Home » N.E.L. & J.P – Honger

N.E.L. & J.P – Honger

door Filip van der Linden
536 views 2 minuten leestijd

N.E.L. & J.P is het duo van de Gentse punkdichteres Nel Mertens en Jean-Pierre De Brabander van onder meer This Can Hurt. Hun debuutsingle Zelfbeeld Van Denaldie sloeg in Vlaanderen in als een bom. Een instantklassieker op elke new wave-party. Na die debuutsingle kwamen nog het swingende (ook in de tekst) en pulserende Huidhonger en daarna het heel dansbare Hamartia.

Die drie singles van dit Belgische duo werden samen met nog drie tracks gebundeld in de digitale EP Honger. De combinatie van uitdagende en tegelijk herkenbare lyrics in het Nederlands en synthwave die wisselt tussen dreigen en dansen, werkt op de drie singles perfect. Hoe pittiger het tempo, hoe beter het huwelijk met de vocalen. Als het tempo zakt, zoals op Ik Beken, wordt dit toch weer poëzie met een achtergrondmuziekje. In de finale van deze track wordt dat ruimschoots goedgemaakt door gestaag op te bouwen naar een crescendo. Op Traan, de relatief trage openingstrack, kleven de woorden misschien ook nog wat te veel aan het papier (meer schrijftaal dan spreektaal). Dan doet het dromerige Slapeloosheid het beter, omdat je niet door hebt dat het poëzie is.

De gelijkenis met Anne Clark ligt voor de hand door de combinatie van synthwave/postpunk en poëzie. Maar dat gaat voorbij aan de lange traditie die Vlaanderen heeft in Nederlandstalige postpunk en wave: Arbeid Adelt, Aroma di Amore, Kommeniste, Mensen Blaffen, …N.E.L. & J.P schrijven daarin een nieuw hoofdstuk. Alleen jammer dat het inzake fysieke release bij een USB-stick blijft. Misschien komt er ooit wel een re-release op vinyl.

https://neljp.bandcamp.com/album/honger

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00