Home » Nirwana Tuinfeest 2016 – Lierop

Nirwana Tuinfeest 2016 – Lierop

door Harm Lourenssen
332 views 4 minuten leestijd

ESfeer-50cht klein mag Nirwana Tuinfeest zich niet meer noemen. Toch behoort het Lieropse festival met in totaal zo’n 12.000 bezoekers tot de kleinere festivals in Nederland. Het komt de sfeer ten goede, en de grote namen worden toch wel geboekt. Dat werd ook afgelopen weekend tijdens de 41ste editie weer duidelijk.
door Willie Thijssen en Eveline Lamers (‘t Contact Someren)
Voor de één is Nirwana Tuinfeest vooral een weerzien van bekenden. Voor de ander draait het volledig om de muziek. Zo weten sommige bands fans vanuit heel Nederland, en zelfs het buitenland, naar Lierop te krijgen. Bij Tuinfeest blijft ondanks de grote namen op het podium toch de dorpse, gezellige sfeer overeind. Als het dan ook nog goed festivalweer is, mag je van een geslaagde editie spreken. “Er hing een goede sfeer, het was fijn weer. Wij zijn zeer tevreden”, blikt Bert van den Eijnden van de organisatie terug. Het weer dreigde zaterdagavond nog even om te slaan. “We stonden klaar om maatregelen te treffen. Maar de onweersbui trok gelukkig voorbij.” Voor een nieuw onderdeel, een bar met speciaal bieren, mocht de organisatie veel complimenten in ontvangst nemen. “Bezoekers waren erg positief. Ze konden op het naastgelegen terras uitrusten, met een lekker biertje erbij. Het is nog niet definitief, maar ik denk wel dat de bar volgend jaar terugkeert.”
Andy-Frasco-11Rode draad
Het 41ste Nirwana Tuinfeest begon vrijdag met een tegenvaller. De meeste bandleden van het Belgische You Nervous waren niet op tijd. Het resultaat: alleen de zanger stond op het podium. Later op de dag speelden onder andere Stavast, Navarone en The Shandon. Deze bands – of enkele bandleden ervan – stonden allen al eens eerder op Tuinfeest. Het weerzien was deze dag een rode draad te noemen. Hoogtepunten waren John Coffey, Therapy? en Andy Frasco. Ook de eerste twee bands stonden al eens eerder op Tuinfeest.
Golden-Earing-9Een groot gedeelte van het publiek was vrijdag naar Lierop gekomen voor Golden Earring. Nagenoeg alle grote hits passeerden de revue. De lange intermezzo’s haalden de vaart enigszins uit het verder vlekkeloze optreden. Afsluiter The Stranglers kon maar een kleine groep bekoren. Typisch was dat de gemiddelde leeftijd van de optredende bandleden zich terugvertaalde in de gemiddelde leeftijd van de bezoekers. Die lag vrijdag hoger dan op de andere twee dagen.
 
Di-rect-24Huisband
De zaterdag van Nirwana Tuinfeest was qua muziek divers. Van de hiphop van Fresku tot rockband Danko Jones en van indiepop van The Brahms tot boerenrockmuziek van Bökkers. Een diversiteit aan muziekgenres brengt ook een divers publiek met zich mee. Dat werd bijvoorbeeld tijdens het optreden van Fresku duidelijk, waar met name de jongeren een feestje bouwden, terwijl de oudere generatie op een afstandje toekeek. Op het nieuwe, iets grotere hoofdpodium mocht onder andere The Boxer Rebellion optreden. De Engelse band werd pas later toegevoegd aan het programma, nadat Airbourne afzegde. Voor Peter Pan Speedrock volgde zaterdag een laatste optreden op Tuinfeest, omdat de band ermee stopt. De Eindhovenaren stonden al zeer regelmatig op het Lieropse festival. Goed voor de titel huisband, zoals de organisatie Peter Pan Speedrock zelfs noemde.
Guano-Apes-23Afsluiter
De laatste dag van Nirwana Tuinfeest, met coverbands en gratis entree, deed niet onder voor de andere twee dagen. Binnen twee uur na het openen van het veld stond er al een meterslange rij voor de ingang, die daarna langzaam verdween.
Na twee dagen met allebei zo’n 3.500 bezoekers sloot het Lieropse festival zondag af met nog hogere bezoekersaantallen. Van den Eijnden: “Verspreid over de hele dag kwam er tussen de 4.000 en 5.000 man.”


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00