Theo van Niel Jr. kennen we als gitarist van Mojo Man en uit een iets verder verleden van de Blues Hunters. Verwacht echter niet dat dit debuutalbum muzikaal gezien in het verlengde ligt van deze bands want op Practised bravado laat hij door middel van een rijk scala aan stijlen horen tot waar deze gitaarvirtuoos allemaal in staat is. En dat is heel wat.

De kunst van instrumentale albums is om de luisteraar te blijven boeien en niet te vervallen in egotripperij met enkel als doel te laten horen hoe goed je wel niet bent. Dat kan namelijk ook op een zeer smaakvolle manier zoals Theo van Niel Jr. op indrukwekkende wijze laat horen. De zes tracks op deze plaat zijn allen rock georiënteerd waarin stijlen als country en metal op geraffineerde wijze zijn verwerkt.

Het bijzondere aan dit album is dat het helemaal niks uitmaakt naar welk nummer je luistert. Je wordt volkomen meegezogen door het fenomenale gitaarspel. Iedere noot is raak en het gevoel waarmee Van Niel Jr. speelt is fantastisch. Voor Nederlandse begrippen klinkt het zelfs sensationeel. En alles in dienst van de compositie. Luister maar eens naar Octaver of het country-achtige Run along. Hoogtepunt is het titelnummer waarin alle registers worden opengetrokken en Van Niel Jr. wordt bijgestaan door drummer Thomas Lang die we o.a. kennen van Paul Gilbert. Niet de minste dus. Lang speelt overigens mee op drie tracks.

Liefhebbers van hoogstaand en smaakvol gitaarwerk moeten Practised bravado zeker aanschaffen. We mogen gerust stellen dat Theo van Niel Jr. een enorm talent is waar we hopelijk nog veel van gaan horen. Nederland is weer een gitaarheld rijker! De cd is te koop via www.theovannieljr.com