Home » Magna Carta – Parkstad Limburg Theaters (Heerlen) 01-10-2022

Magna Carta – Parkstad Limburg Theaters (Heerlen) 01-10-2022

door Xander Pas
364 views 4 minuten leestijd

Eerder dit jaar bezocht ik samen met een vriend van me een platenzaak. Daar lag Seasons van Magna Carta. Dat album heb ik al jaren in de kast staan, hij kende het nog niet. Op aanraden van mij kocht hij de plaat en kreeg ik een week later een berichtje. ”Heb je zin om mee te gaan naar Magna Carta in oktober?” vroeg hij. Ik kon niet snel genoeg ja zeggen, meteen een ticket gekocht en gister was dan zover. Een roteind met de trein naar Heerlen en iedere minuut in de trein waard.

Chris Simpson heeft dit jaar besloten te stoppen met Magna Carta, maar niet zonder afscheidstournee. Nederland is een van de favoriete werkplekken van de band en dat kwam tijdens de show ook duidelijk naar voren. Zo vertelde hij dat hij de voormalige koningin (Beatrix) heeft ontmoet en zelfs haar telefoonnummer heeft gekregen. Zowel Chris als Doug zaten deze avond vol met verhalen. Leuk om te zien dat een band met zulke serieuze (maar vooral mooie) muziek zoveel humor heeft. Een van de nummers waar Doug iets leuk over te vertellen had was ”Have a Nice Day”. Het ging erover dat hij in Noorwegen voor een feest was uitgenodigd en na een aantal consumpties in slaap was gevallen en onder een deken was gelegd. Toen hij wakker werd was heel het huis leeg op het deken waar hij onder lag na. De vrouw die hem had uitgenodigd nam het deken mee en zei voordat ze weg ging ”have a nice day”. Gedurende de avond heeft het publiek op deze manier veel over een aantal bekende Magna Carta nummers kunnen leren. Zo ook bij ”Highway to Spain”. Een radio DJ draaide dit nummer grijs op de radio, dit resulteerde in een hit voor Magna Carta. Er werd hier mooi meegezongen door het publiek. Dit was sowieso een fijn publiek. Iedereen luisterde aandachtig mee, reageerde positief op de verhalen van Chris en Doug en zong mee waar het kon. Het kleinschalige van deze zaal had een positief effect op het publiek had ik het idee. Mede dankzij de verhalen van de band hing er een hele huiselijke en persoonlijke sfeer. Violist Wendy Ross bracht dat heel mooi, ze vertelde dat het niet voelde alsof ze voor een publiek speelde, maar alsof ze voor een groep vrienden speelden. Dit omschreef de avond perfect. In de trein ben ik nog een aantal andere bezoekers van het concert tegengekomen en die hebben het heel de reis ook nog over dit fantastische optreden gehad.

In de pauze kocht ik de meest recente CD van Magna Carta, ”The Field of Eden” nadat mij was verteld dat ze hier een deel van zouden gaan spelen in de tweede helft. Dit nummer was voor mij het hoogtepunt van het optrede. Het was een heel persoonlijk nummer voor Chris begreep ik. Dit nummer grijpt van begin tot eind je volledige aandacht. De tekst is sterk en het instrumentale is prachtig. Aangezien ”Seasons” mijn introductie met de band was hoopte ik dat ze dat nummer zouden spelen. De grote hit ”Airport Song” kon natuurlijk niet ontbreken. Ook hier werd keurig meegezongen door het publiek.

Aangezien ik de trein had gemist besloot ik nog even bij de zaal te blijven hangen. Daar heb ik de bandleden nog ontmoet. Ik viel even stil toen Chris Simpson door de deur wandelde, richting het gedeelte waar de merchandise verkocht werd. Je ontmoet je muzikale held niet zomaar iedere dag. Ik heb alle leden even gesproken, een mooie afsluiter van een fantastisch 0ptreden. Helaas stopt Magna Carta met optreden na deze tour. Mocht je de kans nog krijgen om ze live te zien, wacht dan niet te lang. Dit is een band die het muziek spelen nooit zijn verleerd en veel meer zijn dan een folk band uit Engeland. Ook blues en country liefhebbers zullen het bij een concert van Magna Carta ongetwijfeld naar hun zin hebben.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00