Home » Mastersystem – Dance Music

Mastersystem – Dance Music

door Filip van der Linden
135 views 3 minuten leestijd

Mastersystem werd door o.m. het Britse muziekmagazine NME aangeduid als een supergroep. Ons lijkt het eerder een uit de kluiten gewassen zijproject. Met één van de originele bandleden die inmiddels overleden is, lijkt het erop dat het album Dance Music zowel het debuut als het einde van Mastersystem zou kunnen zijn.
 
Mastersystem is het project van Grant Hutchison en zijn in mei overleden broer Scott (beiden van Frightened Rabbit) en van de broers Justin en James Lockey. Justin speelt gitaar bij de wereldberoemde Editors en James speelt bas bij Minor Victories, een andere ‘supergroep’ met leden van Slowdive en Mogwai.
 
De kiem van Mastersystem werd gelegd toen Frightened Rabbit (o.a. twee keer Glastonbury en in Nederland o.m. Lowlands, Down The Rabbit Hole en Eurosonic) twee filmmakers zocht om de band te volgen op een tournee door Schotland. Die filmmakers waren de broers Justin en James. Vanaf toen zagen de twee sets broers elkaar regelmatig, maar het was pas in 2017 dat alle agenda’s goed zaten om de studio in te duiken. Het album kwam uit in april van dit jaar, een goede maand voor het overlijden van zanger Scott.
 
Het plan met Mastersystem was om te rocken zonder franjes en dat is gelukt. Dance Music zet je als albumtitel compleet op het verkeerde been. Dit is nineties-rock zonder de grunge-elementen, zonder britpop en zonder de arty Radiohead/Deus-fratsen. Denk aan Smashing Pumpkins, Stereophonics, Bush en misschien aan Manic Street Preachers. Dance is het dus absoluut niet, maar je kan er ook niet bij blijven stilzitten.
 
Een paar keer hoor je wat donkere postpunkinvloeden, maar dan gaan ze eerder ver terug in de muziekgeschiedenis, tot bij Echo & The Bunnymen en The Cult, dan dat ze hun wagonnetje aan de Editors-trein aanhaken. Wijlen Scott Hutchison zingt op dit album met zijn Schotse tongval intenser dan bij Frightened Rabbit, maar ook minder gepolijst en op de grens van wat zijn stem aankan. Er gaat heel wat energie uit van dit materiaal en de sfeer en melodie worden perfect neergezet, maar vaak missen de songs een refrein dat je helemaal over de streep trekt.
 
Het was de bedoeling om met Mastersystem te gaan touren, maar dat is inmiddels bijgesteld. De band is nog niet officieel opgedoekt, maar de toekomst is ook niet echt duidelijk. Hetzelfde geldt overigens voor Frightened Rabbit, waar Scott eveneens als zanger fungeerde. Die band deed in september nog een benefietshow met vocale steun van o.m. The Twilight Sad.
 
Het zal geen eenvoudige beslissing zijn om al dan niet met Mastersystem door te gaan. Dance Music is een beloftevol debuut en geen andere Britse band klinkt als Mastersystem. Als het verhaal van de band hier stopt, mogen we hopen dat andere Britse of misschien Nederlandse bands er inspiratie in vinden.


Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00