Home » Memoriam- For The Fallen

Memoriam- For The Fallen

door Filip van der Linden
172 views 2 minuten leestijd

Memoriam werd in januari van vorig jaar opgericht door Karl Willets van Bolt Thrower. Die succesvolle Britse deathmetalband werd eind 2015 opgedoekt bij het overlijden van drummer Martin Kearns, maar eigenlijk lag Bolt Thrower al langer op apegapen. Het laatste album, Those Once Loyal, dateerde van tien jaar eerder en veel optreden deed de band ook al niet meer.
 
De dood van Kearns betekende een scharnierpunt voor Willets. Hij startte de nieuwe band Memoriam samen met drummer Andy Whale, die van 1986 tot 1994 bij Bolt Thrower speelde. Aanvullend lijfde Willets bassist Frank Healy en gitarist Scott Fairfax van eeuwige deathmetalbelofte Benediction in. Ook Benediction zit een beetje op een dood spoor en brengt nog nauwelijks nieuw materiaal uit. In de nieuwe bezetting heeft Memoriam twee EP’s gemaakt en in die bezetting werd ook For The Fallen, het debuutalbum van Memoriam, ingeblikt en uitgebracht bij Nuclear Blast.
 
Het minste wat je kan zeggen, is dat Memoriam klinkt als Bolt Thrower, maar dan een nog hardere en agressievere versie van die band. Vergeleken met Those Once Loyal schakelt Memoriam op For The Fallen op zowat elke song minstens één versnelling hoger. Dat is voor een groot deel te danken aan drummer Whale die heel wat nummers een strak aangehouden punkritme geeft. Geen overbodige drumsolo’s of tempowissels, maar gewoon rechtdoor. Ook Healy en Fairfax spelen alsof hun instrument in brand staat. Maar vooral zanger Willets geeft Memoriam de brutaliteit van een hond die te lang opgesloten zat. Zijn grunts bijten en spugen in alle richtingen.
 
War Rages On is zo’n kopstoot van agressie en brutaliteit. Alsof deathmetal voor het eerst op de kaart wordt gezet door een roedel jonge honden. Ook Corrupted System en Surrounded (by Death) zijn een ferme trap tussen de benen, maar eigenlijk laat Memoriam hier nergens een steek vallen. Voor tracks als Resistance of Reduced To Zero zouden heel wat andere bands een arm of een been veil hebben. Tot aan het epische Last Words is het smullen van deze heerlijk ouderwetse deathmatal.
 
Memoriam combineert op For The Fallen het beste van Bolt Thrower en Benediction en leert ons dat ook oude honden nog gemeen kunnen bijten. Vernieuwend is het niet, maar dat had ook niemand verwacht. Kunnen ze het ook live waarmaken? Op Roadburn was blijkbaar niet iedereen overtuigd, maar ze krijgen nog herkansingen op Graspop en Ieperfest en in september doen ze nog Hilversum en Helmond aan.
 
https://www.youtube.com/watch?v=Nmucoieg2Lc
 
https://www.youtube.com/watch?v=RXgS-JFFRcE
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00