Home » Ozymandias – Let’s Rot!

Ozymandias – Let’s Rot!

door Filip van der Linden
254 views 3 minuten leestijd

Ozymandias is een Oostenrijks trio dat heavy grunge mixt met een mellotron-sound zoals we die kenden in de jaren ’60 en ’70 (denk aan Ray Manzarek van The Doors, Gary Brooker of Jon Lord van Deep Purple). Hun eind vorig jaar uitgekomen album Let’s Rot! is een exotische en tegelijk super-heavy trip naar ongekende bestemmingen.

Toetsenist Armin is niet alleen één van de sterkhouders bij Ozymandias, hij is bovendien de enige van de band met referenties die ook in Nederland (misschien) een belletje doen rinkelen, want hij werkte mee aan twee albums van de indertijd illustere turbo polka metal-band Russkaja. Van die inmiddels opgeheven band is het voorts voormalig bandlid Rainer die als gastmuzikant viool speelt en het arrangement schreef voor openingstrack Summerrain (niet de meest representatieve track voor dit album).

De songopbouw op Let’s Rot schippert constant tussen classic rock, synth-driven rock en potige grunge, wat een knisperend fris album oplevert. Zanger-gitarist Christoph schreeuwt zich schor in de meeste tracks om genoeg muzikaal weerwerk te kunnen bieden. Ook zijn lyrics zijn schatplichtig aan de grondleggers van de grunge, met vaak reflecties over persoonlijke problemen en kwelgeesten.

Je mag vooral geen oog- of oorkleppen ophebben voor deze Ozymandias. Ze gooien minstens drie of vier decennia aan rock-clichés op één hoop en filteren daar een heel eigen, intrigerende sound uit. Het is moeilijk om de zoetste kersen te plukken van deze Let’s Rot!-boom, maar de wervelende roetsjbaan Anemia is voor mij een topper. Ook het in een aan Nirvana-benaderende razernij eindigende Bleed For Me en de grove korrel in de vocalen van I Don’t Care hebben een aantrekkingskracht die moeilijk te duiden is. Tasty is dan weer een traag opgebouwd en heel gelaagd grunge-walsje dat vervelt van vriendelijk naar über-agressief. Zo heeft elke track op dit album zijn eigen karakter en muzikale plot-twist. Je verveelt je geen seconde met Ozymandias.

Het is niet makkelijk om deze band in één of meer hokjes te duwen, maar hopelijk weerhoudt dat Ozymandias er niet van om ooit eens naar Nederland af te zakken voor enkele clubconcerten.

https://ozymandiasrocks.bandcamp.com/album/lets-rot

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00