Home » Nachtmaer – Van De Mare Bereen

Nachtmaer – Van De Mare Bereen

door Filip van der Linden
368 views 3 minuten leestijd

Nachtmaer is een soort van blackmetal-studioproject van Snoodaert, die je kan kennen van de Belgische bands Kludde en Welcome to Holyland. Het eerste album heet Van De Mare Bereen (door de mare bereden) en komt op 13 januari. Ook omdat het dan een vrijdag de dertiende is.

Nachtmaer werd opgestart om verhalen te vertellen over het mythologische wezen de mare, met uitstapjes naar dromen, slaapverlamming en de succubus en incubus. Het onderwerp komt wel vaker aan bod in metalsongs, maar er een volledig bandproject aan wijden is eerder uitzonderlijk.

Er komen vier (gast)vocalisten langs die elk hun eigen verhaal vertellen, zowel in het Nederlands als in het Engels. Snoodaert schreef wel mee aan de verhalen. Het blijft allemaal een beetje in de familie, met de huidige vocalist van Kludde en de vorige. De twee andere vocalisten komen van Soul Dissolution en Ars Veneficium. Basstaerd, ook al van bij Kludde, speelt bas.

Muzikaal gaat dit naar de atmosferische blackmetal, maar wordt er minder gespeeld met de intensiteit dan bij pakweg Wiegedood. Eén track, I Am The Nightmare, gaat iets meer in de richting van de klassieke blackmetal. Wat opvalt is dat de drums echt maar een bijrolletje kregen, helemaal achterin het geluid en met heel voorspelbare ritmes. De baslijnen zijn eveneens goed verstopt. De focus ligt dan ook volledig op de vocalen en op de ijle, ijzige riffs. Je moet het tekstvel erbij hebben om vol van dit album te kunnen genieten. Muzikaal blijf ik wat op mijn honger zitten. De vier tracks hebben grofweg dezelfde hoge intensiteit en die houden ze dan bijna de hele speelduur aan. Dat kan je hebben of dat wordt vermoeiend, als luisteraar.

Dat de vocalisten veel tijd en ruimte krijgen om hun verhaal te vertellen, wil ook zeggen dat Nachtmaer uitkomt bij tracks van epische lengte, van wel 10 en 13 minuten. Dat is niet zo uitzonderlijk in de blackmetal, maar inzake song- en spanningsopbouw zat hier meer in. Moet je die verhalen wel van begin tot eind vertellen of kan het volstaan met een fragment? En kan je die verhalen niet een beetje regisseren zodat de vorm beter aansluit op de voortgang van het verhaal en dat de lyrics zo minder eentonig gebracht worden?

Mijn favoriet op Van De Mare Bereen is De Drievoudschart, die mij zowel muzikaal als in de lyrics het meeste kan verrassen. Het artwork is bovengemiddeld goed.

Nachtmaer heeft een heel origineel en degelijk concept gekozen waar je in de atmosferische blakcmetal alle kanten mee opkan. De uitwerking had een goede start, maar onderweg heeft Snoodaert een paar punten laten liggen die van Van De Mare Bereen een uitzonderlijk of fantastisch conceptalbum hadden kunnen maken. Nu kom ik uit op origineel en heel degelijk.

https://nachtmaer.bandcamp.com/releases

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00