versierd met duizenden lampjes, vele eettentjes, barretjes en verspreid over het terrein de oude vertrouwde podia zoals de eetertaintent, de Jupilerstage, de Ballsroom en Spektakulair.  Op het terrein kun je je wegwijs laten maken door bordjes zodat de festivalganger toch snel zijn weg heeft gevonden naar het podium waar hij moet zijn. Inclusief een bord voor afhakers wat richting de uitgang wijst.
We zijn al vroeg present om de opening in het Jupiler Live stage mee te maken; Jett Rebel. Ondanks het vroege tijdstip is de tent toch al aardig gevuld. En terecht; Jett Rebel is toch een van de koplopers qua nieuw muzikaal talent en bewijst dit met een muzikale, energieke en sympathieke show. Zijn bekende hits als ‘Louise’ en ‘Tonight’ kunnen natuurlijk niet ontbreken maar ook ander materiaal van zijn debuutalbum ‘Venus & Mars’. Hij benoemt nog even dat zijn oma in Uden woont en vraagt het publiek zijn oma even gedag te roepen, wat ook trouw gebeurt.  Jett Rebel mag zich, bij aanvang van het festival, al een van de hoogtepunten van het weekend noemen.
We werpen even snel een blik in de akoestische tent waar Navarone alvast hun repertoire ten gehore brengt. Dat ze populair zijn is al snel duidelijk aan het aantal bezoeker in de tent. Helaas lukt het niet om een blik op het podium te werpen maar het klínkt alvast veelbelovend voor later op de avond. Dan maar even gaan kijken bij de Coen & Sander Show in de Ballsroom. We komen precies op tijd om het einde te zien van het feestje dat DJ Timmie Tirol heeft gecreëerd en te zien hoe Coen & Sander het stokje overnemen. Na de wat rommelige aankondiging verwacht ik dat Coen & Sander de ruimte krijgen om hun ding te doen maar helaas blijven de mannen van de Ballsroom voor het podium de aandacht op eisen en het publiek toejoelen.  Zelfs de dj’s lijken wat geïrriteerd. Wederom lijkt het in de Ballsroom te gaan om zien en gezien worden en zijn de artiesten op het podium ondergeschikt. Prima voor het feest, maar een anticlimax voor de artiesten op het podium. Jammer!
festyland-20141010- 041We gaan terug naar Jupiler Live Stage waar Yellow Claw is begonnen met een écht feest te creëren. De mixen van bekende dansplaten, de opzwepende MC en een uitgelaten publiek wat inmiddels aardig op gang is gekomen maken dat Yellow Claw al vroeg op de avond er een waar festijn van weet te maken.  Daarna naar 3FM stage voor De Staat. Het is lang stil geweest rondom de staat maar dit festivalseizoen zijn ze weer terug. Bij aanvang is het al druk maar vooraan is altijd nog wel een plekje te vinden. De mannen van de Staat brengen  een uniek geluid in de Nederlandse muziekwereld met een combinatie van rock, stoner en experimentele muziek. De natuurlijke charme en aanstekelijke dansbewegingen van de zanger maken dat het lastig is om stil te blijven staan. De Staat speelt vooral nummers van het laatste album, hier en daar missen we wel wat klassiekers maar ze laten sowieso zien dat ze nog lang niet klaar zijn en eisen opnieuw de aandacht op van muziekliefhebbers.
Ondertussen is het feestje in de Jupiler Live Stage tot hogere sferen gebracht door de Memphis Maniacs. Elk festival weet dat als je de Memphis Maniacs boekt, je gegarandeerd een succes boekt en dat wordt wederom bewezen dit jaar op Festyland. Met een nieuwe show, nieuwe nummers en nieuwe outfits weten de mannen van de Memphis Maniacs het publiek uit te putten met meezingers, meedansers én houdt ze wakker met hun perfect in elkaar gemixte nummers.
We keren weer terug naar de 3FM stage waar Serious Talent Navarone speelt. Het lijkt niet heel druk, maar of dat nu komt door de vele keus op het terrein of iets anders lijkt niet duidelijk. Aan Navarone kan het niet liggen want wederom laten ze hun muzikaliteit zien met ruwe uithalen, uitdagende gitaarpartijen en een strakke drum.  Enige gevaar wat schuilt is dat de uithalen van zanger Merijn zoveel gehoord worden dat het publiek het voor lief gaat nemen, waarbij voorbij gegaan kan worden aan het talent dat hier in schuilt. Navarone is inmiddels geen onbekende meer van Festyland en hopelijk zien we ze nog vaker terug.
Tot slot voor de vrijdagavond nog even terug naar Jupiler Live Stage voor La Pegatina. Voor vele bezoekers wellicht een onbekende afsluiter, maar voor degene die het wél kennen, genoeg reden om te zorgen dat je erbij bent. La Pegatina staat garant voor een swingende, exotische en energieke afsluiting van een perfecte opening van de afsluiter van het festivalseizoen!
Het programma van vandaag kende al zoveel hoogtepunten dat het maar de vraag is of de zaterdag dit nog kan toppen. Morgen zullen we het gaan ontdekken!
Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00