Home » Millennial Reign – Carry The Fire

Millennial Reign – Carry The Fire

door Maurice van der Zalm
91 views 2 minuten leestijd

millennial_reign_artworkHet begon allemaal toen Dave Harvey in 2010 besloot om de goede zanger en drummer te zoeken voor zijn project. Al gauw voegde Bryan Diffee en Trae Doss zich bij hem. De bas-, gitaar- en keyboardpartijen speelt Dave zelf in en het debuutalbum werd opgenomen. Voor het tweede album van Millennial Reign kon hij geen beroep doen op Bryan en Trae, dus de zoektocht werd opnieuw ingezet. Uiteindelijk wist Dave een zanger, een tweede gitarist, een bassist en een drummer te vinden die Millennial Reign lieten uitgroeien tot een echte band.
In deze nieuwe bezetting werd het nieuwe album Carry The Fire opgenomen. Een album met tien nummers die onlosmakelijk zijn verbonden met het geluid van Queensrÿche en Iron Maiden. Vooral de laatste band moet van grote invloed zijn geweest op Dave Harvey. Nagenoeg alle nummers zijn herkenbaar door een sterke gitaarmelodie en komen gedurende de composities steeds terug. Een kunstje dat mij bij Iron Maiden ook altijd heeft aangesproken. Vooral in Way Up High en Will You komt dit nadrukkelijk naar voren in de muziek van Millennial Reign. Het gitaarduo Dave Harvey en Jason Donnely zijn echter meer dan een Maiden optelsom. This Day is een voorbeeld van een nummer waarin zij hun raggende riffs als basis van de melodie mooi naar voren zetten. De sterke riff komt eveneens naar voren in Millennial Reign dat daarnaast leuke progressieve elementen in zich heeft. Elementen die later op het album wederom naar voren komen in het oosters getinte Innocent Cry. Het bijzondere stemgeluid van James Guest laat je daarnaast herinneringen ophalen van het oude Queensrÿche. In Save Me waan je je even terug. Een nummer waarin de keyboards wat meer op de voorgrond zijn gezet en de aandacht opeisen. Niet het hele album is gezegend met sterke composities. Zowel Not On My Own en I’ll Try sluiten het album wat nietszeggend af. Gelukkig start het album daarna weer van voren af aan met Forever Changed, dat start met lekker drumwerk van Wayne Stokely, waarin James Guest zijn stembanden in de optimale stand heeft staan en waar de melodie het nummer prachtig draagt.
Carry The Fire is een mooi album dat niet geheel verrast door het Zweedse Ulterium Records wordt uitgebracht. Melodieuze powermetal dat evenals Blind Guardian en Theocracy lekker klinkt. Je moet een beetje van de stem van James Guest houden, maar wanneer zijn bijzondere stemgeluid je bevalt, is Carry The Fire een lekker album met leuke composities.
[youtube id=”sVbuPhSjxK4″ align=”left” mode=”normal” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″ parameters=”https://www.youtube.com/watch?v=sVbuPhSjxK4″]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00